Flevoland is nog een erg jonge provincie. Daardoor moet je best wel even zoeken naar interessante bezienswaardigheden en culinaire tradities. Wanneer je op internet zoekt naar bezienswaardigheden in Flevoland, dan wordt Schokland vrijwel altijd in dat rijtje genoemd.

Onderweg naar Schokland kwamen we toevallig langs Renne Streekproducten. We besloten er even een kijkje te gaan nemen en natuurlijk ging er weer het nodige mee naar huis.

Bij een bezoek aan Schokland past eigenlijk maar één streekgerecht: schokker moppen. Dat recept mag daarom zeker niet ontbreken.

De eerste week van maart is alweer voorbij en ik realiseer me dat ik jullie nog helemaal niet verteld heb welke provincie deze maand in het culinaire zonnetje wordt gezet. Dat is Flevoland! Het is nog een relatief nieuwe provincie en daardoor zijn er een stuk minder traditionele streekgerechten te vinden, maar desondanks is er genoeg om over te schrijven.

Flevoland blijkt namelijk diverse lokale alcoholische drankjes te produceren, zoals het Dronter drupje en Urker kruidenbitter. Over Urk gesproken... wist je dat Urk in eerste instantie bij de provincie Noord Holland hoorde, daarna bij Overijsel en pas sinds 1986 bij de provincie Flevoland? Uiteraard bracht ik een bezoekje aan deze gemeente, maar daarover meer in #2. Ook lees je dan wat ik van eerder genoemde drankjes vind.

We zijn weer aan het eind van de maand, dus dat betekent een korte terugblik op de maand februari waarin Utrecht centraal stond. Maar naast al deze leuke bezoekjes, maakte ik natuurlijk ook nog vijf streekgerechten. Nieuwsgierig wat nou echt typisch Utrechts is, lees dan snel verder.

Ik bezocht de hoofdstad Utrecht en dan ga je natuurlijk ook even kijken bij de Domtoren. Maar nog veel leuker is Domtorentjes proeven! Banketbakkerij Theo Blom verkoopt deze en ze zijn echt goddelijk!

Ook bracht ik een bezoekje aan het Museum voor het Kruideniersbedrijf. Ook echt een aanrader als je in Utrecht bent. Je wordt echt even terug in de tijd genomen.

Deze keer een bezoek aan de Utrechtse bazaar en aan Spakenburg, een voormalig vissersdorp aan de Zuiderzee en Bunschoten.

We bezochten de weekmarkt op zaterdag in Spakenburg en we namen een kijkje bij Korenmolen De Hoop in Bunschoten. Uiteraard kochten we ook weer wat lekkere dingen!

De Utrechtse Bazaar wilde ik altijd nog eens bezoeken en daar was de reeks 'Uit in eigen land, de 12 provincies' de ideale aanleiding voor.

In de hoofdstad Utrecht kun je je prima vermaken, ook op culinair gebied. Vorige keer vertelde ik al over ons bezoek aan het Museum voor het Kruideniersbedrijf, de Domtoren en Banketbakkerij Theo Blom, waar ik verrukkelijke Domtorentjes kocht.

Deze keer bezochten we Bierman & Bierman (voorheen Berts bierhuis) waar we een Utrechts biertje kochten. Ook bezochten we de Drieharingstraat, waar we 's avonds nog een hapje gegeten hebben voor we weer richting huis vertrokken.

Natuurlijk maakte ik ook weer een Utrechts streekgerecht: vijfschaft. Een link naar het recept vind je onder aan dit artikel.