Anijskrollen zijn een typisch Brabantse lekkernij uit de omgeving van Veghel. Wat een mazzel dat ik daar vandaan kom! Ik ben dus groot gebracht met ieder jaar anijskrollen in de decembermaand. En smullen dat dat altijd was! Een beetje boter er op met een speculaasje en het feest is compleet. En dat hoeft voor mij echt niet alleen in december.

Je hebt wel even wat tijd nodig voor dit recept, omdat je het deeg 2x60 minuten laat rijzen voor een mooi luchtig resultaat. De basis van deze krollen is de bakkersformule voor gistdeeg. Dat wil zeggen 100% bloem, 60% vocht, 1,4% droge gist en 2% zout. In dit geval dus 500 gram bloem, 300 ml vocht, 7 gram gist en 10 gram zout.

Als ik aan lekkernijen van Brabant denk dan staat de Bossche bol denk ik toch wel met stip op 1. Daarom kon een bezoek aan Den Bosch ook echt niet ontbreken, want Bossche bollen eet je tenslotte bij Jan de Groot.

Ik kwam er achter dat Den Bosch nog meer lekkernijen heeft zoals de Bossche koek en Koekwaus. Genoeg om uit te proberen dus.

En natuurlijk dan ook even bij de Sint Jan naar binnen, want wat een prachtige kerk is dat toch. Ik ben er al vaak geweest, maar blijf het op de één of andere manier altijd een indrukwekkend gebouw vinden.

Eindhoven verdient ook zeker een plekje als het gaat om leuke, lekkere culinaire things to do in Noord Brabant. Ongeveer een maand geleden opende Down Town Gourmet Market zijn deuren op de Smalle Haven. Echt een aanwinst voor de stad.

Daarnaast zijn de worstenbroodjes van Houben razend populair in Eindhoven en omstreken en ook de Woenselse Markt op zaterdag trek iedere week weer veel bezoekers voor de wekelijkse boodschappen en gezelligheid.

Een voor mij nieuwe ontdekking is stadsbranderij Bean Brothers. Een ontzettend leuk zaakje waar je het gevoel hebt ver van de drukte van de stad vandaan te zijn. Een typische hotspot waar 'de locals' vertoeven.

De Brabantse eierkoek kent iedereen wel denk ik. Die grote gele luchtige, ietwat droge schijven die door mevrouw Bakker zo ontzettend populair geworden zijn. Ik eet ze eigenlijk zelden. De verpakking waar ze in verkocht worden vind ik altijd zo groot, dat tegen de tijd dat ik halverwege ben ik er al geen trek meer in heb. Uiteindelijk belanden ze in de kast en komen ze er pas weer uit wanneer ze compleet uitgedroogd zijn.

Ik vind ze wel lekker hoor, zo op zijn tijd, maar het allerliefst eet ze ik vers, nog een klein beetje warm als ze net uit de oven komen... Als je denkt dat ze moeilijk te maken zijn dan heb je het helemaal mis. Ik denk dat als je ze eenmaal een keer zelf gemaakt hebt, je voortaan ook met een boog om de eierkoeken in de winkel heen loopt...

Je hoort me vaak bij recepten zeggen dat het heel snel en eenvoudig te bereiden is. Dat ga ik bij deze worstenbroodjes niet doen. Moeilijk is het zeker niet, maar het kost echt wel even wat tijd.

Het heeft ook even geduurd voor ik tevreden was over het recept. In de meeste recepten die je op internet vindt, wordt het gehakt alleen op smaak gebracht met peper, zout en nootmuskaat. Zelf hou ik wel van wat meer pit en daarom heb ik er mosterd en een heel klein beetje sambal aan toegevoegd.

Smaken verschillen, dus doe vooral wat jij zelf lekker vindt!