Deze keer een bezoek aan de Utrechtse bazaar en aan Spakenburg, een voormalig vissersdorp aan de Zuiderzee en Bunschoten.

We bezochten de weekmarkt op zaterdag in Spakenburg en we namen een kijkje bij Korenmolen De Hoop in Bunschoten. Uiteraard kochten we ook weer wat lekkere dingen!

De Utrechtse Bazaar wilde ik altijd nog eens bezoeken en daar was de reeks 'Uit in eigen land, de 12 provincies' de ideale aanleiding voor.

Utrechtse bazaar
De parkeerplaats was aardig vol en toen we richting entree liepen kwamen hordes mensen met goedgevulde tassen ons tegemoet. Dat beloofde heel wat.
Bij binnenkomst kom je direct bij kraampjes met heerlijke lekkernijen, zoals gevulde pepers, olijven en broden. Ook het vers fruit ligt er aanlokkelijk bij. Helaas houdt het aan lekkernijen en fruit met een kraampje of acht tot tien wel op. En dat was nou eigenlijk net waar ik natuurlijk voor kwam...


De rest van de kraampjes zijn vooral gevuld met kleding en verzorgingsartikelen. In ieder geval niets van mijn gading. Na een paar gangen kwamen we wel nog een leuk kraampje tegen met onder andere turkse theeglazen, dienbladen, tajines, borden en schalen. Ik liet mijn oog vallen op twee kleine tajines en een mooi groot bord. Nog even twijfelde ik, want tja onze zolder mag dan het verlengde van onze keuken zijn, onuitputtelijk is de ruimte niet die ik daar heb. Maar uiteindelijk belandden ze toch in een tasje aan mijn arm.Op het eind van de bazaar heb je nog een aantal eetkramen. Het is was er best wel druk, maar de keuzemogelijkheden vielen me erg tegen. Wellicht ook het gevolg van het feit dat er diverse kramen niet in gebruik waren. Even dacht ik nog... hmm zou dat niet iets voor mij zijn... maar nee, ik denk dat ik gek word van de rumoer en van de bingo-mevrouw die op eentonige wijze de nummers opnoemde.

Op weg richting uitgang kochten we nog een doosje mango's: 10 stuks voor 2 euro. Dat kon ik niet aan mijn neus voorbij laten gaan. Uiteraard waren ze wel al heel erg rijp, maar ik had al genoeg ideetjes in mijn hoofd hoe ze in mijn buik zouden belanden.
Één van de recepten die ik maakte met mango is deze mangosalade.Ondanks dat ik toch wat leuke dingetjes gekocht heb, geloof ik niet dat ik hier nog vaker zal komen. De sfeer en het assortiment waren niet zo aan mij besteed.

Korenmolen De Hoop
Ook bezochten we Spakenburg en Bunschoten. We begonnen de dag met een bezoekje aan Korenmolen De Hoop. De molen is een replica van de oude molen van Bunschoten die van 1899 tot 1967 aan de Molenstraat gestaan heeft. Deze molen is pas in 2008 geopend dus nog behoorlijk nieuw.De winkel bleek geopend, dus natuurlijk namen we even een kijkje om te zien of ze nog wat lekkers hadden. Uiteraard gingen we ook hier weer niet met lege handen naar huis. We kochten mix voor pofkoek en voor molenkoekjes. Vooral die laatste moeten volgens de aanwezige meneer ontzettend lekker zijn. We hebben ze nog niet geproefd, maar ik ben er wel heel benieuwd naar!Na het betalen vroeg de meneer in kwestie of we het leuk zouden vinden om boven in de molen te kijken hoe het meel gemalen wordt. Dat lieten we ons geen tweede keer zeggen. Boven in de molen waren nog twee mannen aan het werk. Één van hen nam rustig de tijd om ons uit te leggen hoe het malen in zijn werk gaat.Ik was nog nooit in een molen geweest en vond het echt fascinerend om te zien. Helaas stond er op dat moment te weinig wind dus werd er niet op windkracht gemalen. Desondanks maakte dit mijn hele dag. Van zulke onverwachte traktaties kan ik ontzettend genieten.

Spakenburgse markt
Na het bezoek aan de molen namen we nog even een kijkje op de markt. Op Tripadvisor wordt deze erg goed gewaardeerd. Ik vond hem echter niet zo bijzonder. Het enige overduidelijke verschil met de markten hier in de regio is de grote hoeveelheid aan viskramen. Maar dat is dan ook niet verwonderlijk. En als je dan toch zoveel viskramen tegenkomt, dan ga je natuurlijk wel even een bakje kibbeling halen. En dat, moet ik zeggen, was geen verkeerde keuze. Zo lekker krokant, goed gekruid en niet vet heb ik hem nog niet eerder op een markt gegeten. Was het het bezoekje aan de markt toch waard!Spakenburgse pofkoek
En zoals altijd sluit ik ook deze keer weer af met een recept. Ik vertelde al dat we in de molen in een mix kochten om pofkoek te maken. Die mix heb ik nog niet geprobeerd, maar ik heb wel een ander recept voor pofkoek geprobeerd. Die is in ieder geval het proberen waard kan ik je verklappen. Het recept vind je hier.