Ik ben altijd blij als het weer de tijd van de pompoenen is. Tot een jaar of vier geleden had ik het nog nooit gegeten, maar toen ik het eenmaal geproefd had was ik helemaal verkocht. Het is ook een heerlijk veelzijdig product: je kunt er zowel hartige als zoete gerechten mee maken.

Ik heb er bij dit gerecht voor gekozen om het te serveren in de schil van de pompoen, omdat ik dat gewoon heel gezellig er uit vind zien. Bovendien is de schil gewoon eetbaar, dus die kun je er lekker bij op eten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de schil mee te pureren. Maar sowieso niet weggooien hoor die schil, dat is zonde!

Zaterdag 23 september was ik (samen met mijn vriend) één van de genodigden om deel te nemen aan de Virtual Reality Dining Experience bij Fox Horeca in Vragender, ter ere van hun 20 jarig bestaan. Waarschijnlijk vraag je je af wat je je voor moet stellen bij VR Dining. Nou dat deed ik dus ook en ik was dan ook erg nieuwsgierig naar dit concept. 

Fox Horeca is een buffetrestaurant met naar eigen zeggen oog voor detail en aandacht voor ambachtelijke bereidingen. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik bij de benaming buffetrestaurant lichtelijk argwanend werd over de kwaliteit van het eten. Ik krijg er toch altijd vreetschuur-associaties bij. Maar ik kan niet anders dan toegeven, dat ik er in dit geval niet verder naast had kunnen zitten. Natuurlijk waren er wat schoonheidsfoutjes, maar over het algemeen was het eten gewoon echt goed en krijgen ze een hele ruime voldoende van mij.

Ik krijg regelmatig de vraag of ik nog ideeën heb voor een lekker hapje voor op een feestje. Deze stokbroodjes carpaccio doen het gegarandeerd goed. En ook niet onbelangrijk, ze zijn snel en eenvoudig te maken.
In dit recept heb ik simpelweg sneetjes stokbrood gebruikt, maar je kunt ze natuurlijk ook insmeren met wat (olijf)olie en even grillen of roosteren in de oven. Dan krijg je bruschetta met carpaccio. Ook heel lekker, maar net even wat meer werk.

Zoals je ziet staat niet bij alle ingrediënten een hoeveelheid. Dat komt omdat je overal echt maar een klein beetje van nodig hebt en het is ook maar net hoeveel je er van wil gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld maar 1 blaadje rucola, een paar stukjes kaas en ongeveer 5 pijnboompitjes per sneetje gebruikt maar je kunt daar natuurlijk veel royaler mee zijn. Overigens kun je veel meer dan 12 sneetjes uit een stokbrood halen, dus een klein stokbroodje zou hier prima volstaan. Of je maakt gewoon lekker veel... Op gaat het toch wel, dat kan ik je garanderen.

Deze heerlijk geurende gegratineerde Franse uiensoep past perfect bij dit gure weer. De zomer is inmiddels echt voorbij en de meteorologische herfst heeft zijn intrede gedaan. Ik heb zelfs voor de eerste keer de verwarming alweer aan gehad, omdat ik het koud had. Nu ben ik ook wel een enorme koukleum moet ik toegeven.

Onderstaand recept is voor 6 porties. Over het algemeen schrijf ik recepten voor 2 tot 4 porties en niet zo snel voor 6 porties. Maar neem maar van mij aan dat je echt wel zoveel wil maken. Als je het stokbrood en kaas achterwege laat, kun je hem namelijk heel eenvoudig invriezen. Mocht je een keer weinig tijd of geen zin hebben om te koken, dan heb je altijd nog wat lekkers achter de hand.

De laatste tijd heb ik al enkele recepten van typisch Griekse gerechten geplaatst. Deze Griekse stoofschotel, oftewel stifado, mag in dat rijtje echt zeker niet ontbreken. In Griekenland schijnt dit gerecht vaak met konijn gemaakt te worden, maar ik maak het altijd met rundvlees.

Het is super lekker om te combineren met tomatenrijst en een Griekse salade. En je kunt er ook heel goed extra veel van maken om in porties in te vriezen. Zo sta je maar één keer lang in de keuken, maar kun je er wel vaker van genieten. En eigenlijk hoef je ook niet eens echt lang in de keuken te staan, want je hoeft er heus niet constant bij te blijven staan...

Ik gebruik runderriblappen maar je kunt voor dit gerecht ook sukadelappen gebruiken. Die hebben vaak wel iets meer tijd nodig dan runderriblappen, maar met ook met sukadelappen kom je een heel eind met zes uur stoven.