In de hoofdstad Utrecht kun je je prima vermaken, ook op culinair gebied. Vorige keer vertelde ik al over ons bezoek aan het Museum voor het Kruideniersbedrijf, de Domtoren en Banketbakkerij Theo Blom, waar ik verrukkelijke Domtorentjes kocht.

Deze keer bezochten we Bierman & Bierman (voorheen Berts bierhuis) waar we een Utrechts biertje kochten. Ook bezochten we de Drieharingstraat, waar we 's avonds nog een hapje gegeten hebben voor we weer richting huis vertrokken.

Natuurlijk maakte ik ook weer een Utrechts streekgerecht: vijfschaft. Een link naar het recept vind je onder aan dit artikel.

Vanwege de serie Valentijnsrecepten van vorige week, heeft deel 2 in de reeks 'Uit in eigen land, de 12 provincies: Utrecht' even op zich laten wachten.

Deze keer neem ik je mee naar, hoe kan het ook anders, de Domtoren. Want als je in Utrecht bent, dan ga je uiteraard ook even bij de Dom kijken. Maar eerst besloten we naar het Museum voor het Kruideniersbedrijf te gaan. Ook kocht ik nog Domtorentjes bij Bakkerij Theo Blom.

Natuurlijk ook deze keer weer een typisch Utrechts recept: Utrechtse spritsen. De link naar het recept vind je verderop in het artikel.

In de maand februari neem ik jullie mee naar de provincie Utrecht in de reeks 'Uit in eigen land, de 12 provincies'. Ik ga op zoek naar leuke bezienswaardigheden en de lekkerste streekgerechten.

De meest bekende bezienswaardigheid van Utrecht is de Dom, dat kan eigenlijk niet missen.
Wist je trouwens dat je met Valentijn de Domtoren kunt bezoeken met je geliefde? Er zijn dan speciale Valentijnsrondleidingen. Leuk ideetje misschien?
Meer informatie vind je hier.

Ook de Utrechtse Heuvelrug is bij de meesten wel bekend. Maar natuurlijk ga ik niet alleen de meest voor de hand liggende plekken bezoeken. Ik vind het juist zo leuk om dingen te ontdekken die ik zelf ook nog niet kende.

De eerste maand van het jaar zit er alweer op en daarmee is ook een eind gekomen aan de reis door Gelderland. Afgelopen maand heb ik diverse leuke dingen gezien, gedaan en geproefd in de provincie Gelderland.

Ik bezocht Erve Kots en Kaasboerderij Weenink in Lievelde (waar? Ik had er serieus nog nooit van gehoord). Ook ging ik naar het Flipje en Streekmuseum in Tiel en het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem.

Maar wat ik bovenal erg leuk vond, was het zoeken naar typisch Gelderse gerechten. Op internet vind je zoveel informatie dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wat op de ene pagina nog typisch Gelders genoemd wordt, is volgens een andere pagina juist weer een streekgerecht uit Overijssel.

Het was een ontzettend druilerige dag, zo eentje waarbij je eigenlijk helemaal geen zin hebt om er op uit te gaan. Maar...  er stond een bezoekje aan het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem in de agenda. Ze zijn alleen op zaterdag geopend, dus we besloten toch op pad te gaan.
Ook maakte ik de typisch Arnhemse lekkernij Arnhemse meisjes.

Het was tegen de klok van drie uur toen we bij het museum aan kwamen. We werden vriendelijk begroet en er werd gevraagd of we voor de rondleiding en proeverij kwamen. Euh... nou nee.. eigenlijk alleen voor het museum. Er was nog plek bij de rondleiding/wijnproeverij die om 15.00u zou starten, dus we mochten daar ook nog bij aansluiten als we wilden. Hmm... nou vooruit dan. Een wijnproeverij sla ik moeilijk af.