Het Molenhuys – Rijkevoort

Het is vrijdagavond en je hebt allebei eigenlijk geen zin meer om nog te koken na een drukke dag. Wat doe je dan... Lekker ergens een hapje gaan eten! Via de AH restaurantactie kwamen we bij dit restaurant uit. Met een IENS score van 9,1 voor het eten, 9,2 voor de service en 8,9 voor het decor zijn de verwachtingen erg hoog.

Als we bij het restaurant arriveren valt ons meteen op dat het zijn naam eer aan doet. Pal naast het restaurant staat een schitterende molen en het restaurant zelf is gevestigd in het 100 jaar oude molenhuis.

Waddengenot aan zee - Lauwersoog

Tijdens een bezoekje van enkele dagen aan Leeuwarden besloten we dat het leuk zou zijn om nog even ergens te gaan eten aan zee. Via internet zagen we enkele restaurantjes die er wel leuk uit zagen. Dit restaurant was de eerste die we tegen kwamen. Van te voren hadden we de menukaart bekeken en die zag er goed uit, dus besloten we hier een hapje te gaan eten.

Dit recept is echt ontzettend eenvoudig om te maken en valt gegarandeerd in de smaak. Er zijn talloze variaties op crumbles, maar mijn favoriet blijft toch de appelcrumble. In dit recept gebruik ik ook rozijntjes en bruine basterdsuiker om de crumble nog wat zoeter te maken. De basterdsuiker is ook goed te vervangen door vanillesuiker. En je kunt eigenlijk alle fruitsoorten gebruiken die je maar wilt.

Het is heerlijk om er slagroom of (zelfgemaakt) vanilleroomijs bij te serveren, maar ook zonder is het smullen!

Ik ben nog nooit in Thailand geweest, maar ik ben wel gek op de Thaise keuken. Een Thais recept kon dan ook echt niet ontbreken. In de originele tom ka kai gaan ook nog champignons, maar die heb ik in dit recept niet gebruikt.

Deze Thaise kippensoep is zo goed gevuld dat hij bij ons als maaltijdsoep dient. In kleinere porties kan hij echter ook heel goed als voorgerecht gebruikt worden. Wil je een wat lichtere soep dan zou je de kokosmelk er uit kunnen laten en deze hoeveelheid aan kunnen vullen met kippenbouillon.

De soep is ondanks het pepertje niet pittig. Wil je hem wel graag pittig hebben, dan kun je beter twee pepers gebruiken.

Garnalen, toen ik klein was vond ik het echt heel vies. Nu kun je me er (bijna) wakker voor maken. Meestal verwerk ik ze in een wokgerecht of doen we ze op de grill of bbq. Maar ik vond het nu eens tijd voor wat anders, dus daarom deze keer een garnalensoep met een Aziatisch tintje. Door de sereh en limoen is hij lekker friszuur van smaak.

Let er na het snijden van de rode peper wel op dat je niet met je handen in je ogen wrijft, want dat kan heel erg onprettig zijn. Het schijnt overigens te helpen om je handen eerst met olie (bijvoorbeeld olijfolie) in te smeren voor je gaat snijden, maar dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd.