Dit is de op één na laatste Q&A van dit jaar. Er zijn afgelopen periode diverse vragen de revue gepasseerd en ik hoop dat ik jullie daarmee een beetje op weg heb kunnen helpen.

Ook al zal vanaf 2017 de Q&A niet meer wekelijks gepost worden, je mag vragen natuurlijk altijd mailen!

Suggesties voor blogs of artikelen zijn ook van harte welkom. Ik vind het namelijk erg leuk om te horen waar jullie graag wat meer over zouden lezen.

1.
Q: Soms zijn lapjes vlees die op elkaar liggen in de verpakking donker verkleurd, waardoor komt dat?
A: De verkleuring ontstaat door zuurstofgebrek. Doordat de lapjes vlees op elkaar gelegd worden kan daar geen zuurstof meer bij. Het vlees wordt op die plekken donkerder en ziet er daardoor vaak minder aantrekkelijk uit. Het kan echter geen kwaad. Wanneer het vlees weer met zuurstof in aanraking komt zal de kleur weer veranderen.

2.
Q: Waarom moet je vlees en vis in de koelkast ontdooien?
A: Door vlees en vis in de koelkast te ontdooien behoud je zoveel mogelijk de kwaliteit en gebeurt het op een veilige manier. Je voorkomt dan zoveel mogelijk bacteriegroei. Haal het product 24 uur voor gebruik uit de vriezer om in de koelkast te ontdooien. Zorg wel dat je er een bord onder legt om kruisbesmetting te voorkomen.

3.
Q: Wat is vriesbrand?
A: Vriesbrand is het uitdrogen van een product door verdamping van ijskristallen. Er is dan schade aan het product ontstaan op het gebied van smaak en structuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan witte vlekken op ingevroren vlees. Dit kan ontstaan wanneer producten te lang in de vriezer liggen of wanneer ze niet goed verpakt zijn. Voor zover bekend levert het geen schade aan de gezondheid op, maar lekker zal het product ook niet meer zijn.

4.
Q: Ik krijg slagroom niet stijf geklopt, hoe kan dat?
A: Slagroom is het makkelijkst stijf te kloppen wanneer deze goed koud is. Zorg er dus voor dat je slagroom direct uit de koelkast gebruikt. Het is ook belangrijk dat de materialen waarmee je werkt (de kom en de kloppers) ook koud zijn. Daarnaast is het zo dat hoe hoger het vetpercentage in de slagroom is, hoe makkelijker deze stijf te kloppen is.

5.
Q: Wat is het verschil tussen cottage cheese en hüttenkäse?
A: Daar zit geen verschil in. Hüttenkäse is een merknaam en cottage cheese niet. Maar het is dus allebei hetzelfde. Het wordt vaak gebruikt als mager broodbeleg. Erg lekker met wat verse basilicum en tomaat.