Als je het over eten hebt en over Zuid Holland, dan kan het bijna niet anders dat de Markthal in Rotterdam ook genoemd wordt. Al sinds de opening wordt er vol lof over dit initiatief gesproken. Ze noemen zichzelf zelfs het foodwalhalla van Nederland. Dan heb je in ieder geval vertrouwen in jezelf!

Een kleinschaliger initiatief in Rotterdam is de Fenix Food Factory. Een oude havenloods is omgebouwd tot een culinaire broeiplaats waar diverse ondernemers hun producten aan de man brengen.

Maar waar ik persoonlijk toch het eerste aan denk, wanneer ik Rotterdam hoor is Las Palmas, het restaurant van Herman den Blijker. Ik werd dit jaar met mijn verjaardag zwaar verwend (en verrast) met een etentje bij dit restaurant. Ik krijg nog een grijns van oor tot oor als ik er aan terug denk...

Markthal
Maar eerst even terug naar de Markthal. Onder de Markthal bevindt zich een grote parkeergarage, dat is echt ideaal. Eenmaal geparkeerd dan sta je in no time in de Markthal. Mijn eerste reactie was: 'Oh ik had het veel groter verwacht'. Het is misschien ook de naam, die bij mij de suggestie wekte dat het een enorme hal zou zijn, maar eigenlijk is het helemaal niet zo groot.

Dat er voor ieder wat wils is, is een ding wat zeker is. Kibbeling, pasta (bij Jamies Italian), Grieks, Turks, tapas, desserts, zoetigheid... het is er allemaal verkrijgbaar. Vaak ligt het aanlokkelijk tentoongesteld in de vitrines en op toonbanken. Als je nog geen honger had, dan krijg je het vanzelf wel.Het is een plek om lekker te gaan lunchen of borrelen, maar er is bijvoorbeeld ook een toko gevestigd. Één verdieping lager zit een Albert Heijn, dus ook voor je dagelijkse boodschappen ben je hier aan het juiste adres. Leuke cadeautjes vind je in de kookwinkeltjes die aan de rand van de hal gevestigd zijn.Er zijn tussen de stands waar je direct kunnen eten ook diverse stands te vinden waar je producten kunt kopen om thuis mee aan de slag te gaan. Kaas, vleeswaren, dips, olijven, pindakaas, groenten en fruit. You name it.

Fenix Food Factory
De Fenix Food Factory is een wat kleinschaligere foodhal, maar heeft mijn hart gestolen. Van oorsprong was het een oude havenloods. De karakteristieke elementen van de loods zijn bewaard gebleven, wat een ontzettend fijne sfeer creëert. Ook de kleinschaligheid maakt dat het direct gezellig aan doet.Mocht je nou niet kunnen kiezen wat je wil eten, dan hebben ze er iets super leuks bedacht. Je kunt een plankje kopen en daarmee mag je langs diverse kramen om je plankje te laten vullen. Dat ga ik zeker nog een keer doen!Deze keer koos ik echter voor een broodje bij Jordy's Bakery. Ik had desembrood met hummus. Echt geweldig lekker! Mijn vriend koos een tosti en ook die heeft er van zitten genieten. Versgeperste sinaasappelsap erbij en wij hadden een top-ontbijt.Las Palmas
En dan tenslotte Las Palmas. Zoals ik al zei, ik begin al van oor tot oor te grijnzen als iemand er over begint. Ik kan denk ik wel zeggen dat hiermee naar toe genomen worden het beste verjaardagscadeau ooit voor mij was.

De voorgerechten waren al onbeschrijfelijk lekker, maar toen kwam het hoofdgerecht... We hadden het plateau Las Palmas besteld. Echt alles wat ik lekker vind, lag er op: kreeft, langoustine, gamba, krab en garnalen... In één woord FANTASTISCH. En zelfs dat omschrijft het eigenlijk nog niet.Dus ben je in de buurt en je budget laat het toe... Echt een keer gaan eten!! Daar krijg je gegarandeerd geen spijt van.

Kipsalon
Eten in een heel andere categorie is de kapsalon. Deze is 'uitgevonden' in Rotterdam. Je kent het wel: friet, shoarma, héél veel kaas en knoflooksaus en wat salade. De kapsalon is beroemd en berucht. Dat laatste vooral vanwege de enorme hoeveelheid calorieën in een portie. Daarom maakte ik een veel gezondere variant met kip en een knoflooksaus op basis van 0% vet Griekse yoghurt. Het recept vind je hier.