Het was een ontzettend druilerige dag, zo eentje waarbij je eigenlijk helemaal geen zin hebt om er op uit te gaan. Maar...  er stond een bezoekje aan het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem in de agenda. Ze zijn alleen op zaterdag geopend, dus we besloten toch op pad te gaan.
Ook maakte ik de typisch Arnhemse lekkernij Arnhemse meisjes.

Het was tegen de klok van drie uur toen we bij het museum aan kwamen. We werden vriendelijk begroet en er werd gevraagd of we voor de rondleiding en proeverij kwamen. Euh... nou nee.. eigenlijk alleen voor het museum. Er was nog plek bij de rondleiding/wijnproeverij die om 15.00u zou starten, dus we mochten daar ook nog bij aansluiten als we wilden. Hmm... nou vooruit dan. Een wijnproeverij sla ik moeilijk af.De rondleiding werd gegeven door de Amerikaanse Bonnie. Ze was zelf misschien nog geen 1.50m lang maar met enthousiasme voor 10, misschien wel 20, vertelde ze over de geschiedenis van het wijnhuis. Op dit moment zit er geen wijn meer in de vaten, maar het is nog altijd een prachtig gezicht.Er liggen nog heel veel oude flessen wijn opgeslagen in de kelders. Deze zijn al verkocht en wachten op het moment dat ze opgehaald worden. Ik zag zelfs flessen uit 1981 liggen. Echt een super gaaf gezicht. Meteen een aantekening gemaakt op mijn wishlist. Zoiets wil ik ook wel in een ooit toekomstig ander huis. Vooruit, iets kleiner waarschijnlijk, maar van zo'n wijnkelder word ik instant-happy.

De foto's zijn overigens niet al te best, maar het geeft wel een idee van de sfeer.Ook de wijnsilo's zijn op dit moment niet meer in gebruik. Heel leuk detail vond ik dit rekje aan de wand met oude etiketten. De opgeslagen flessen zijn (van de vorige foto's) zijn namelijk nog niet van een etiket voorzien. Dat gebeurt pas zodra de flessen opgehaald worden. Alle oude etiketten hebben ze dus nog op voorraad.En om het verhaal compleet te maken, natuurlijk ook nog de machines die gebruikt werden om de flessen te bottelen. Ik vermoed dat daar heel wat flessen doorheen gegaan zijn als je weet dat de kelders in totaal 1 ha beslaan. Daar heeft dus heel wat wijn opgeslagen gelegen.Na de rondleiding was het tijd voor de proeverij. We begonnen met een witte wijn, waarvan niet verteld werd welke wijn het was. We hadden tijdens de rondleiding uitleg gekregen over houtlageren en gebruik van houtsnippers. Nu aan ons de 'taak' om te bepalen of we dit zelf ook konden proeven. Nu houd ik wel erg van wijn, maar een kenner ben ik zeker niet. Ik vond het dan ook erg interessant om tips te krijgen over hoe je het hout in de wijn kunt proeven.

Na de witte wijn proefden we nog twee rode wijnen. De eerste rode wijn was voor mij veruit favoriet. Overigens was ik volgens mij wel zo ongeveer de enige. Het was geen verrassing dat dit een Bordeaux was, want als ik wijn koop is het vaak Bordeaux.Na de rondleiding hebben we nog een snel rondje door het museum gedaan. Omdat het inmiddels al kwart voor vijf was, konden we daar niet lang meer rondkijken. Dat was op zich ook geen ramp, want het museum zelf vond ik in tegenstelling tot de rondleiding en proeverij wat tegenvallen. We waren achteraf gezien dan ook heel blij dat we niet alleen voor het museum gegaan zijn. Dan hadden we een compleet andere indruk van het Wijnmuseum gehad.Na het museumbezoek zijn we nog snel even naar de wijnwinkel op het terrein gelopen om daar de Bordeaux te kopen die we geproefd hadden. Die vond ik namelijk toch wel erg lekker.

Bij een bezoekje aan het Wijnmuseum in Arnhem hoort natuurlijk ook een echte Arnhemse lekkernij: Arnhemse meisjes. Deze koekjes werden oorspronkelijk met gistdeeg gemaakt, maar tegenwoordig zie je ze vooral gemaakt van bladerdeeg. Je kunt hier prima kant-en-klaar bladerdeeg voor gebruiken.

Ik wil als tip wel meegeven regelmatig even te kijken hoe de koekjes er uit zien tijdens het bakken. Er zit namelijk weinig tijd tussen een mooi krokant gekarameliseerd koekje en een verbrand koekje.

Benieuwd hoe je deze koekjes maakt, kijk dan hier voor het recept. Enjoy!