Je zou misschien zeggen een bezoekje aan Bataviastad mag niet ontbreken als je het over Flevoland hebt. Maar dit is tenslotte een foodblog en dus een heel goede en legitieme reden om Bataviastad lekker links te laten liggen.

Het enige wat we daar gedaan hebben is een lekkere espresso drinken op een terrasje (onder de paraplu bij de terrasverwarming, want het was op dat moment niet echt fantastisch weer). Maar dat mocht de pret niet drukken, die espresso gleed vlot naar binnen.Bataviawerf

Een beetje opgewarmd vervolgden we onze weg naar de Bataviawerf. En nu hoor ik je meteen denken, maar wat heeft dàt dan met een foodblog te maken. Ook niet zo gek veel misschien op het eerste gezicht, ware het niet dat specerijen de belangrijkste handelsproduct van de VOC waren. Later kwamen daar nog producten als suiker en koffie bij.

Dat is voor mij genoeg reden om de Bataviawerf eens te bezoeken. Ik had er natuurlijk al vaker over gehoord, maar het was er nog niet van gekomen om het zelf eens te gaan bekijken. Soms heb je gewoon een goede aanleiding nodig om het toch maar eens te gaan doen. Dit was voor mij dus die aanleiding.

We besloten te kiezen voor een Zeehelden-ticket. Daarmee kun je zowel de werf als de Batavia zelf bezoeken. Een kaartje kost 11 euro, wat ik op zich best prijzig vind als je kijkt naar hoeveel tijd je er kwijt bent. Van de andere kant denk ik dat er ook heel wat kosten gemoeid zijn met het onderhoud.

De werf
Op de werf is de open constructie te zien van de replica van de 7 provinciën. Dit is het grootste admiraliteitsschip uit de 17e eeuw. Ik vind het echt onvoorstelbaar hoe men in die tijd al in staat was om zulke ingenieuze dingen te creëren. Echt prachtig om te zien.Werkplaatsen
In verschillende ambachtelijke werkplaatsen wordt gewerkt aan het onderhoud en de bouw van de 7 provinciën en de Batavia. Zelfs de benodigde spijkers worden op ambachtelijke wijze vervaardigd. Zoals een medewerker aangaf: "Als je geduld hebt, dan kan iedereen het leren." Waarop mijn vriend begon te lachen en zei: "Niks voor jou dus.." Tja, ooit was ik echt super geduldig ingesteld maar tegenwoordig moet er ineens van alles op één dag gebeuren wat eigenlijk niet in één dag past. Geen idee waar dat zo ineens vandaag gekomen is.Op de Bataviawerf bevindt zich ook een museumwinkel. Daar vind je onder andere producten die op de werf gemaakt worden zoals ornamenten en andere leuke souvenirs. Ik liet mijn oog echter vallen op een weckpotje met ingrediënten voor VOC-koeken. Dat vind ik dan weer leuk.Batavia
Natuurlijk gingen we ook nog even aan boord op de Batavia. Ik moet eerlijk zeggen, ik was verbaasd over hoe groot dat schip is! Van buitenaf lijkt hij helemaal zo groot niet, maar ik had vooraf echt niet gedacht dat er nog drie lagen onder dek zijn. Je kunt niet overal staan dus het is af en toe een hele toer om alles te kunnen bekijken, maar het is absoluut de moeite waard (zeg ik ondanks dat ik zeeziek werd van het deinen op het water).Omdat het nog steeds behoorlijk fris was besloten we weer even op te warmen met een lekkere kop koffie in restaurant Hajé de Taveerne wat aan de museumwinkel grenst. De inrichting hiervan is overigens ook echt het benoemen waard. Ze hebben prachtige details verwerkt die het plaatje helemaal doen passen bij de werf zelf. Daar is echt aandacht aan besteed.Tongrolletjes met botersaus
En ook deze keer sluit ik af met een lekker recept. Het is geen typisch oud-Flevolands streekgerecht, maar wel geinspireerd door Flevoland en in het bijzonder Urk. Op Urk (de bewoners zeggen nog altijd OP Urk en niet IN Urk) wordt namelijk veel op tong gevist. Daarom deze keer een recept met tong, namelijk tongrolletjes met botersaus.Eind van de maand sluit ik weer af met een overzicht van vijf recepten en welke provincie ik volgende maand ga bezoeken? Daar kom je snel genoeg achter!