Maart stond in het teken van Flevoland. Ik heb weer allerlei nieuwe plekken en gerechten ontdekt. Zo had ik nog nooit van Schokland en zijn Schokker moppen gehoord. Bovendien was ik zelfs nog nooit in Urk geweest, terwijl dat bij uitstek een vissersdorp is en ik al ga glunderen bij de gedachte aan heerlijke visjes.
Ook proefde ik voor het eerst Dronter Drupje en ik was meteen verkocht. Dat en nog veel meer lees je terug in de eerste vier delen van deze reeks over Flevoland.

Het laatste deel staat zoals gebruikelijk in het teken van de streekgerechten die ik afgelopen maand gemaakt heb en voeg ik er een laatste aan toe. Ik zet ze dus alle vijf nog even op een rijtje. Het was wederom een feestje!

1. Flevolandse polderkoek
Het eerste recept van deze maand was de Flevolandse polderkoek. Een soort pannenkoek waarbij een deel van de melk wordt vervangen door koffie. Dit geeft meteen de typische smaak aan dit gerecht. Het recept voor Flevolandse polderkoek vind je hier.



2. Schokker moppen
Deze kruidige koekjes zien er niet alleen heerlijk uit, maar zo smaken ze ook. Ze worden gemaakt met roggemeel, tarwemeel en speculaaskruiden. Ze zijn alleen te krijgen op Schokland zelf en bij de bakker die ze maakt. Omdat dat voor mij niet bepaald om de hoek is, maakte ik ze zelf. En bij deze ene keer zal het zeker niet blijven, want ik vond ze heerlijk! Wil jij ze ook zelf maken, kijk dan hier voor het recept.



3. Urker dikkoek
Urker dikkoek is een ontzettend oud gerecht dat werd gegeten als warme maaltijd. In Urk is slechts nog één bakkerij te vinden die dit nog maakt. Het recept is volgens mij een goed bewaard geheim. Ik weet wel welke ingrediënten er ongeveer in zouden moeten zitten en maakte daarmee deze versie.



4. Tongrolletjes met botersaus
Natuurlijk mag vis niet ontbreken in het rijtje. Als je het over Urk hebt, denk je tenslotte aan vis. Ik althans...
Tong staat op veel menukaarten in restaurants op Urk. Het is een heerlijke vis, dus die kon ik zeker niet over slaan. Het was voor mij de eerste keer dat ik tongrolletjes maakte en ik vond ze erg geslaagd. Ik heb de tongrolletjes geserveerd met botersaus. Het recept vind je hier.



5. Eenvoudig scholvlootje
En dan zijn we alweer bij het laatste recept van deze maand aangekomen. Scholvlootjes. Deze zijn geinspireerd op de Urker scholvlootjes van Baarssen Visspecialiteiten waarmee zij de titel Visspecialist van het jaar 2009 wonnen. In hun variant worden ook langoustines gebruikt. Ik besloot het wat eenvoudiger en daardoor meer toegankelijk te houden.
Het recept voor deze vereenvoudigde versie vind je hier.



Dit warens de recepten voor deze maand. Ik verklap bij deze alvast dat de maand april in het teken zal staan van Overijssel! Er staan weer leuke dingen op het programma komende maand, dus ik heb er zin in!