Ik sta er iedere keer weer van te kijken wat er eigenlijk veel leuke dingen te doen of te bezichtigen zijn met een culinaire ondertoon.

Ik heb een jaar in Tilburg gewoond, maar nog nooit was ik bij de abdij en brouwerij van La Trappe geweest, terwijl dat toch zo dichtbij was. Had ik echt eerder moeten doen!

Van de lekkernij Brabantse Broeder had ik nog niet eerder gehoord. Het is bij mij in de regio niet zo bekend vermoed ik. In Udenhout en Oisterwijk is dat een heel ander verhaal.

Een bezoekje aan de winkel van Bij Robèrt was er nog eentje op mijn to-do lijstje, dus die is bij deze ook afgevinkt.

La Trappe
Abdij Koningshoeven ligt in Berkel Enschot, vlakbij Tillburg en is echt prachtig. Bij aankomst werden we enthousiast verwelkomd door onze gids Toon. Zodra iedereen zich verzameld had, kregen we een bier naar keuze. Goed begin dacht ik zo! Ik koos voor de La Trappe Dubbel en mijn vriend voor De Witte Trappist. Erg smakelijk! Terwijl we van ons biertje genoten kregen we een film te zien, waarin verteld werd over het leven in de abdij. Mooi om te zien.Vervolgens werden we meegenomen langs het brouwproces van de bieren. Met heel veel enthousiasme en humor vertelt Toon hierover. Ondanks dat hij deze grappen ongetwijfeld al honderd keer gemaakt heeft, doet hij het lijken alsof hij ze zo uit zijn mouw schud.Ook kregen we nog een kijkje in de oude bakkerij en in de tuin. De tijd vloog voorbij, een goed teken.Na de rondleiding namen we terug bij het terras. Omdat het al vrij laat was besloten we alleen nog even een kijkje in de Kloosterwinkel te nemen. Er moest natuurlijk wel nog iets lekkers mee naar huis genomen worden. Uiteindelijk besloten we voor de bitterballen gemaakt met La Trappe te kiezen. De dosering van het bier in deze bitterballen is erg goed. Je proeft het zeker, maar het is niet te overheersend waardoor het heel smaakvol is.Brabantse broeder
De Brabantse broeder was er voor mij eentje in de categorie nog nóóit van gehoord en dat terwijl het toch echt typisch Brabants is. Ik gebruik het excuus dan maar, dat het meer uit het westen van Brabant komt en ik in het oosten woon... De Brabantse broeder wordt gebakken door bakkerij Besselink. Zij hebben een vestiging in Udenhout en in Oisterwijk.Deze lekkernij wordt vaak bij de koffie geserveerd, maar daar vind ik hem persoonlijk behoorlijk machtig voor. Een punt van deze broeder voldoet ook prima als lunch. Het is eigenlijk een soort krentenbrood gevuld met spijs. Nu denk je misschien aan een stol, maar daar kan ik het dan ook weer niet mee vergelijken. Waarschijnlijk door de toevoeging van koekkruiden aan het spijs. Kaneel heeft een duidelijke boventoon hierin. 

Bij Robèrt
Robèrt van Beckhoven, wie kent hem niet zou ik willen zeggen. De bakkerij is gevestigd in de oude leerfabriek in Oisterwijk. Ik was er nog niet eerder geweest, maar was wel heel erg nieuwsgierig naar zijn broden en lekkernijen. En wat lag er veel lekkers in de vitrine!We hadden nog niet geluncht dus trakteerden we onszelf op een lekker broodje en namen ook nog wat lekkers mee voor het ontbijt/lunch van de volgende dag.Vanuit de winkel kun je door een lange gang lopen waar je door glas de bakkerij kunt zien. Helaas was er op het moment dat wij er waren bijna geen bedrijvigheid. Aan het einde van de gang kwamen we Robèrt toevallig tegen. Hij liep net de bakkerij in waar hij wat van de restjes van een ontbijtkoek snoepte. "Smakelijk" riep hem mijn vriend naar hem, en om zelf te mogen beoordelen hoe lekker deze ontbijtkoek was kwam hij ons ook een stukje brengen. En inderdaad: heel smakelijk! Lekker luchtig en vol van smaak, zo heb ik ontbijtkoek graag!

Vlaflip
In eeste instantie was ik van plan een recept voor Brabantse broeder met jullie te delen, maar ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat mijn poging tot het zelf maken hiervan niet het resultaat gaf waar ik op hoopte. Omdat ik hem simpelweg nog niet goed genoeg vind, gooi ik het over een andere boeg: vlaflip! Ik heb echt nooit geweten dat dit zo vlakbij waar ik woon 'ontdekt' is, namelijk in Oss.In dit recept maak ik vanillevla van custardpoeder en gebruik ik Griekse yoghurt. In plaats van ranja (of zoals wij deden roosvicee) gebruik ik verse aardbeien.
Eet smakelijk maar weer!