Op eerste kerstdag gaan wij steevast gourmetten. En wij zijn ongetwijfeld niet de enigen die dat doen met de feestdagen!

In de winkels zijn de gourmetschotels niet aan te slepen. Zag je enkele jaren geleden eigenlijk alleen nog vleesschotels, tegenwoordig zijn er ook diversen soorten groenten- en visschotels verkrijgbaar.

Maar wat ik persoonlijk nog leuker vind, is zelf je eigen gourmetschotels samenstellen. De kant-en-klaar verkrijgbare schotels zijn over het algemeen toch wel heel erg standaard, terwijl je juist zoveel kunt variëren!

Ik zet voor jullie een aantal ideetjes op een rij:

Vlees/gevogelte:
- mini hamburgers: hamburgers klinken misschien wat saai maar dat hoeven ze helemaal niet te zijn. Serveer ze met mini hamburgerbroodjes broodjes, succes gegarandeerd!
- mini slavinken: deze zijn kant-en-klaar te koop maar je kunt ze natuurlijk ook altijd zelf maken
- indonesische gehaktballetjes: ik zou ze in dit geval dan wat kleiner maken dan in het recept vermeld staat
- gemarineerde biefspiesjes: gebruik hiervoor kleinere prikkers en doe twee biefstukblokjes aan een prikker
- hete kip spiesjes: dit recept voor hete kip kun je prima gebruiken om kleine spiesjes van te maken
- quesedillas met kip: dit recept is geschreven voor bereiding op de barbecue, maar in plaats daarvan kun je ze ook prima op de bakplaat van je gourmetstel bereiden. In dat geval zou ik de tortilla in kleinere stukjes snijden en ze met een prikker bij elkaar houden. Je kunt natuurlijk ook kleine tortilla's gebruiken en deze in vieren snijden

Vis:
- visspiesjes: maak spiesjes met verschillende soorten vis aan één spies, zoals zalm, panga en tonijn
- gamba's: bak ze op de bakplaat met wat knoflook en chili olie. Wil je voorkomen dat de smaken zich mengen met andere producten op de bakplaat bereid ze dan in een pannetje
- stukjes gepaneerde vis: paneer de stukjes vis eventueel alvast van te voren door ze eerst door bloem, dan door ei en daarna door wat paneermeel of panko te halen

Groenten:
- groentenspiesjes: zet schaaltjes klaar met diverse groenten zoals paprika, courgette, aubergine en ui en laat je gasten zelf spiesjes maken
- ratatouille: in plaats van spiesjes, kun je ook een heerlijke ratatouille maken in de pannetjes. Zet in dat geval ook wat tomatenblokjes uit blik (inclusief het sap) klaar want tomaat mag niet ontbreken in een echte ratatouille. Zet ook wat kruiden op tafel zoals tijm, rozemarijn en oregano

Diversen:
- nacho's: doe wat nachochips in een pannetje samen met wat blokjes paprika en stukjes peper. Bestrooi royaal met kaas en laat deze smelten. De gasten zullen er van smullen!
- pull apart bread: heerlijk als bijgerecht om tussendoor even wat te plukken
- gegrilde ananas: ook dit is eigenlijk een barbecuerecept maar prima te gebruiken voor het gourmetten
- omelet: je denkt er misschien niet meteen aan, maar in het pannetje kun je heerlijke omeletjes maken zoals een groentenomelet
- pannenkoekjes: of wat dacht je van pannenkoeken met ham en kaas? Het pannenkoekenbeslag kun je alvast klaar zetten, net als een schaaltje geraspte kaas en hamblokjes zodat je gasten zelf hun pannenkoekjes kunnen bakken

Zoals je ziet heb ik diverse recepten van mijn blog hierin verwerkt. Ze zijn niet geschreven als gourmetrecept, maar zo zie je maar dat je eigenlijk maar een kleine aanpassing hoeft te maken om iets geschikt te maken om te gourmetten!