Heb je na Den Haag en Scheveningen nog wat tijd over, dan is het erg leuk om ook Leiden of Gouda te bezoeken.

Leiden wordt ook wel de Sleutelstad genoemd, wat verwijst naar het wapen van de stad. De sleutels kom je overal tegen in Leiden. Zo zijn er bijvoorbeeld de bekende sleutelkoekjes en boeren Leidse sleutelkaas.

Gouda staat natuurlijk ook bekend om zijn kaas, de Goudse kaas. Natuurlijk is ook de Goudse kaasmarkt erg bekend en heel geliefd bij toeristen. De siroopwafels mag je overigens ook echt niet overslaan.

Goudse kaasmarkt
Bij toeristen is de Goudse kaasmarkt erg in trek en ik was er zelf ook wel heel erg nieuwsgierig naar geworden. De markt vindt iedere donderdagochtend van april t/m augustus plaats voor de Goudse Waag, het kaas- en ambachtenmuseum. Het is een rijksmonument en één van de belangrijkste gebouwen, historisch gezien, van Gouda.

Bij het naderen van de kaasmarkt kwam de muziek ons al tegemoet. Een koor bracht diverse liederen ter gehore en dat gaf echt een heel gezellige sfeer.Het is een prachtig gezicht om de kazen uitgestald te zien liggen voor de Goudse Waag. Op diverse pallets lagen enkele tientallen kazen te schitteren. Zo nu en dan trof je mannen die door middel van handjeklap onderhandelden over de kaasprijs. Eerlijk gezegd zag het er erg gemaakt uit, dus ik heb sterk mijn twijfels of er wel daadwerkelijk onderhandelingen plaats vonden en het eigenlijk niet gewoon gespeeld was. Maar hoe dan ook geeft het natuurlijk wel een mooi beeld van hoe dat in de geschiedenis plaats vond.De omvang van de kaasmarkt viel wel enigszins tegen, want buiten de kazen die op de pallets lagen en nog wat kraampjes met kazen op de weekmarkt was er eigenlijk niet zo heel veel te doen.

Daarom besloten we nog even rond te neuzen bij het Gouds Kaashuis. Een kaaswinkel waar ze erg creatief geweest zijn met het verzinnen van originele kaassoorten. Wat denk je bijvoorbeeld van wietkaas, Heinekenkaas of kaas met lavendel. Er was in ieder geval keuze genoeg daar kun je niets van zeggen. Persoonlijk hou ik het liever bij de 'gewone' Goudse kaas, maar ik kan me voorstellen dat dit bij toeristen wel heel goed aanslaat.Siroopwafels
Gouda is, waarschijnlijk in mindere mate, ook bekend om zijn siroopwafels (stroopwafels). Wij besloten om bij banketbakkerij van den Berg op zoek te gaan naar echte Goudse siroopwafels. En die waren er in overvloed. Er lag een schaaltje met wat stukjes stroopwafel dus we konden eerst even proeven. Ik was meteen overtuigd, deze zijn lekker! Wat ik met name erg lekker vond is dat ze niet zo mierzoet zijn. Natuurlijk zijn ze zoet, maar wel vrij mild. Ook is de koek lekker zacht en toch krokant.Je snapt wel dat er een zakje mee naar huis genomen moest worden... Maar eerst nog even een bakje koffie met een aardbeienmeisje, zoals het gebakje op de foto heet. Dat was genieten.

Leidse sleutelkoekjes
Zoals Gouda de siroopwafels heeft, zo heeft Leiden de sleutelkoekjes. Wij kochten een leuk geschenkdoosje bij bakkerij Jacobs. Het zijn heerlijke roomboterkoekjes met het stadswapen er op: sleutels. Daar zijn ze dan ook naar vernoemd.

Op het moment dat wij er waren was het markt. Omdat het tegen lunchtijd liep kon ik het niet laten om bij een viskraam een lekkere zak kibbeling te halen. Dat gaat er altijd wel in!Overigens is de Pieterskerk van Leiden ook echt de moeite waard om te gaan bezichtigen. Sinds 1971 is deze niet meer in gebruik als kerk, maar wordt verhuurd voor allerlei evenementen.

Leidse sleutelkaas
Ik had nog niet gezegd dat ik gek ben op kaas, maar bij deze dus. Het bezoek aan de kaasmarkt in Gouda was dan ook echt geen straf. Maar ook in Leiden kun je héérlijke kaas kopen, de Leidse sleutelkaas. Wij kochten deze bij de Leidse Kaas Koe, een zuivelboerderij in Zoeterwoude. Zij zijn één van de weinigen die nog de echte Leidse boerenkaas maken en verkopen.Ze hebben een klein winkeltje waar ze niet alleen kaas verkopen, maar ook allerlei leuke cadeauartikelen en bijvoorbeeld ambachtelijk bereide advocaat en jam. Ze verkopen overigens diverse kaassoorten en je mag er altijd proeven, dus je komt nooit ontevreden thuis.

Wij namen twee stukken Leidse kaas mee naar huis. Eén stuk werd voor ons geseald zodat we deze langer kunnen bewaren. Helemaal ideaal dus.

Wist je trouwens dat Leidse kaas een 'komijnenkaas' is en bovendien 30+ kaas is. Aan smaak komt hij echter zeker niets te kort, dus ben je op zoek naar een smaakvolle 30+ kaas dan kan ik deze zeker aanraden.

Leidse hutspot
En als afsluiter uiteraard weer een lekker recept. Deze keer weer een ouderwetse, goedgevulde stamppot: de Leidse hutspot. Het grootste verschil in de hedendaagse hutspot, zoals de meesten van ons hem zullen kennen is het ontbreken van aardappels. In plaats hiervan gaan er witte bonen en pastinaak in. Super gezond dus! Kijk hier voor het recept!