Afgelopen april zijn wij verhuisd naar een klein dorpje in Limburg, met als doel rust en ruimte te vinden. En dat hebben we zeker gevonden. Het is hier zo heerlijk rustig. Wat een verademing is dat zeg! Maar ook aan ruimte geen gebrek.

Het is altijd mijn droom geweest om grotendeels zelfvoorzienend te kunnen zijn qua voeding. Een grote moestuin hoort daar natuurlijk absoluut ook bij. En inmiddels is daar een start mee gemaakt. Ik heb wel al een en ander gezaaid op het stuk grond waar de vorige eigenaar altijd zijn moestuin op had, maar ik wilde zelf eigenlijk toch net wat anders. Daarom maken we 16 bakken van 5 bij 1,25m.

In de toekomst komen daar ook nog fruitbomen bij en zijn er plannen om wat kippetjes te gaan houden.

Wisselteelt
Om een zo groot mogelijke opbrengst te krijgen is het belangrijk om wisselteelt toe te passen. Dat houdt in dat je ieder jaar een andere bak gebruikt. Bijvoorbeeld in jaar 1 gebruik ik bak 1 voor tomaten. Het jaar er op gebruik ik hiervoor bak 2. En zo wissel je alle bakken af. Hiermee voorkom je uitputting van de grond en maak je de kans op ziektes kleiner.

Ik heb er voor gekozen om in bakken te werken, omdat ik het prettig vind werken als de planten iets hoger staan. Nu is dat maar een cm of 15, maar dat maakt voor mij al veel verschil. Daarnaast vind ik het er gewoon mooi en overzichtelijk uit zien, ook niet onbelangrijk want ik hou van structuur en overzicht.Verdeling in categorie├źn
De groenten (en aardbeien) worden eigenlijk altijd ingedeeld in de volgende categorie├źn:
1. Aardappelen
2. Peulgewassen
3. Koolgewassen
4. Bladgewassen
5. Vruchtgewassen
6. Knol- en wortelgewassen
7. Aardbeien

Nu lijkt dat zo heel eenvoudig, maar dat is het dan toch weer niet. Want ook binnen dezelfde categorie zijn er weer verschillende behoeftes aan voedingsstoffen dus je komt er niet mee weg om de gehele bak van dezelfde voeding te voorzien Om het lekker makkelijk te maken zullen we maar zeggen. Zo bedreven ben ik ik overigens nog lang niet en ik moet echt nog heel veel leren. Op dit moment zaai ik gewoon de zaadjes en heb ik nog geen extra voedingsstoffen toegevoegd. En toch heb ik al een aardige opbrengst gehad de afgelopen jaren. Maar ik hoop in de loop der jaren nog veel bij te leren en een steeds mooiere opbrengst te krijgen!
En waarom we dan deze indeling hanteren terwijl de voedingsbehoeften per bak nog zo kunnen verschillen, weet ik eerlijk gezegd ook nog niet. Dat is er eentje voor op de lijst 'nog uitzoeken'.

Aantal bakken per categorie
Aardbeien hebben een aparte bak, omdat deze slechts eenmaal per drie jaar van bak wisselen. De andere bakken rouleren ieder jaar.
Het is nog even puzzelen hoeveel bakken ik ga gebruiken per categorie. Voor aardbeien is eentje wel voldoende voor ons tweetjes, maar we eten bijvoorbeeld best wel veel blad- en vruchtgewassen. Daarom ga ik er daar waarschijnlijk drie per categorie van gebruiken. Maar het zal me niet verbazen als ik hier in de komende jaren ook nog wat dingen in ga aanpassen. Al doende leert men. Het is volgens mij gewoon een kwestie van beginnen en dan leer je ieder jaar weer een beetje bij om het het volgende jaar nog beter te doen.

Ik kan in ieder geval niet wachten tot de bakken klaar zijn en ik daar verder in kan gaan met kweken!