Vanwege de serie Valentijnsrecepten van vorige week, heeft deel 2 in de reeks 'Uit in eigen land, de 12 provincies: Utrecht' even op zich laten wachten.

Deze keer neem ik je mee naar, hoe kan het ook anders, de Domtoren. Want als je in Utrecht bent, dan ga je uiteraard ook even bij de Dom kijken. Maar eerst besloten we naar het Museum voor het Kruideniersbedrijf te gaan. Ook kocht ik nog Domtorentjes bij Bakkerij Theo Blom.

Natuurlijk ook deze keer weer een typisch Utrechts recept: Utrechtse spritsen. De link naar het recept vind je verderop in het artikel.

Museum voor het Kruideniersbedrijf
Het museum zou volgens recensies op internet erg lastig te vinden zijn. Zonder Google Maps zal dat ongetwijfeld ook wel het geval zijn, maar wij waren goed voorbereid. Op Google Maps hadden we de locaties opgeslagen die we wilden bezoeken, dus het was voor ons geen enkel probleem om het museum te vinden.Het straatje waar het museum aan gevestigd is, was echt even een fotomomentje waard. Wat een prachtig gezicht zo met de Dom op de achtergrond.
Om bij het museum te komen moet je een steegje in en het ziet er meteen van de buitenkant al gezellig uit.

Het museum bestaat uit een winkeltje en een tentoonstellingsruimte. Zodra je het winkeltje binnen stapt komt de geur van ouderwets snoepgoed je tegemoet. Heerlijk!! Het is direct een feest der herkenning.
De tentoonstellingsruimte is op de eerste verdieping. Groot is het dan ook absoluut niet, maar wat ontzettend leuk om al die spulletjes te zien.
En ook hier kwamen we Flipje tegen! Die moest natuurlijk ook even op de foto.Uiteraard kochten we ook nog wat lekkers: boterballetjes, echte Utrechtse spritsen en mix voor appeltaart, omdat die volgens de dames in het winkeltje echt heel erg lekker moet zijn. Ik heb hem nog niet uitgeprobeerd, maar daar kom ik zeker nog op terug!Domtorentjes
Via de Dom liepen we naar Bakkerij Theo Blom. Zoals je ziet was het weer niet super, maar het blijft toch een prachtig gezicht.Deze bakker staat bekend om de Domtorentjes, die zij zelf omschrijven als een groot uitgevallen bonbon van pure chocolade gevuld met een heerlijk romige chocoladevulling. En dat is niks teveel gezegd. Dus ben je in de buurt, zeker even gaan proberen.
Bij de bakker kregen we ook een spritsje om te proeven. Omdat we deze al gekocht hadden in het museum, hebben we ze hier niet meer gekocht maar jummie! Ook alweer zo lekker.Utrechtse spritsen
Ik had op internet al wat gezocht naar recepten voor de originele Utrechtse sprits. Wat me opviel was dat in bijna al deze recepten ei verwerkt wordt, terwijl dat volgens de ingrediƫntenlijst op het doosje van onze gekochte spritsen er toch echt niet in zit. Daarom maakte ik aan de hand van dat ingrediƫntenlijstje mijn eigen versie van de Utrechtse sprits. En die smaken helemaal niet verkeerd al zeg ik het zelf! Nieuwsgierig? Kijk dan hier voor het recept.