Zuid Holland en lekker eten bleken best wel een heel goede combi. In Den Haag en Scheveningen kun je je lol op, bijvoorbeeld bij het Frites Atelier van Sergio Herman, het Kroket Loket of de vele eettentjes aan de kust bij Scheveningen.
Bezoek je Gouda, dan mag een bezoek aan de Goudse kaasmarkt zeker niet ontbreken en ga ook even siroopwafels halen als je er dan toch bent! In Leiden mag je de Leidse sleutelkaas echt niet over slaan.
Of wat dacht je van de Markthal in Rotterdam of de kleinschalige maar supergezellige Fenix Food Factory. En mag ik dan bij deze Las Palmas nog even een keer noemen..

Maar je kunt natuurlijk ook zelf de keuken in om de lekkerste gerechten en lekkernijen uit Zuid Holland te maken. Ik deelde al vier recepten met jullie en met mijn stroopwafel ijs maak ik de lijst compleet.

1. Gorkumse zoute bolletjes
Ik begon met Gorkumse zoute bolletjes. Ze zijn lekker knapperig doordat ze op basis van zanddeeg gemaakt worden. Ik raad ze overigens niet aan voor mensen met een hoge bloedddruk, want er gaat best wel veel zout in. Ik zou sowieso aanraden om er niet teveel van te eten, want een hoge zoutinname is voor (vrijwel) niemand goed. Het recept vind je hier.2. Haagse bluf
Haagse bluf is een nagerecht op basis van stijfgeklopte eiwitten, suiker en bessensiroop. Ondanks dat ik altijd een beetje nerveus word als ik eiwitten stijf moet kloppen (want als dat mislukt, kun je het hele gerecht wegkieperen), is het eigenlijk een fluitje van een cent. De truc zit hem er in dat je er voor zorgt dat je kom (geen plastic!) goed vetvrij is en dat doe je eenvoudig door er wat citroensap in te spuiten en met een keukenpapiertje de hele kom in te wrijven.
Durf je het aan, dan vind je hier het recept.3. Leidse hutspot
Het grootste verschil met de hedendaagse hutspot, zoals de meesten van ons hem zullen kennen is het ontbreken van aardappels. In plaats hiervan gaan er witte bonen en pastinaak in. Super gezond dus! Kijk hier voor het recept!4. Kipsalon
Eten in een heel andere categorie is de kapsalon. Deze is 'uitgevonden' in Rotterdam. Je kent het wel: friet, shoarma, héél veel kaas en knoflooksaus en wat salade. De kapsalon is beroemd en berucht. Dat laatste vooral vanwege de enorme hoeveelheid calorieën in een portie. Daarom maakte ik een veel gezondere variant met kip en een knoflooksaus op basis van 0% vet Griekse yoghurt. Het recept vind je hier.5. Stroopwafel ijs
En dan last maar echt zéker niet least: stroopwafel ijs. Gouda en stroopwafels gaan hand in hand, dus daarom vind ik dat dit ijs hier wel een plekje verdient. Ik heb er eigenlijk niet zo heel veel over te zeggen, behalve dat het echt zó ontzettend lekker is!! Niet twijfelen maar gewoon een keer maken. Het recept vind je hier.