De eerste maand van het jaar zit er alweer op en daarmee is ook een eind gekomen aan de reis door Gelderland. Afgelopen maand heb ik diverse leuke dingen gezien, gedaan en geproefd in de provincie Gelderland.

Ik bezocht Erve Kots en Kaasboerderij Weenink in Lievelde (waar? Ik had er serieus nog nooit van gehoord). Ook ging ik naar het Flipje en Streekmuseum in Tiel en het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem.

Maar wat ik bovenal erg leuk vond, was het zoeken naar typisch Gelderse gerechten. Op internet vind je zoveel informatie dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wat op de ene pagina nog typisch Gelders genoemd wordt, is volgens een andere pagina juist weer een streekgerecht uit Overijssel.

Daarom hou ik een slag om de arm wat betreft de gerechten die ik gemaakt heb. Ik vermoed dat ze typisch Gelders zijn, maar 100% zeker weten doe ik het niet. Wat ik wèl weet, is dat ik nieuwe gerechten heb leren kennen die me verrassend goed bevallen zijn. Ik zet de recepten die ik gemaakt heb nogmaals op een rij en sluit af met een nieuw recept!1. Stimpstamp
Ik startte de maand met stimpstamp. Toen ik de naam tegen kwam had ik geen idee waar het over ging. Maar het bleek een gerecht te zijn, wat ik wel degelijk ken en ook met regelmaat gegeten heb: stamppot rauwe andijvie. Zelf eet ik hem het liefst met kaas, omdat ik niet van spekjes hou maar oorspronkelijk horen die er wel in.
Het recept voor stimpstamp vind je hier.2. Dikke jennensoep
Dikke jennensoep is een goedgevulde maaltijdsoep met onder andere witte bonen en rijst. Ook gaat er rookworst en soepvlees in, dus het kan met recht een maaltijdsoep genoemd worden.
De soep is het lekkerst wanneer je hem een dag laat staan zodat alle smaken er goed in getrokken zijn. Het recept vind je hier.3. Riftkoeken
De één noemt ze riftkoeken, de ander riefkoeken, rijfkoeken of simpelweg aardappelkoeken. Het is de Nederlandse variant van de Duitse Reibekuchen en de Zwitserse rösti. En niet onbelangrijk: ze zijn eenvoudig te maken. Je hebt hooguit een beetje geduld nodig, zodat je ze niet te snel wil keren in de pan. Verder kan er eigenlijk weinig mis mee gaan. Ze zijn zeker de moeite waard om zelf eens te maken. Klik hier voor het recept.4. Arnhemse meisjes
Deze koekjes werden oorspronkelijk gemaakt met gistdeeg, maar tegenwoordig worden ze voornamelijk met bladerdeeg gemaakt. Ze zijn niet moeilijk om te maken, maar het is wel belangrijk dat je ze niet uit het oog verliest. Er zit namelijk weinig tijd tussen mooie knapperige koekjes en verbrande koekjes vanwege de suiker die er op zit. Het recept voor deze koekjes vind je hier.5. Bruine bonen met zoete appeltjes

Het laatste recept wat ik met jullie wil delen is bruine bonen met zoete appeltjes. Dit is een heel voedzaam gerecht wat vroeger veel op de boerderij gegeten werd. Appels, bonen en spek waren toen namelijk vaak voor handen. De bonen en appels werden ook wel gedroogd zodat er het hele jaar gebruik van gemaakt kon worden.
Toen ik dit gerecht tegen kwam, had ik nu niet direct het gevoel van oh ja heerlijk dat wil ik maken! Gedeeltelijk omdat ik simpelweg niet van spekjes houd (maar die laat je dan natuurlijk gewoon weg), maar ook omdat bonen, appel en stroop me nou niet echt een geweldige combinatie leek. Dat laatste neem ik overigens terug, want ik moet toegeven... eigenlijk vond ik het wèl lekker! Eenvoudig, maar voedzaam.
Het recept voor dit gerecht vind je hier.