Zuid Holland en lekker eten bleken best wel een heel goede combi. In Den Haag en Scheveningen kun je je lol op, bijvoorbeeld bij het Frites Atelier van Sergio Herman, het Kroket Loket of de vele eettentjes aan de kust bij Scheveningen.
Bezoek je Gouda, dan mag een bezoek aan de Goudse kaasmarkt zeker niet ontbreken en ga ook even siroopwafels halen als je er dan toch bent! In Leiden mag je de Leidse sleutelkaas echt niet over slaan.
Of wat dacht je van de Markthal in Rotterdam of de kleinschalige maar supergezellige Fenix Food Factory. En mag ik dan bij deze Las Palmas nog even een keer noemen..

Maar je kunt natuurlijk ook zelf de keuken in om de lekkerste gerechten en lekkernijen uit Zuid Holland te maken. Ik deelde al vier recepten met jullie en met mijn stroopwafel ijs maak ik de lijst compleet.

Dit is echt één van de lekkerste ijssoorten die ik ooit gemaakt heb. Ik heb stroopwafellikeur gebruikt in dit recept om er een goede stroopwafelsmaak aan te krijgen. Mocht je dat niet willen gebruiken dan kun je er wat meer verkruimelde stroopwafels aan toevoegen.

Ik gebruik eigenlijk altijd dezelfde basis voor roomijs. Die bestaat uit eidooiers, melk, slagroom en kristalsuiker. Je kunt er dan eindeloos mee variëren. Eerder maakte ik al pumpkin spice ijs. Deze keer had ik enorme trek in stroopwafelijs. Ik had nog mini stroopwafels en stroopwafellikeur in huis. Dat bleek een schot in de roos.

Ik gebruik voor mijn ijs een ijsmachine. Mijn ijsmachine heeft een bak die voor gebruik 18-24 uur in de vriezer moet staan, daarom laat ik hem er altijd gewoon in staan. Zo is hij klaar voor gebruik wanneer ik zin heb om ijs te maken.

Ik vind de tomatenrijst die je bij Griekse restaurants in Nederland geserveerd krijgt altijd zo ontzettend lekker. Daarom wordt het weleens tijd om mijn eigen versie met jullie te delen.

Wist je trouwens dat je in Griekenland helemaal niet standaard deze rode rijst bij de maaltijd krijgt geserveerd in een restaurant? Bij vrijwel ieder hoofdgerecht krijg je frietjes geserveerd. Als de tomatenrijst al op de menukaart staat is het een bijgerecht en moet je het er echt los bijbestellen. Daar kwam ik vorig jaar achter toen we een weekje op Corfu waren. Nooit eerder had ik me gerealiseerd dat dit ook weer zo'n typisch vernederlandst dingetje is, net zoals het eten bij de Chinees.

Dat maakt het overigens niet minder lekker en ook is serveer de rode rijst als onderdeel van een maaltijd, bijvoorbeeld met stifado (Grieks stoofvlees) of choriatiki, een Griekse boerensalade.

Deze Griekse boerensalade is één van mijn favoriete salades. Heerlijk bij een Griekse maaltijd, maar ik neem hem ook weleens mee als lunch naar mijn werk. Of wat dacht je er van om hem bij een barbecue te serveren?

Het is een vrij eenvoudige salade, maar ècht het proberen waard als je hem nog niet eerder gegeten hebt. En als je hem wel al vaker gegeten hebt, dan weet je waar ik het over heb!

Ik zet de schaal altijd een half uur tot een uur voor gebruik weg in de koelkast om de smaken goed in te laten trekken. De hoeveelheid olie, azijn, zout en oregano voeg ik altijd op gevoel toe. Van de azijn zijn slechts een paar druppeltjes nodig en van het zout slechts een mespuntje, maar dat zure en zoute geeft zoveel extra smaak dat je dat zeker niet weg moet laten.

Ik gaf deze antipasti spiesjes een twist door gerookte mozzarella te gebruiken. Nu denk je misschien mozzarella roken, hoe doe je dat dan? Nou eerlijk gezegd eigenlijk niet, maar je kunt ze eenvoudigweg een rookaroma geven door aan het bakje waar de mozzarella bolletjes in zitten 2 theelepels vloeibaar rookaroma toe te voegen (aan het vocht waar de bolletjes in zitten). Laat het bij voorkeur enkele uren marineren.

Zo simpel, maar echt een aanrader! Rookaroma is onder andere verkrijgbaar bij Van Beekum Specerijen. Ik kreeg van hen een fles vloeibaar rookaroma toegestuurd om uit te proberen en ik ben er nog steeds erg blij mee. Maar ook wanneer je de mozzarella niet 'rookt' zijn deze spiesjes niet te versmaden.