Ik kan me niet heugen dat ik ooit eerder in Zwolle geweest ben. En dat terwijl er eigenlijk zoveel leuks te doen is op culinair gebied! Vooral Librije's Winkel was er toch wel eentje hoog op mijn lijstje.

Ook het Zwolse balletjeshuis en Schuttelaar Delicatessen en Wijnen zijn een bezoek waard. Eigenlijk stond een bezoek aan het Hanze Huis ook nog op de planning, maar bij aankomst bleek de winkel een week eerder zijn deuren gesloten te hebben. Jammer!

Het Hanze Huis in Groningen is nog wel geopend, dus dan daar maar naar toe wanneer we Groningen gaan bezoeken.

Librije's Winkel
Librije's Winkel is gevestigd in het pand waar ook Restaurant de Librije en Librije's Hotel gevestigd zijn. Het is een prachtig gebouw om te zien en straalt zoveel elegantie en stijl uit dat ik er een beetje nerveus van word om daar naar binnen te stappen. Maar ik wilde toch echt héél graag Librije's Winkel bezoeken dus enigszins ongemakkelijk zijn we toch naar binnen gegaan.

Als je denkt dat het gebouw van buiten al mooi is, dan staat je binnen nog veel meer te wachten. Er is echt aan ieder detail aandacht besteed. We worden vriendelijk de weg gewezen naar de winkel.

De winkel is niet groot, maar toch is er meer dan genoeg keuze. Mosterd, azijn, dressing, groentes op zuur en natuurlijk de welbekende specerijen zijn er verkrijgbaar. Ook het wijnassortiment heeft een belangrijke plaats in de winkel.

Op de website had ik voorafgaand al een heerlijk recept zien staan voor crème van kaneel en appel met pecannoten. Hiervoor heb je de balsamico appelstroop & kaneel azijn uit de winkel nodig. Die wilde ik dus persé hebben. Ook kocht ik nog Duivelse mosterd en piccalilly.

Ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik zo blij was als een klein kind in een snoepwinkel.Zwolse balletjeshuis
Daarna vervolgden we onze weg naar het Zwolse balletjeshuis om, je raadt het misschien al, Zwolse balletjes te kopen. Ik moet bekennen dat ik helemaal niet bekend was met deze snoepjes, terwijl ze toch al heel erg lang gemaakt worden. Het Zwolse balletjeshuis bestaat namelijk al sinds 1845.Het is een ontzettend leuk, gezellig winkeltje. Echt zoals je je een ouderwets snoepwinkeltje voorstelt. Ze verkochten er drie soorten Zwolse balletjes. De traditionele balletjes, een mix met de smaken mokka, kaneel en vanille en daarnaast een mix met fruitsmaken. We besloten de traditionele balletjes te kopen, want daar is het tenslotte toch allemaal mee begonnen.

De Zwolse balletjes worden nog altijd iedere maandag in de kelder van het Zwolse balletjeshuis op ambachtelijke wijze gemaakt. Het recept is een goed bewaard geheim.

Ook kochten we nog een flesje Zwols slokje. Gewoon omdat het zo leuk klonk.Schuttelaar Delicatessen en Wijnen
Schuttelaar Delicatessen en Wijnen is een prachtige speciaalzaak. Naast wijn verkopen ze er ook Zwolse streekproducten zoals Zwolse balletjes, mosterd en Zwolse bieren.

Omdat ik al Zwolse balletjes en een potje mosterd gekocht had bij Librije's Winkel besloten we twee Zwolse biertjes mee te nemen. Onderweg naar de kassa kwamen we ook nog een grappige fles wijn tegen, die dus ook maar mee moest.Er worden hier ook wijncursussen gegeven, zoals een basiscursus en een spijs-wijn cursus. Ook geven zij regelmatig wijnproeverijen.

Zwolse mosterdsoep
Zoals ik al vertelde is Zwolse mosterd één van de streekproducten die je hier veel tegenkomt. Daarom mag een recept voor heerlijke Zwolse mosterdsoep ook echt niet ontbreken.Het is een eenvoudige soep om te maken, maar wel bomvol smaak. Ik maakte bij deze soep ook nog heerlijke kaasstengels met zeezout. Dat recept vind je hier.