Haagse bluf is een luchtig nagerecht op basis van bessensap, suiker en eiwitten. Als ik in een recept zie staan dat ik eiwitten stijf moet kloppen, dan begin ik al een beetje zenuwachtig te worden. Ik ben altijd bang dat het zal mislukken, terwijl dat eigenlijk niet nodig is.

De truc zit hem in het zorgen dat je geen plastic kom gebruikt en ervoor zorgt dat de kom die je gebruikt goed vetvrij is. Dit kun je eenvoudig voor elkaar krijgen door wat citroensap in de kom te spuiten en deze met een keukenpapiertje over de hele binnenkant van de kom te wrijven. Eventueel nog even naspoelen met water, maar vaak is dat niet eens nodig.

Ik vind het altijd een beetje een magisch iets om te zien hoeveel lucht je in eiwitten kunt kloppen en hoeveel volume je dus kunt creëren.

Deze aardappelsalade heb ik al vaak gemaakt als bijgerecht voor bij de barbecue. Het is een leuke variant op de traditionele aardappelsalade. Hoewel ik die ook erg lekker vind, is het ook weleens leuk om wat te variëren. Als er nog wat over blijft, dan vind ik dat helemaal niet erg want dan heb ik meteen een lekkere lunch voor de volgende dag. Het komt dus ook wel voor dat ik gewoon extra veel maak, zodat er zeker wat over blijft. 

De aardappelen kun je het beste al even van te voren koken, want die moeten volledig afkoelen. Het is tenslotte een koude aardappelsalade. Die tijd heb ik niet meegerekend in de bereidingstijd.

Natuurlijk kun je er naar keuze andere groenten in doen of er nog wat extra aan toevoegen.

In juni staat de provincie Zuid Holland in de schijnwerpers. Natuurlijk mag een bezoek aan de Markthal in Rotterdam niet ontbreken. Maar Rotterdam heeft meer te bieden dan alleen de Markthal. Zo ontdekte ik ook nog een heel leuk initiatief: Fenix Food Factory. Daarover lees je later deze maand meer.

Ook een bezoek aan Den Haag en Scheveningen is zeker de moeite waard. Den Haag heeft diverse lokale specialiteiten, waar ik natuurlijk één en ander van hebt geproefd. Ook bevindt zich in Den Haag een vestiging van Frites Atelier Amsterdam van Sergio Herman. Weer iets afgevinkt op mijn to do lijstje! En een andere op mijn lijstje, een bezoek aan de kaasmarkt in Gouda, mag ik inmiddels ook afvinken.

Gorkumse zoute bolletjes, ook wel Gorinchemse zoute bolletjes, zijn zoute, ronde biscuitjes op basis van zanddeeg. Omdat er best veel zout in gaat, zijn ze niet aan te raden voor iemand met een hoge bloeddruk. Sowieso is het verstandig er maar een paar van te eten want teveel zout binnen krijgen is voor niemand goed.

Als je gewend bent weinig zout te gebruiken, dan zou ik niet meer dan 5 gram zout in de bolletjes doen anders zul je ze veel te zout vinden. Ik heb de hoeveelheid zout al verlaagd als je kijkt naar de meeste recepten op internet. Die vond ik namelijk zelf ook echt gruwel zout en ik had het idee dat mijn bloeddruk er spontaan van omhoog schoot.

Het is weer een mooi lijstje met recepten geworden deze maand al zeg ik het zelf. Ik kwam er achter dat de vlaflip uit Oss komt, dat heb ik dus nooit geweten terwijl Oss hier zo ontzettend dichtbij is. En ik bakte eindelijk eens goede worstenbroodjes. Aan het lijstje ontbrak nog één recept, waarvan de oorsprong waarschijnlijk in Veghel ligt. Ook al zo dicht bij huis! Lees gauw verder om te ontdekken wat dat is.

Naast mooie recepten heb ik ook weer mooie plekjes mogen ontdekken, zoals Bean Brothers en Down Town Gourmet Market in Eindhoven. Het bezoekje aan de abdij waar La Trappe gebrouwen wordt was ook meer dan de moeite waard.
En natuurlijk mocht de Bossche bol van Jan de Groot ook niet vergeten worden deze maand.