De kerstmarkt in Keulen staat bekend als één van de grootste en mooiste kerstmarkten in Duitsland. In de stad zijn diverse pleinen omgetoverd tot sfeervolle markten. In de straten er tussen vind je vaak ook nog kraampjes.

Één ding is zeker, sfeer maken kunnen ze daar wel. Met gezellig ingerichte kramen, vrolijke verlichting en heerlijke geuren afkomstig van de vele eetkraampjes ben je echt even helemaal weg.

Ik verheug me er dan ook ieder jaar op om deze markten af te struinen en te genieten van heerlijke gerechtjes en natuurlijk glühwein!

We begonnen dit jaar op de Heumarkt. Onder deze markt ligt een parkeergarage. Dat is dus ideaal parkeren. Omdat het al wat later op de middag was en we inmiddels al redelijk honger begonnen te krijgen, besloten we te starten met een broodje raclette met jalapeno pepers. Ze waren lekker royaal met de pepers zoals je ziet, heerlijk!Op de Heumarkt leggen ze ieder jaar ook een schaatsbaan aan. Nu is schaatsen fysiek gezien (helaas) niet aan mij besteed, maar het ziet er wel altijd ontzettend gezellig uit.Onderweg richting de Alter Markt kom je in de straten ook nog diverse kraampjes tegen zoals deze koffietruck. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je iets te kort komt.

 

Op de Alter Markt is de grote boom altijd weer prachtig versierd met hartjes. Zeker als het donker is, is dat echt een plaatje.
De chimney cake kochten we later op de avond als toetje. Deze hadden we van de zomer op Foodstock in Eindhoven geproefd en die vonden we toen zo lekker dat we hem niet over konden slaan. Helaas was deze wel iets te lang gebakken waardoor hij niet zo lekker zacht was als die op Foodstock, maar desalniettemin ging hij er goed in.Op de Domplatz drinken we steevast een mok glühwein. Op de mokken zit statiegeld, dus je kunt er voor kiezen om ze weer in te leveren of zoals wij altijd doen, ze mee naar huis te nemen als aandenken.

Ik heb nog even staan twijfelen of ik een broodje met deze heerlijk gerookte zalm zou nemen, maar besloot toch nog even verder te kijken wat voor lekkers ze nog meer hadden.Op de Rudolphplatz zag ik een kraampje met knobibrot. Daar had ik eigenlijk al de hele tijd zin in, dus dat ging hem zeker worden! Ik koos voor de variant met kruidenkwark, ajvar en gemarineerde garnaaltjes. Ze hadden de garnaaltjes wat mij betreft er warm op mogen doen ipv koud, maar verder: jummmm!

Mijn vriend nam een chilibratworst, die lekker spicy was. En omdat we de mokken zo ontzettend leuk vonden, besloten we hier ook nog maar een glühwein te bestellen.Via de Neumarkt zijn we weer richting de Heumarkt gelopen. Daar kon mijn vriend een broodje steak niet weerstaan. We moesten er even op wachten, maar die enorme steak met veel ui was dat meer dan waard.

De dampfnudeln hebben we dit jaar overgeslagen, omdat we de chimney cake nog hadden. Maar als je die nog nooit gehad hebt, moet je ze echt een keer proberen. Zorg wel dat je genoeg ruimte in je maag hebt, want het vult behoorlijk!

De Kerstmarkt in inmiddels voorbij, maar ik kan het je echt aanraden om er een keer naar toe te gaan!