Dit is (voor nu) alweer de laatste Q&A. Maar dat betekent niet dat het rustiger gaat worden op mijn blog. In tegendeel. Ik heb voor het nieuwe jaar heel veel leuks op de planning staan! Daar ga ik nu nog niet teveel over uitweiden, maar je zult er snel meer over lezen.

Maar voor nu eerst nog even de laatste serie vragen en antwoorden voor dit jaar.

Enjoy!

1.
Q: Moet je kruiden tijdens of na de bereiding toevoegen?
A: Gedroogde kruiden voeg je toe tijdens de bereiding, zodat deze tijd hebben om hun smaak af te geven. Gebruik je echter verse kruiden dan kun je deze het beste op het eind aan het gerecht toevoegen. Deze hebben juist de meeste smaak als ze niet verhit worden.

2.
Q: Hoe kun je kruidenplantjes uit de supermarkt het beste bewaren?
A: Het is vaak best wel lastig om kruidenplantjes uit de supermarkt te laten overleven. Het belangrijkste advies is om de kruiden niet boven op de aarde water te geven, maar ervoor te zorgen dat ze het water zelf van onderen met de wortels op kunnen zuigen. Een schoteltje vullen met water en er onder zetten is dus een goed idee.
Daarnaast is het belangrijk dat je de kruiden niet met de handen plukt. Hier kunnen sommige plantjes niet goed tegen, vanwege de zuren in je handen die op de plant terecht komen.
Tenslotte kun je het beste hele takjes af knippen, ongeveer 2 cm boven de grond, ipv bijvoorbeeld bij basilicum alleen de blaadjes af te knippen. Zo kan de plant opnieuw aangroeien.

3.
Q: Kun je panko ook vervangen door paneermeel?
A: Ja hoor dat kan. Het eindresultaat is natuurlijk wel anders. Panko is de japanse versie van ons paneermeel. Het is grover en lichter van structuur. Daardoor krijg je een knapperiger eindresultaat. Maar heb je geen panko in huis en wel paneermeel, dan kun je dat prima vervangen.

4.
Q: Op mijn fles azijn staat geen houdbaarheidsdatum, klopt dat wel?
A: Er zijn enkele voedingsmiddelen waarvoor het bij wet niet verplicht is om een houdbaarheidsdatum te vermelden. Dat geldt onder andere voor azijn, maar bijvoorbeeld ook voor zout en suiker.

5.
Q: Wat is kruisbesmetting?
A: Bij kruisbesmetting worden ziekmakende bacteriƫn van het ene product over gebracht op het andere product. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je rauw vlees en bereid vlees met dezelfde tang vastpakt zonder deze eerst schoon te maken. Je voorkomt kruisbesmetting door rauwe en bereide producten van elkaar gescheiden te houden, schone materialen in de keuken te gebruiken en je handen goed te wassen.