De eerste maand van het jaar zit er alweer op en daarmee is ook een eind gekomen aan de reis door Gelderland. Afgelopen maand heb ik diverse leuke dingen gezien, gedaan en geproefd in de provincie Gelderland.

Ik bezocht Erve Kots en Kaasboerderij Weenink in Lievelde (waar? Ik had er serieus nog nooit van gehoord). Ook ging ik naar het Flipje en Streekmuseum in Tiel en het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem.

Maar wat ik bovenal erg leuk vond, was het zoeken naar typisch Gelderse gerechten. Op internet vind je zoveel informatie dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wat op de ene pagina nog typisch Gelders genoemd wordt, is volgens een andere pagina juist weer een streekgerecht uit Overijssel.

Het was een ontzettend druilerige dag, zo eentje waarbij je eigenlijk helemaal geen zin hebt om er op uit te gaan. Maar...  er stond een bezoekje aan het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem in de agenda. Ze zijn alleen op zaterdag geopend, dus we besloten toch op pad te gaan.
Ook maakte ik de typisch Arnhemse lekkernij Arnhemse meisjes.

Het was tegen de klok van drie uur toen we bij het museum aan kwamen. We werden vriendelijk begroet en er werd gevraagd of we voor de rondleiding en proeverij kwamen. Euh... nou nee.. eigenlijk alleen voor het museum. Er was nog plek bij de rondleiding/wijnproeverij die om 15.00u zou starten, dus we mochten daar ook nog bij aansluiten als we wilden. Hmm... nou vooruit dan. Een wijnproeverij sla ik moeilijk af.

Flipje Tiel was het eerste wat in me op kwam, toen ik dacht aan typisch Gelderse producten. Tijd om daarom eens naar het Flipje en Streekmuseum Tiel te gaan om er achter te komen waar Flipje nou eigenlijk vandaan komt.

Op de website van het Flipje en Steekmuseum las ik dat er momenteel ook een expositie is over de Tielse Kermiskoek. Nog nooit van gehoord, maar hé het gaat over eten, dus dat is altijd goed!

Ook maakte ik een typisch Gelders bijgerecht: riftkoeken. Dat klinkt misschien helemaal niet bekend in de oren, maar als ik zeg dat het de Nederlandse variant van de Duitse Reibekuchen en Zwitserse rösti is, dan kun je je er vast wel iets bij voorstellen.

Zoals beloofd neem ik je in dit deel van de reeks 'Uit in eigen land, de 12 provincies' mee naar Erve Kots en Kaasboerderij Weenink in Lievelde. Beide waren mij totaal onbekend voordat ik aan deze reeks begon. Erg leuk dus dat je zo allerlei nieuwe plekken ontdekt waarvan je het bestaan niet wist.

Ik maakte een heerlijke goedgevulde maaltijdsoep: dikke jennensoep. Ook dat was er eentje in de categorie nog nóóit van gehoord. Maar ik vond het wel passen bij het bezoek aan de oude Saskische hoeve.
Naar aanleiding van het bezoek aan de kaasboerderij en de Landwinkel maakten we boeren kaasburgers. Achteraf gezien jammer dat we maar één zakje kruidenmix gekocht hebben, want ze waren héérlijk!

In de reeks 'Uit in eigen land' staat iedere maand een andere provincie centraal en neem ik jullie mee naar diverse leuke locaties en bezienswaardigheden. We duiken ook in de typische streekproducten en -gerechten van de provincie. Alles kan, zolang er maar een relatie is met eten en drinken in de breedste zin van het woord.

Het idee voor deze reeks ontstond toen mijn vriend en ik aan het brainstormen waren welke uitjes we voor 2017 wilden plannen. Onze conclusie was dat we er eigenlijk veel te weinig op uit trekken in eigen land. Vaak gaan we richting Duitsland of Frankrijk, terwijl er in Nederland ook heel veel te zien is.

Tijd om daar dus verandering in te gaan brengen!