Voor frites kun je veel mensen 's nachts wakker maken. Zelf ben ik helemaal niet zo'n groot liefhebber van frites, maar zo nu en dan kan ik het wel waarderen.
Zeker als het gaat om frites met een twist, in dit geval met cajunkruiden.

De cajun-keuken is een smeltkroes van smaken: een Franse basis met Spaanse en Creoolse invloeden. De meest bekende gerechten zijn toch wel de gumbo en de jambalaya. Die gaan zeker ook nog aan bod komen.

Frites met cajunkruiden is misschien niet de meest voor de hand liggende keuze, maar het is echt de moeite waard om eens te proberen!

Ik ben dol op gerookte zalm en deze halen we dan ook iedere zaterdag trouw op de markt. Het is voor mij pure verwennerij. Met gerookte zalm kun je heel veel doen, maar ik vind het eigenlijk gewoon op een broodje of toastje het lekkerst.

Dat een lekker lunchgerecht niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn of veel tijd hoeft te kosten, laat dit broodje wel zien. Dit is een heel eenvoudig maar oh zo lekker broodje zalm. De mierikswortel en rode ui geven er een pittige bite aan, terwijl de kappertjes heerlijk zout zijn. De rucola voegt juist weer iets nootachtigs toe en het eitje is gewoon voor de lekker erbij. Die kun je natuurlijk ook prima weglaten, maar ik vind het net wat extra's geven.

Dit recept is echt ontzettend eenvoudig om te maken en valt gegarandeerd in de smaak. Er zijn talloze variaties op crumbles, maar mijn favoriet blijft toch de appelcrumble. In dit recept gebruik ik ook rozijntjes en bruine basterdsuiker om de crumble nog wat zoeter te maken. De basterdsuiker is ook goed te vervangen door vanillesuiker. En je kunt eigenlijk alle fruitsoorten gebruiken die je maar wilt.

Het is heerlijk om er slagroom of (zelfgemaakt) vanilleroomijs bij te serveren, maar ook zonder is het smullen!

Ik ben nog nooit in Thailand geweest, maar ik ben wel gek op de Thaise keuken. Een Thais recept kon dan ook echt niet ontbreken. In de originele tom ka kai gaan ook nog champignons, maar die heb ik in dit recept niet gebruikt.

Deze Thaise kippensoep is zo goed gevuld dat hij bij ons als maaltijdsoep dient. In kleinere porties kan hij echter ook heel goed als voorgerecht gebruikt worden. Wil je een wat lichtere soep dan zou je de kokosmelk er uit kunnen laten en deze hoeveelheid aan kunnen vullen met kippenbouillon.

De soep is ondanks het pepertje niet pittig. Wil je hem wel graag pittig hebben, dan kun je beter twee pepers gebruiken.

Garnalen, toen ik klein was vond ik het echt heel vies. Nu kun je me er (bijna) wakker voor maken. Meestal verwerk ik ze in een wokgerecht of doen we ze op de grill of bbq. Maar ik vond het nu eens tijd voor wat anders, dus daarom deze keer een garnalensoep met een Aziatisch tintje. Door de sereh en limoen is hij lekker friszuur van smaak.

Let er na het snijden van de rode peper wel op dat je niet met je handen in je ogen wrijft, want dat kan heel erg onprettig zijn. Het schijnt overigens te helpen om je handen eerst met olie (bijvoorbeeld olijfolie) in te smeren voor je gaat snijden, maar dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd.