Het is dinsdag, dus tijd voor een nieuwe Q & A. Met veel plezier heb ik weer vijf vragen voor jullie beantwoord.
Zit jouw vraag er niet bij, stuur me dan gerust een mailtje op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ik wens jullie weer veel leesplezier en uiteraard ook veel kookplezier.
De feestdagen komen in zicht, dus de meesten zullen wel al druk bezig zijn met de voorbereidingen. Vaak levert dat helaas ook de nodige stress op, maar probeer er vooral van te genieten!

1.
Q: Hoe ontstaat vlam in de pan?
A: Vlam in de pan ontstaat door oververhitte olie of vet. Meestal ontstaat de ontsteking doordat de olie of het vet in direct contact komt met de warmtebron, maar wanneer het heet genoeg wordt kan olie of vet ook spontaan ontbranden.
Mocht je vlam in de pan hebben, doe dan het volgende:
- Doof  nooit met water en probeer de pan ook niet te verzetten. Hierdoor kun je vet/olie over je heen krijgen.
- Plaats een passende deksel op de pan en laat deze er op zitten. Door het gebrek aan zuurstof zal de brand vanzelf doven.
- Sluit het gas of de elektra van het kooktoestel af.
- Zet de afzuigkap uit.

2.
Q: Moet je pijnboompitten altijd roosteren of kun je deze ook zo eten?
A: Het kan beide. Bij het roosteren komt er echter mee smaak vrij. Er wordt weleens beweerd dat het eten van rauwe pijnboompitten de kans op het zogenaamde pijnboompittensyndroom vergroot, maar daar is geen bewijs voor. Dit kan zowel bij geroosterde als bij rauwe pijnboompitten voorkomen. Er onstaat dan een allesoverheersende bittere smaak in de mond hebt die tot twee weken kan aanhouden. Dit gaat vanzelf wel en voor zover bekend levert het geen schade aan de gezondheid.

3.
Q: Hoe kan ik slappe sla weer oppeppen?
A: Door sla in ijskoud water te leggen wordt deze weer lekker fris en knapperig.

4.
Q: Kun je iedere maissoort gebruiken om popcorn te maken?
A: Voor het maken van popcorn gebruik je gedroogde suikermais. Op verpakkingen wordt vaak de benaming pofmais gebruikt.

5
Q: Wat is het verschil tussen mayonaise en fritessaus?
A: De samenstelling van mayonaise is wettelijk bepaald. Deze bestaat voor minimaal 70% uit vet en 5% uit eigeel. De samenstelling van fritessaus is niet wettelijk bepaald. In fritessaus zit gemiddeld zo'n 25% vet, maar daar bestaan heel veel variaties in. Waar mayonaise al gauw 700 kcal per 100 gram bevat, is dit voor fritessaus vaak rond de 300 kcal. Dat komt doordat fritessaus veel minder vet bevat.