Zoals beloofd neem ik je in dit deel van de reeks 'Uit in eigen land, de 12 provincies' mee naar Erve Kots en Kaasboerderij Weenink in Lievelde. Beide waren mij totaal onbekend voordat ik aan deze reeks begon. Erg leuk dus dat je zo allerlei nieuwe plekken ontdekt waarvan je het bestaan niet wist.

Ik maakte een heerlijke goedgevulde maaltijdsoep: dikke jennensoep. Ook dat was er eentje in de categorie nog nóóit van gehoord. Maar ik vond het wel passen bij het bezoek aan de oude Saskische hoeve.
Naar aanleiding van het bezoek aan de kaasboerderij en de Landwinkel maakten we boeren kaasburgers. Achteraf gezien jammer dat we maar één zakje kruidenmix gekocht hebben, want ze waren héérlijk!

Erve Kots

Openluchtmuseum Erve Kots laat zien hoe de Saskische boer vroeger leefde en werkte. Het mooi onderhouden museum neemt je echt even mee terug in de tijd. Tijdens ons bezoek was het er erg rustig (lees: wij waren de enige bezoekers) dus we konden op ons gemak alles bekijken. Eerlijk gezegd, vond ik dat heerlijk! In de zomermaanden zal het er ongetwijfeld een stuk drukker zijn.

In 1936 is de hoeve Erve Kots voor het publiek opengesteld.De hoeve staat centraal in het openluchtmuseum en heeft een prachtig hoog strooien dak. Deze werd gebouwd in 1500 en in 1747 is een scheiding aangebracht tussen het woon- en werkgedeelte. Dat werd toen gebruikelijk. De hoeve is overigens een Rijksmonument.

In de hoeve staan ook nog oude potten en pannen en er staat nog een voorraad oude weckpotten. Ik kreeg meteen zin om met mijn eigen weckketel aan de slag te gaan. Deze heb ik vorig jaar gekocht, maar ben nog niet veel verder gekomen dan heel veel lezen over wat je allemaal kunt wecken. Maar komende zomer ben ik toch echt van plan om er mee aan de slag te gaan, zodra ik kan gaan oogsten in mijn groententuin.

Naast de hoeve bevindt zich de bakoven waar wekelijks het roggebrood gebakken werd. Zo'n oven lijkt mij ook wel wat voor in de tuin. Ik zie mezelf daar al helemaal zitten tijdens het bakken van de broden. Weer iets voor op mijn wishlist :-)Daarnaast is er nog een ‘los hoes’ te bezichtigen. Los Hoes betekent open huis oftewel een huis zonder echte kamers waar mensen en dieren in dezelfde ruimte leefden. Ook is er een rosoliemolen te bezichtigen, een houtzagerij,  en diverse oude werktuigen.Het is geen museum om je echt de hele dag te vermaken, maar ik vond het absoluut leuk om het eens gezien te hebben. Bij het museum is ook nog een herberg waar je voor een hapje en drankje terecht kan en is er een brouwerij. Helaas was deze niet geopend op de dag dat wij er waren, anders waren we daar zeker ook even wezen kijken.Kaasboerderij Weenink
Tegenover het openluchtmuseum is kaasboerderij Weenink gelegen, met daarbij een Landwinkel. (Landwinkel is een coöperatie van 80 agrarische boerderijen met een boerderij winkel die elkaars producten verkopen) We besloten eerst even een kijkje te nemen in de Landwinkel, waar allerlei streekproducten aangeboden werden. Ook was er ruime keus in cadeauartikelen. We konden het natuurlijk niet laten om wat lekkers mee naar huis te nemen. Na even rondneuzen besloten we te kiezen voor een Achterhoeks kruidenbittertje, een Gelderse rode wijn, dip gemaakt van blond bier en een kruidenmix om zelf kaasburgers mee te maken.De boeren burgers hebben we inmiddels gemaakt van het kruidenmengsel wat we gekocht hadden. Ik kan er maar één ding over zeggen: lekker!! Als ik weer eens in een Landwinkel ben, dan neem ik daar zeker meer van mee.Toevallig waren we mooi op tijd voor de excursie. Ook hier was het rustig. Behalve mijn vriend en ik was er nog een ander stel wat de excursie wilde doen. Eerst kregen we een film te zien over het maken van kaas. De film duurde ongeveer 20 minuten dus alle aspecten van het kaas maken kwamen aan bod. Ook mochten we drie soorten kaas proeven die op de boerderij gemaakt worden.Daarna mochten we bij de stallen kijken en kregen we uitleg over het melken en over het proces van kaas maken. Helaas konden we de kaasmakerij alleen van buitenaf bekijken door de ramen (vanwege hygiënevoorschriften vermoed ik).Vervolgens mochten we bij de kaasopslag gaan kijken. Hier mochten we wel naar binnen. Wat een prachtig gezicht al die kazen op een rij! En de geur, zó lekker! Daar krijg je spontaan honger van. Het liefst had ik een heleboel kazen mee naar huis genomen. Wat word ik daar hebberig van zeg!De excursie werd afgesloten in de Landwinkel. Deze hadden wij natuurlijk al gezien, dus na de rondleiding zijn we dan ook vrij snel weer vertrokken. Al met al een erg leuke dag, met activiteiten die ik waarschijnlijk niet zo snel had ondernomen zonder mijn blog. Zo kom je nog eens ergens!

Dikke jennensoep
Vroeger werden er vaak goedgevulde maaltijdsoepen gegeten, zodat men weer volop energie had om aan het werk te gaan. Ik vermoed dat er op Erve Kots ook vaak zulke soepen gegeten werden en daarom vond ik het wel toepasselijk om er zelf ook eentje te maken. Een echte Gelderse soep is dikke jennensoep.De oorspronkelijke dikke jennensoep werd gemaakt van de bonen uit doorgeschoten snijbonen, oftewel dikke jennen. In de Gelderse regio liet men bonen hiervoor speciaal langer hangen. Tegenwoordig wordt hij meestal gemaakt van gedroogde witte bonen. Deze laat je eerst een nacht weken. De soep is het lekkerst wanneer je hem nog een dag laat staan, zodat de smaken er goed ingetrokken zijn. 

Zelf deze goedgevulde maaltijdsoep maken? Kijk dan hier voor het recept. Bon appetit!