In de originele pastitsio wordt geen macaroni gebruikt, maar omdat ik deze nog had liggen heb ik er voor gekozen deze te gebruiken. Je kunt er ook penne voor gebruiken, maar in Griekenland gebruiken ze er een wat dikkere buispasta voor. Die zul je hier niet zo snel tegenkomen in de supermarkt, dus vandaar deze wat meer toegankelijke variant.

Het is best wel een machtig gerecht door de bechamelsaus, dus ik heb er voor gekozen om er een Griekse boerensalade bij te serveren. Ik had geen olijven meer op voorraad, dus deze keer een versie zonder olijven. Ik had namelijk niet echt heel veel zin om door de kou te moeten voor wat olijven. En het was ook zonder olijven erg lekker.

Deze pittige bami met champignons, prei, rode ui en kip staat lekker snel op tafel. Ik hou van pittig, dus er gaat redelijk wat sambal in. Mocht je het nou iets milder willen, dan doe je er natuurlijk gewoon minder sambal in. Dan is hij nog steeds lekker! Je kunt sowieso beter eerst wat minder sambal toevoegen en na het proeven nog wat meer toevoegen. Het is namelijk lastiger om van te pittig naar wat minder pittig te gaan dan andersom.

Mocht je hem toch iets te pittig gemaakt hebben dan kun je voorzichtig wat citroensap en/of wat (palm)suiker toevoegen om de bami wat milder te maken. Dit heeft natuurlijk wel invloed op smaak. Ook kun je er atjar of kroepoek bij serveren en wist je dat melk drinken ook zorgt voor verkoeling! Hopelijk is het niet nodig, maar just in case...

Zeg nou zelf, kijkt deze tiramisu je niet heel erg lekker aan?! Ik maakte deze tiramisu met speculoos en zonder rauw ei en alcohol als nagerecht bij het Kerst tapasdiner. Ik had van te voren al een testrondje gemaakt, want ik wil toch altijd wel zeker weten dat wat ik serveer ook lekker is. Nou, deze viel per ongeluk echt heel erg lekker uit!

Ik heb weleens eerder verteld dat we minimaal twee keer per jaar naar Frankrijk rijden om bij de Auchan boodschappen te gaan doen (hier lees je meer over mijn tien favorieten uit de Franse supermarkt). De laatste keer dat we er waren nam ik ook fles speculoos siroop mee. Ik heb even gegoogled of zoiets ook in Nederland verkrijgbaar is en dat blijkt er wel te zijn. Jammer genoeg wel een stuk duurder dan de fles die ik kocht, maar wellicht zijn er wel meer varianten in Nederland verkrijgbaar als je goed zoekt.

Deze vegetarisch pompoenstamppot met rucola en rode ui maakte ik van de pompoen die ik een paar maanden geleden oogstte in mijn groentetuin. Het was een kanjer van bijna 9 kg. Het grootste deel van de pompoen heb ik in stukjes gesneden en geweckt, want 9 kg eet je natuurlijk niet in één keer op. Ook heb ik een soort marmelade gemaakt van pompoen met sinaasappel. Erg lekker voor in de yoghurt.

Het ging hier om een gewone pompoen. Deze zijn van zichzelf vrij vlak van smaak en daarom moet je er wel het nodige mee doen om ze echt lekker te maken. Als ik flespompoen gehad had, zou ik deze gebruikt hebben. Die is wat nootachtiger en smaakvoller. Je kent ze misschien ook wel onder de naam butternut.

Anderhalve week geleden hadden we eindelijk weer eens tijd om naar de markt te gaan. Mijn oog viel op prachtige zalmmoten en zeetong. Die laatste maak ik bij voorkeur à la meunière. Voor de zalmmoten had ik wat anders in gedachten, namelijk teriyaki.

Op het internet en in kookboeken wemelt het van de recepten om teriyaki saus te maken. Maar wat is teriyaki nou eigenlijk precies? Het viel me op dat de ingrediënten voor teriyaki en yakitori vaak niet veel van elkaar verschillen. Dus wat is het verschil dan tussen beiden?