In de hoofdstad Utrecht kun je je prima vermaken, ook op culinair gebied. Vorige keer vertelde ik al over ons bezoek aan het Museum voor het Kruideniersbedrijf, de Domtoren en Banketbakkerij Theo Blom, waar ik verrukkelijke Domtorentjes kocht.

Deze keer bezochten we Bierman & Bierman (voorheen Berts bierhuis) waar we een Utrechts biertje kochten. Ook bezochten we de Drieharingstraat, waar we 's avonds nog een hapje gegeten hebben voor we weer richting huis vertrokken.

Natuurlijk maakte ik ook weer een Utrechts streekgerecht: vijfschaft. Een link naar het recept vind je onder aan dit artikel.

Bierman & Bierman
We begonnen de dag met een bezoekje aan de winkel Bierman & Bierman. Bierman & Bierman was voorheen bekend onder de naam Berts bierhuis. De verwachtingen waren vrij hoog gespannen, want deze winkel staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan (speciaal)bieren. Ik had de winkel eerlijk gezegd een stuk groter verwacht. Je kunt je natuurlijk afvragen hoeveel ruimte bierflesjes in beslag nemen, dus al heb je een enorme hoeveelheid dan nog zal de winkel niet heel groot zijn. Toch had ik er wat meer van verwacht.Het viel me wel op dat er echt wel allerlei bieren verkrijgbaar zijn die je niet in iedere bierwinkel zult vinden. Er waren ook volop seizoensbieren te vinden van ontzettend veel verschillende merken dus ik denk dat ze zich daar wel echt in onderscheiden. Nu ben ik niet echt (echt niet) een bierkenner, dus wat dat betreft zal ik ongetwijfeld ook heel veel over het hoofd gezien hebben.

Waar ik voor kwam, daar heb je niet zoveel kennis voor nodig. Mijn missie was een Utrechts biertje vinden en dat is gelukt. Ik koos voor een biertje van het merk Van de Streek. Zij brouwen diverse bieren. Ik besloot te kiezen voor Broeders. Ze omschrijven het zelf als een verfrissend blond bier met karakter. Ik vond het zelf wat aan de bittere kant. Prima te drinken, maar niet eentje waar ik speciaal voor naar Utrecht zou gaan.Vockingworst
Bij een koud glas bier hoort een andere typisch Utrechtse lekkernij: vockingworst. Dit wordt ook vaak op brood gegeten, maar je kunt het schijnbaar ook bakken. Deze worst wordt al sinds 1891 in Utrecht gemaakt.
Omdat het geen goed idee is om aan mij te vragen wat ik van deze worst vind (of eigenlijk worst in het algemeen), heb ik mijn vriend deze laten proeven. Hij vond het nogal aan de droge kant. Voor hem dus geen tweede keer. Zo zie je maar, smaken verschillen!

Drieharingstraat
De Drieharingstraat in Utrecht wordt ook wel de culinaire hoofdstraat van deze stad genoemd. Ik moet eerlijk zeggen, ik had er een heel ander beeld bij dan hoe het in werkelijkheid bleek te zijn. Eigenlijk is het maar een heel klein straatje of liever gezegd een smalle doorgang waar zeven restaurants gevestigd zijn.We waren nog aan de vroege kant en het was aardig fris buiten, dus de terrasjes waren zo goed als verlaten. Dat zal in de zomer ongetwijfeld een hele andere sfeer geven. Desondanks oogt het heus wel gezellig. Er is in ieder geval moeite gedaan om het buiten ook leuk aan te kleden.

We hadden nog niet echt plannen gemaakt wat betreft het eten, dus besloten we, nu we er toch waren, in de Drieharingstraat te eten. We bekeken de menukaarten die buiten stonden en lieten uiteindelijk ons oog op de kaart van de Firma Pickles Burgers & Wines vallen.
Op deze menukaart zag ik wat leuke variaties op de standaard burgers staan. Normaal gesproken loop ik een burgerrestaurant héél snel voorbij, maar als ze over gambaburgers beginnen dan ben ik toch wel over te halen. Een uitgebreidere restaurantreview volgt later.Vijfschaft
En ook nu sluit ik weer af met een Utrechts streekgerecht. Deze keer heb ik gekozen voor vijfschaft. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat dit gerecht uit vijf hoofdingrediënten: bruine bonen, appel, wortel, aardappel en ui. Een stevige pot dus, die vaak werd gegeten in de vorstperiode wanneer het werk op de boerderij stil lag. Het recept vind je hier. Eet smakelijk en tot de volgende keer!