Barbecuen is hartstikke hot op het moment. Heel begrijpelijk, want het is ontzettend lekker!
De barbecue gaat bij ons dan ook met enige regelmaat aan... sterker nog, afgelopen weekend is hij drie keer aangegaan en ik durf wel te zeggen dat hij dit jaar al minimaal 20 keer is aangegaan. En het is pas eind mei en het weer is wat je noemt niet heel denderend ...

Een beetje barbecuefan heeft ongetwijfeld weleens gehoord van direct en indirect grillen. Maar wat is het verschil nou precies? En wanneer gebruik je welke methode?

Direct grillen
Direct grillen de meest gebruikte methode. Je legt het te bereiden product dan direct boven de hete kolen/briketten op het rooster. Het is heel geschikt voor bijvoorbeeld hamburgers, worst, biefstuk of visfilets. Door de hitte wordt het snel dichtgeschroeid.

Om uitdrogen te voorkomen kun je het vlees (of net wat je er op hebt liggen) eerst insmeren met olie. Ook het insmeren van het rooster is aan te raden, om te voorkomen dat het vastplakt. Merk je dat het vlees (vis, kip etc) toch vastgeplakt is, probeer het dan niet los te trekken maar wacht gewoon even. Het laat vanzelf weer los.

Let wel op de hoeveelheid olie die je gebruikt, want doordat dit op het gloeiende houtskool druipt kan dit vlam vatten en daardoor het vlees verbranden. En dat is natuurlijk ontzettend zonde!

Indirect grillen
Een andere techniek is het indirect grillen. Deze methode is meer geschikt voor grotere stukken vlees, of vlees wat een lange bereidingstijd heeft. (Ik noem alleen vlees, maar het heeft natuurlijk betrekking op alle producten die je er op kunt bereiden)

Je hebt hiervoor een barbecue met deksel nodig, om een soort van oven te creëren. Het is belangrijk dat je het vlees niet direct boven de kolen of briketten legt. Je kunt bijvoorbeeld aan de zijkanten van de barbecue twee hoopjes kolen maken en het vlees in het midden van de barbecue leggen.
Eventueel kun je een aluminium schaaltje tussen de kolen zetten om vocht op te vangen.

Met behulp van de ventilatieopeningen aan de onderkant kun je de temperatuur in de barbecue regelen. Zet je de schuiven verder open, dan komt er meer zuurstof in de barbecue en wordt hij heter. Zet je ze verder dicht, dan  komt er dus minder zuurstof in de ketel en zakt de temperatuur.

De bovenste ventilatiegaten zijn er met name voor om overtollige hitte en rook te laten ontsnappen. Het is belangrijk deze altijd een beetje open te laten staan.

Ik gebruik deze methode ook voor bijvoorbeeld ‘tomaten met pesto en mozzarella’. De mozzarella hoeft alleen maar te smelten en de tomaten warm te worden. Als je ze direct boven de hitte legt is de kans heel groot dat ze al aangebrand zijn, voor de mozzarella gesmolten is.