Flipje Tiel was het eerste wat in me op kwam, toen ik dacht aan typisch Gelderse producten. Tijd om daarom eens naar het Flipje en Streekmuseum Tiel te gaan om er achter te komen waar Flipje nou eigenlijk vandaan komt.

Op de website van het Flipje en Steekmuseum las ik dat er momenteel ook een expositie is over de Tielse Kermiskoek. Nog nooit van gehoord, maar hé het gaat over eten, dus dat is altijd goed!

Ook maakte ik een typisch Gelders bijgerecht: riftkoeken. Dat klinkt misschien helemaal niet bekend in de oren, maar als ik zeg dat het de Nederlandse variant van de Duitse Reibekuchen en Zwitserse rösti is, dan kun je je er vast wel iets bij voorstellen.

Flipje en Streekmuseum Tiel
Flipje is geboren in 1935 uit een framboos. Hij is uitgegroeid tot het symbool van Tiel en in het centrum staat hij dan ook midden op een plein te schitteren.Wij bezochten het museum op een zondag. Desondanks was het ook hier erg rustig. Het zal wel iets met de tijd van het jaar te maken hebben, gok ik.
Het eerste deel van het museum is gewijd aan Flipje. Je wordt meegenomen in de ontstaansgeschiedenis en kunt door middel van interactieve spelletjes meer te weten komen over de tijd waarin Flipje geboren is. Ik moet zeggen, dat vond ik ook het leukste deel van het museum.Een verdieping lager is een ruimte ingericht met dingen uit jamfabriek De Betuwe. Zo staan er bijvoorbeeld roerketels en is er  een fruitsorteermachine. Ook vind je hier diverse potjes jam met verschillende etiketten door de jaren heen.
Ik had het wel leuk gevonden als er wat meer verteld zou worden over hoe jam gemaakt wordt en het proces wat meer in beeld gebracht zou zijn. Ondanks dat er wel wat apparaten stonden, heb ik nog niet echt een beeld gekregen van hoe het in zijn werk ging in de fabriek.

Er is ook nog een Poortkamer en Stijlkamer, waar de historie van Tiel te zien is. Ook is Tiel nagebouwd middels een maquette.
De wisseltentoonstelling was op dit moment de Tielse kermiskoek. De koek staat sinds 2015 op de lijst van immaterieel erfgoed en uit welke ingrediënten de kermiskoek bestaat is een goed bewaard familiegeheim.

Het verhaal achter de kermiskoek had ik overigens ook nog nooit gehoord. De koek werd vroeger gebruikt als minnebrief. Daarom wordt de koek ook wel liefdeskoek genoemd. Volgens de website van het museum zou het verhaal als volgt zijn: Een boerenknaap loopt met zijn meid langs de koekkraam en koopt een koek voor haar, die ze mee naar huis neemt. Twee weken later komt de jongen op bezoek en als ze hem de koek aanbiedt dan begint een romance. Krijgt hij het kapje van de koek of helemaal niets, dan kan hij vertrekken.
In het museum werd echter gesproken van een week in plaats van twee weken. Hoe het ook zij, het is in ieder geval duidelijke taal!

 

In het museumwinkeltje wordt de koek ook verkocht. Ik was er toch wel erg nieuwsgierig naar geworden dus we besloten wat mee te nemen. Goedkoop is de koek overigens niet, maar je moet iets om de nieuwsgierigheid de kop in te drukken.

Eigenlijk wilden we na het museumbezoek nog even ergens een kopje koffie gaan drinken, maar blijkbaar is er op zondag in Tiel niet zo gek veel te doen. De restaurantjes en cafeetjes zagen er weinig uitnodigend en voornamelijk gesloten uit, dus we besloten thuis maar een lekker kopje koffie te gaan drinken. Meteen een goed excuus om een stukje Tielse kermiskoek te proeven.

Op zich een prima stuk koek, maar eerlijk is eerlijk voor dat geld had ik er meer van verwacht.
Ik had trouwens dat kleedje wel echt eens mogen strijken. Of had ik dat niet moeten zeggen? Want nu valt het natuurlijk al helemáál op.

Riftkoeken
Na zo'n dagje op pad, heb je vast wel honger. Ik in ieder geval wel! Wat dacht je van riftkoeken?


Dit is een typisch Gelders bijgerecht. Het is eigenlijk de Nederlandse versie van de Duitse Reibekuchen of de Zwitserse rösti. Erg lekker en helemaal niet moeilijk om te maken dus die moet je zeker eens proberen! Het recept vind je hier. Super lekker om te combineren met (zelfgemaakte) appelmoes.