In de reeks 'Uit in eigen land' staat iedere maand een andere provincie centraal en neem ik jullie mee naar diverse leuke locaties en bezienswaardigheden. We duiken ook in de typische streekproducten en -gerechten van de provincie. Alles kan, zolang er maar een relatie is met eten en drinken in de breedste zin van het woord.

Het idee voor deze reeks ontstond toen mijn vriend en ik aan het brainstormen waren welke uitjes we voor 2017 wilden plannen. Onze conclusie was dat we er eigenlijk veel te weinig op uit trekken in eigen land. Vaak gaan we richting Duitsland of Frankrijk, terwijl er in Nederland ook heel veel te zien is.

Tijd om daar dus verandering in te gaan brengen!

Ik trap de reeks af met de provincie Gelderland. Als ik aan Gelderland denk, denk ik in eerste instantie aan de Betuwe en Flipje Tiel. De Gelderse rookworst mag uiteraard ook niet ontbreken. Maar eigenlijk houdt het daar dan ook wel heel snel weer op.

In mijn zoektocht naar Gelderse streekgerechten kwam ik al snel stimpstamp tegen. Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord, maar toen ik zag wat het precies inhield dacht ik hé maar dat ken ik wel! Stamppot rauwe andijvie! Het was alweer een hele tijd geleden dat ik het gegeten had, maar zeker met deze winterse kou houd ik wel van een lekkere stamppot.Eigenlijk hoort er vlees in deze stamppot. Even speuren op internet maakte mij duidelijk dat spekreepjes het meest gebruikt worden. Nu ben ik daar zelf absoluut geen liefhebber van, dus voor mezelf maakte ik stimpstamp met blokjes oude kaas. Zeker het proberen waard als je geen spek wil eten.

Wil jij ook zelf stimpstamp maken, klik dan hier voor het recept.

In het volgende deel van deze reeks neem ik je mee naar museum Erve Kots en kaasboerderij Weenink in Lievelde. Ook kocht ik bij de Landwinkel diverse streekproducten en die moeten natuurlijk geproefd worden! Uiteraard komen er ook nog meer heerlijke streekgerechten aan bod.