We zijn weer aan het eind van de maand, dus dat betekent een korte terugblik op de maand februari waarin Utrecht centraal stond. Maar naast al deze leuke bezoekjes, maakte ik natuurlijk ook nog vijf streekgerechten. Nieuwsgierig wat nou echt typisch Utrechts is, lees dan snel verder.

Ik bezocht de hoofdstad Utrecht en dan ga je natuurlijk ook even kijken bij de Domtoren. Maar nog veel leuker is Domtorentjes proeven! Banketbakkerij Theo Blom verkoopt deze en ze zijn echt goddelijk!

Ook bracht ik een bezoekje aan het Museum voor het Kruideniersbedrijf. Ook echt een aanrader als je in Utrecht bent. Je wordt echt even terug in de tijd genomen.

Verder kocht ik Utrechtse biertjes bij Bierman & Bierman en ging ik een burger eten in de Drieharingstraat. Ook bezocht ik de Utrechtse bazaar, ging ik kijken bij Korenmolen De Hoop in Bunschoten en at ik heerlijke kibbeling op de Spakenburgse Markt.

Al met al dus weer een goedgevulde maand.

1. Hete Bliksem
Ik trapte de maand af met, hoe kan het bijna ook anders, hete bliksem. Deze stamppot is waarschijnlijk toch wel het bekendste Utrechtse streekgerecht. Het wordt gemaakt met aardappels, ui en een combinatie van zoete en zure appels. Traditioneel wordt hete bliksem geserveerd met spek.
Het recept vind je hier.2. Utrechtse spritsen
In het Museum voor het Kruideniersbedrijf kochten we Utrechtse spritsen. Natuurlijk wilde ik deze ook zelf proberen te maken. Op internet wordt in de meeste recepten ei gebruikt, maar volgens de ingrediëntenlijst op de gekochte koekjes hoort dit er niet in. Daarom maakte ik spritsen zonder ei. En ze waren echt heel erg lekker! Kijk hier voor het recept.3. Vijfschaft
Vijfschaft was voor mij een onbekend gerecht. Zoals de naam al een beetje doet vermoeden, bevat dit gerecht vijf ingrediënten: aardappel, bruine bonen, ui, wortel en appel. Een stevige maaltijd dus! Het wordt vaak gegeten met rookworst en spek, maar die heb ik er uit gelaten. Het is geen culinair hoogstandje, maar wel voedzaam. Het recept vind je hier.4. Spakenburgse pofkoek
Ook van Spakenburgse pofkoek had ik nog niet eerder gehoord. Dat is ook meteen het leuke van deze reeks, je leert allerlei gerechten kennen waar je het bestaan niet van wist. Pofkoek is een soort brood/cake met krenten en rozijnen en wordt overgoten met een saus van onder andere boter en stroop. Toen ik het proefde zonder de saus dacht ik dat de saus niet veel toe zou voegen, want ik vond het zonder al ontzettend lekker. Maar ik had het mis. De saus is de perfecte aanvulling! Doordat de pofkoek de saus als het ware als een spons opzuigt, wordt hij heerlijk soppig. Ook qua smaak past het er echt perfect bij. Voor mij geen Spakenburgse pofkoek zonder saus meer! Nieuwsgierig geworden, kijk dan hier voor het recept.5. Utrechtse theerandjes
Ik geloof dat ze in Utrecht wel van zoete lekkernijen houden. Zo ook deze Utrechtse theerandjes gemaakt met gekonfijte sinaasappelschillen en speculaaskruiden. Ik kan je zeggen: ze zijn echt verrukkelijk! Omdat gekonfijte sinaasappel lastig verkrijgbaar bleek te zijn, maakte ik ze zelf. Dat had ik nog nooit eerder gedaan, maar was eigenlijk heel eenvoudig. Het recept voor de Utrechtse theerandjes vind je hier. Ik heb het recept gevonden op 24Kitchen en was zo enthousiast over het resultaat dat ik besloot het met jullie te delen.