De Tasty vond plaats op 11 en 12 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Het is een culinair lifestyle evenement voor iedereen met een passie voor koken, lekker eten en drinken. Dat kon ik dus niet aan me voorbij laten gaan!

Om 11.00u ging de hal open, maar we waren aan de vroege kant. Voordeel daarvan was wel dat we redelijk vooraan in de rij stonden. De geur van houtskool kwam ons al tegemoet tijdens het wachten, dus dat was een goede binnenkomer. Stipt 11.00u mochten we naar binnen.

We kregen een tas van Smulweb (die zouden we vast wel nodig gaan hebben!) en een plattegrond. Onze eerste workshop (Ravioli maken) begon al om 11.15u dus we besloten eerst even te kijken waar de Neff kookstudio zich bevond. De workshop zat helemaal vol, dus het was er behoorlijk druk. Ze liepen iets uit met de voorbereidingen dus wachten we geduldig tot we een werkplek mochten uitkiezen.

De workshop werd gegeven door Kenney Ludwig van het Smulweb Kookcollege. We begonnen met het maken van het pastadeeg. De ingrediënten daarvoor stonden al klaar, dus we hoefden alleen maar te mengen en kneden tot we een mooi deeg hadden. Terwijl we het deeg lieten rusten (héél belangrijk om ervoor te zorgen dat het deeg mooi zacht en soepel wordt) kregen we nog de tip om groenten met wat bakpoeder te koken om ze een mooie kleur te laten behouden.We kookten de spinazie (met bakpoeder uiteraard) en Kenney deed ook nog even voor hoe je zelf een prachtige knoflookpasta maakt. Daarna was het tijd om het pastadeeg met de pastamachine tot een mooie lap uit te rollen. Op het deeg werden twee hoopjes ("Oh nee bergjes" zoals Kenney zichzelf verbeterde) gelegd en dekten we af met een ander stuk deeg. Even de randjes een beetje aandrukken en vervolgens in kokend water. Terwijl de ravioli kookte, maakten we een kruidige botersaus.

Zodra de ravioli gaar was, lieten we deze door de saus glijden en maakten hem af met Parmezaanse kaas. Héérlijk! Die ga ik thuis zeker nog een keer (of twee, of drie...) maken.Na de workshop hebben we even wat rondgelopen over de Proefmarkt. Er stonden diverse kraampjes met allerlei lekkers. Eigenlijk zou je bijna overal wel iets van mee naar huis willen nemen!Ook hebben we even een hapje gegeten, want van twee ravioli's zaten we allebei nog niet vol. Er stonden diverse foodtrucks waar je wat lekkers kon eten. We kozen voor een broodje en salade. Leuk is, dat we steeds meer foodtrucks herkennen, omdat we die al eerder op festivals gezien hebben.

  

Er was ook een gedeelte waar kookboeken verkocht werden. Ik was niet echt ergens naar op zoek, maar even tussen de kookboeken snuffelen vind ik altijd wel erg leuk. En het was eigenlijk wel te verwachten... dan blijven er toch weer boeken 'aan je vingers plakken'. We kochten de 'BBQ bijbel', de 'Vis bijbel' en 'Zoals alleen oma dat kan' van Danny Jansen. Toevallig was hij er op dat moment voor signeersessie dus ik heb het boek natúúrlijk even laten signeren.

 

Her en der hebben we nog wat meegepikt van kookdemonstraties en inspiratiesessies. Bij de stand van Aviko werd gevraagd of we mee wilden doen aan een testsessie waar we wat producten te proeven zouden krijgen die in ontwikkeling zijn. Omdat we op dat moment geen tijd meer hadden, omdat de workshop van Andy McDonald bijna zou beginnen, spraken we af daarna nog even terug te komen. Op deze workshop had ik me echt zitten verheugen.

 

Andy begon enthousiast te vertellen wat we zouden gaan maken. Op het menu stond gegrilde zeebaars met pastinaakpuree, gegrilde prei en een schaaldierenvinaigrette.

We begonnen met de pastinaakpuree. In stukjes gesneden pastinaak met wat knolselderij en melk zetten we op het vuur. Terwijl dit kookte, begonnen we met de schaaldierenvinaigrette. We sneden de groenten fijn en deden dat met wat wijn, azijn en garnalenkoppen in een pan. Het duurde niet lang of er begon zich een heerlijke geur te verspreiden in de kookstudio. Ik heb denk ik wel twintig keer met mijn neus boven die pan gehangen, zo lekker rook het!

 

Ik maakte ondertussen even wat foto's. Andy zag dat en zei "kom we gaan even filmen!" Dus terwijl Andy een rondje door de keuken maakte en deelnemers wat vragen stelde, maakte ik daar een filmpje van. Hij had duidelijk plezier in het geven van de workshop en zijn enthousiasme was erg aanstekelijk.

Terwijl de pastinaak en de vinaigrette op het vuur stonden, sneden we de prei in stukjes om deze even kort te grillen. De pastinaakpuree kon inmiddels ook afgemaakt worden.

We kregen uitleg hoe we de graten uit de zeebaars konden verwijderen en vervolgens mocht deze met lekker wat zeezout op de grill. Terwijl ik me op de zeebaars concentreerde maakte mijn vriend de schaaldierenvinaigrette af.

Toen alles op het bord lag stond ik te popelen om het te proeven. Ik kon nog net genoeg geduld opbrengen om nog even een foto van het gerecht te maken. Andy zei dat wanneer we deze vinaigrette geproefd zouden hebben, we er nooit meer eentje uit een pakje zouden willen eten. TRUE! Echt waar, ZÓ lekker.Deze workshop was meer dan geslaagd, mede door het enthousiasme van de chef.

Zoals eerder afgesproken gingen we nog even terug naar de stand van Aviko voor de testsessie. We vonden de smaken nog niet helemaal wat het zou moeten zijn, maar ze zijn wel bezig met een heel leuk nieuw concept!

Uiteindelijk vertrokken we tegen zessen moe maar voldaan weer richting huis. Wat zal het eerste gerecht worden dat we gaan maken uit de nieuwe kookboeken? Ik zeg: to be continued!