Het was je misschien al opgevallen dat ik deze maand een beetje achter loop met 'Uit in eigen land, de 12 provincies'. Dat is niet omdat ik niets op de plank heb liggen, maar juist omdat het zo druk is door alle uitstapjes dat ik er bijna niet aan toe kom om alles uit te werken!

Daarom gaan we de laatste dagen van april nog even een sprintje trekken. Deze keer gaat dat sprintje naar Deventer en Heeten. Ik bezocht Deventer voor een bezoekje aan Jb. Bussink koekwinkel om echte Deventer koek te proeven. Daarna bezochten we Landwinkel de Maathoeve in Heeten.

Ik moet je eerlijk zeggen, ik heb nog nooit zoveel Landwinkels bezocht als in de afgelopen maanden. Ik vind het echt een aanrader, want iedere keer weer kom ik allerlei lekkers tegen waarvan ik denk: 'Oh dat wil ik proberen!'. Dus kom je een Landwinkel of andere boerderijwinkel tegen, loop gewoon eens binnen!

Anders dan in de supermarkt zijn de winkeliers eigenlijk altijd wel in voor een praatje. Zeker als ze aan je accent horen (tja Brabants... can't help it!) dat je niet uit de buurt komt, zijn de meesten erg nieuwsgierig hoe je nou juist daar terecht bent gekomen. Eigenlijk krijgen we alleen maar super leuke reacties als we vertellen dat we iedere maand een andere provincie bezoeken om meer van eigen land te zien.

Deventer koek
Deventer en koek kun je bijna onmogelijk los van elkaar zien. De Deventer koek wordt al ruim 400 jaar gemaakt en is daarmee een begrip in Deventer en omstreken geworden. Misschien zelfs wel in heel Nederland. Jb. Bussink is de enige bakker die tot op de dag van vandaag de originele Deventer koek bakt. Je raadt het al, die wilde ik natuurlijk proeven!In het centrum van Deventer is het koekwinkeltje van Jb. Bussink gevestigd. Een supergezellig zaakje. Je komt binnen in het winkeltje en kunt dan door lopen naar achteren waar tafeltjes met stoeltjes staan. Ook kun je naar boven via een heel steil, smal trappetje waar je terecht komt in nog een ruimte met tafeltjes en stoelen. Het is allemaal heerlijk kneuterig ingericht.Wij bestelden beneden in het winkeltje koffie met een assorti van Deventer koek en namen boven plaats. Niet veel later werd onze bestelling geserveerd. We zaten voor het raam dus konden fijn naar buiten kijken. Ondanks dat het nog niet al te warm was (naar mijn mening althans) zaten er op het terras ook een aantal mensen.Voor thuis namen we natuurlijk ook nog wat mee: Deventer koek, ontbijtkoek en Halve Elle koek. Dat wordt weer smullen!

Landwinkel de Maathoeve
Na het bezoek aan het koekwinkeltje reden we door naar Heeten. Dat ligt niet ver van Deventer en op internet zag ik dat daar een Landwinkel gevestigd is.

Naast een Landwinkel is er op die locatie ook nog een hotel gevestigd en worden er ruimtes verhuurd voor bijvoorbeeld vergaderingen. Ik moet zeggen, daar is het wel echt een prachtige locatie voor.

De Landwinkel zelf is niet super groot, maar er was weer volop lekkers te vinden. Omdat we nog een heel scala aan bakmixen en andere lekkernijen hebben liggen door alle recente bezoekjes aan Land- of boerderijwinkels, besloten we ons een beetje in te houden.Uiteindelijk kochten we een mix voor kaasburgers en een zakje 'boerderij'chips. De cakemix voor Irish Coffee cakemix kon ik ook echt niet laten staan en voor een vriendin kocht ik nog een AardigGeitje.

Kamper steur
Omdat het recept voor Deventer koek een goed bewaard geheim is, heb ik me er niet eens aan gewaagd om die proberen na te maken. In plaats daarvan koos ik voor het gerecht Kamper steur. Een lekiker eiergerecht met mosterdsaus. Maar ik vind vooral het verhaal achter het gerecht heel grappig.Het verhaal inclusief recept vind je hier. Enjoy!