Flevoland is nog een erg jonge provincie. Daardoor moet je best wel even zoeken naar interessante bezienswaardigheden en culinaire tradities. Wanneer je op internet zoekt naar bezienswaardigheden in Flevoland, dan wordt Schokland vrijwel altijd in dat rijtje genoemd.

Onderweg naar Schokland kwamen we toevallig langs Renne Streekproducten. We besloten er even een kijkje te gaan nemen en natuurlijk ging er weer het nodige mee naar huis.

Bij een bezoek aan Schokland past eigenlijk maar één streekgerecht: schokker moppen. Dat recept mag daarom zeker niet ontbreken.

Renne Streekproducten
Zoals ik al vertelde, kwamen we op weg naar Schokland (vanuit Urk, maar daarover de volgende keer meer) langs Renne Streekproducten; een winkel met een groot assortiment aan streekproducten. Zo verkopen ze onder andere vlees van eigen boerderij, zuivel, kaas, maar ook groenten, fruit en kruiden. In het bakhuus verkopen ze allerlei brood-, taart- en cakemixen. Ook is er een enorme keuze in bavaroismix. Slechts even aanmaken met slagroom en smullen maar!Uiteindelijk heb ik me nog redelijk in weten te houden en kochten we slechts 2 mixen voor bavarois (caramel en hazelnoot) en een mix voor café noir cake (hier ben ik zoooo benieuwd naar!!!). Oja, en schokkermoppen. Ik moest namelijk wel weten hoe ze horen te smaken natuurlijk, omdat ik ze zelf ook nog wilde maken (echt zo vervelend...).

Schokland

Schokland is een voormalig eiland in de Zuiderzee. Sinds de drooglegging van de Noordoostpolder hoort Schokland bij het vaste land van Flevoland. In 1995 werd het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Een bezoekje aan Schokland mocht daarom zeker niet ontbreken in mijn tour door de Nederlandse provincies.

In Museum Schokland wordt de geschiedenis van het voormalige eiland zichtbaar gemaakt. De stapel stenen voor het museum zijn stenen die nog uit de ijstijd stammen. Heeeeel oude stenen dus :-)

Het museum zelf hebben we niet bezocht, maar we trakteerden ons zelf wel op een warme chocolademelk met slagroom en appelgebak in het restaurant. Het was namelijk ontzettend koud en we hadden er al een lange dag op zitten. Daarom had ik helaas de energie niet meer om nog een hele wandeling te maken.Vanuit het restaurant heb je zicht op de Enserkerk. Een prachtige kerk gelegen op een terp, toch wel een bijzonder gezicht.Dronter Drupje
Terwijl we lekker aan het opwarmen waren, bespraken we wat er nog op het to-do lijstje Flevoland stond. Zo kwam ook het Dronter Drupje ter sprake. Dit is een hopjes-koffie likeur die exclusief door Slijterij Klein in Dronten gemaakt wordt. Vanuit Schokland zou het 27 minuten rijden zijn naar Dronten. De klok gaf aan dat het bijna half vijf was en de slijterij zou tot 17.00u open zijn. Met ongeveer 7 minuten speling besloten we in de auto te stappen om nog snel een flesje Dronter Drupje te halen. Uiteindelijk was het drie minuten voor vijf toen we de slijterij binnen stapten. Snel griste ik een klein flesje Dronter Drupje uit het rek en rekende dit af. Met een voldaan gevoel stapten we weer in de auto.Het flesje heeft het eind van de avond niet gehaald, want eenmaal open was is ie in no time op. Achteraf toch de grotere fles mee moeten nemen...

Schokkermoppen
En last but not least: het recept om zelf schokkermoppen te maken. Deze koekjes met een speculaasachtige smaak worden traditioneel gemaakt met rogge- en tarwemeel. En natuurlijk speculaaskruiden... Buiten Schokland zijn ze bijna niet verkrijgbaar en dat is erg jammer, want ze zijn heeeerlijk! Daarom dit recept, zodat je ze lekker zelf kan maken!