Noord Brabant is de provincie waar ik geboren en getogen ben. Toen ik begin twintig was heb ik een jaar in Nijmegen gewoond en later nog enkele jaren in Kranenburg (D) en Kleve (D). Maar in 2008 ben ik toch weer teruggekeerd naar het Brabantse land.

Als ik aan Noord Brabant denk qua eten, dan komen toch al gauw de Bossche bol en de worstenbroodjes naar voren.
Ik heb me er nog nooit aan gewaagd om zelf een Bossche bol te maken. Sommige dingen moet je ook gewoon niet zelf willen maken denk ik. Of misschien ben ik gewoon een beetje huiverig voor het soezendeeg, wat ik nog nooit zelf gemaakt heb.

Worstenbroodjes heb ik al vaker zelf geprobeerd te maken, maar eigenlijk was ik pas bij mijn laatste poging tevreden. Er kan namelijk vanalles mis mee gaan: te hard deeg, te dun deeg, te weinig worst, te flauw... volgens mij heb ik ze allemaal wel een keer ervaren tijdens mijn pogingen. Maar over de laatste poging ben ik erg tevreden. Dat recept zul je later deze maand nog wel tegen komen.

Wat ook typisch Brabants is, is hachee. Tot een paar maanden geleden waagde ik me niet aan stoofpotjes. Slechte ervaringen uit het verleden (taai vlees) weerhielden me er lange tijd van om het weer te proberen. Maar omdat ik het eigenlijk gewoon niet uit kon staan dat het me niet lukte, ben ik het toch weer gaan proberen. Deze keer met een flinke dosis geduld en dat heeft zijn nut gehad: een heerlijke hachee was het resultaat! Sindsdien ben ik volop aan het experimenteren met stoofpotjes en vind ik ze ineens ontzettend leuk om te maken :-)

Ondanks dat het komende dagen prachtig weer wordt, wil ik toch mijn recept voor ouderwetse hachee met jullie delen. Want in de zomer is het stiekem ook gewoon heel erg lekker.Eet smakelijk!