Maart stond in het teken van Flevoland. Ik heb weer allerlei nieuwe plekken en gerechten ontdekt. Zo had ik nog nooit van Schokland en zijn Schokker moppen gehoord. Bovendien was ik zelfs nog nooit in Urk geweest, terwijl dat bij uitstek een vissersdorp is en ik al ga glunderen bij de gedachte aan heerlijke visjes.
Ook proefde ik voor het eerst Dronter Drupje en ik was meteen verkocht. Dat en nog veel meer lees je terug in de eerste vier delen van deze reeks over Flevoland.

Het laatste deel staat zoals gebruikelijk in het teken van de streekgerechten die ik afgelopen maand gemaakt heb en voeg ik er een laatste aan toe. Ik zet ze dus alle vijf nog even op een rijtje. Het was wederom een feestje!

Je zou misschien zeggen een bezoekje aan Bataviastad mag niet ontbreken als je het over Flevoland hebt. Maar dit is tenslotte een foodblog en dus een heel goede en legitieme reden om Bataviastad lekker links te laten liggen.

Het enige wat we daar gedaan hebben is een lekkere espresso drinken op een terrasje (onder de paraplu bij de terrasverwarming, want het was op dat moment niet echt fantastisch weer). Maar dat mocht de pret niet drukken, die espresso gleed vlot naar binnen.

Als de provincie Flevoland centraal staat, dan mag een dagje Urk echt niet ontbreken. Urk staat bekend als de meest kerkelijke gemeenschap van Nederland, maar natuurlijk is het ook bij uitstek een vissersdorp.

Haven
Wanneer je naar Urk gaat, kom je eigenlijk bijna als vanzelfsprekend bij de haven uit. Dit is het kloppend hart van Urk, waar de vis aan wal wordt gebracht. Hèt symbool van Urk bevindt zich in deze haven: de Orka, waar Urk naar vernoemd zou zijn.

De haven ligt daarnaast ook vol met recreatieve boten. Op het moment dat wij er waren was het ontzettend mistig, dus geen vaarweer maar ik kan me voorstellen dat menig Urker er bij mooi weer op uit trekt.

Flevoland is nog een erg jonge provincie. Daardoor moet je best wel even zoeken naar interessante bezienswaardigheden en culinaire tradities. Wanneer je op internet zoekt naar bezienswaardigheden in Flevoland, dan wordt Schokland vrijwel altijd in dat rijtje genoemd.

Onderweg naar Schokland kwamen we toevallig langs Renne Streekproducten. We besloten er even een kijkje te gaan nemen en natuurlijk ging er weer het nodige mee naar huis.

Bij een bezoek aan Schokland past eigenlijk maar één streekgerecht: schokker moppen. Dat recept mag daarom zeker niet ontbreken.

De eerste week van maart is alweer voorbij en ik realiseer me dat ik jullie nog helemaal niet verteld heb welke provincie deze maand in het culinaire zonnetje wordt gezet. Dat is Flevoland! Het is nog een relatief nieuwe provincie en daardoor zijn er een stuk minder traditionele streekgerechten te vinden, maar desondanks is er genoeg om over te schrijven.

Flevoland blijkt namelijk diverse lokale alcoholische drankjes te produceren, zoals het Dronter drupje en Urker kruidenbitter. Over Urk gesproken... wist je dat Urk in eerste instantie bij de provincie Noord Holland hoorde, daarna bij Overijsel en pas sinds 1986 bij de provincie Flevoland? Uiteraard bracht ik een bezoekje aan deze gemeente, maar daarover meer in #2. Ook lees je dan wat ik van eerder genoemde drankjes vind.