Zoals ik vorige week al aangaf zullen de Q&A's tot het eind van het jaar nog wekelijks verschijnen. Dat wil zeggen dat na deze Q&A er nog drie volgen dit jaar. Daarna zullen ze maandelijks verschijnen.

Dat betekent meer tijd voor andere leuke blogs, want dat er leuke dingen op de planning staan dat is een ding wat zeker is! Maar wat dat precies gaat zijn, dat verklap ik natuurlijk nog niet.

Nu eerst weer vijf door jullie gestelde vragen en mijn antwoorden daarop.

1.
Q: Ik heb weleens gehoord dat je vanillesuiker zelf kunt maken, hoe doe je dat?
A: Vanillesuiker zelf maken is heel eenvoudig. Wanneer je het merg uit een vanillestokje gebruikt heb, gooi het stokje dan niet weg maar zet ze in een pot met suiker. Na verloop van tijd neemt de suiker de geur en smaak van de vanille op en maak je dus je eigen vanillesuiker.

2.
Q: Wat is het verschil tussen cervelaatworst en salami?
A: Het klinkt misschien te logisch, maar het grootste verschil is de smaak. In Nederland wordt aan salami altijd knoflook toegevoegd en aan cervelaatworst niet. Overigens geldt dat niet voor salami uit andere landen.
Van oorsprong waren de namen salami, cervelaat, snijworst en boerenmetworst een soort kwaliteitsaanduidingen. Salami bevatte het meeste vlees en het minste vet en boerenmetworst juist het omgekeerde. Cervelaat en snijworst zaten daar tussenin. Dat is tegenwoordig echter niet meer zo strict van toepassing.

3.
Q: Is witte kaas hetzelfde als fetakaas?
A: Nee dit is niet hetzelfde. Kaas mag alleen de naam fetakaas dragen wanneer het geproduceerd is in Griekenland en minimaal 70% schapenmelk bevat en maximaal 30% geitenmelk. Veel producten die een feta-achtige kaas maken gebruiken echter koemelk en mogen de naam fetakaas daarom niet gebruiken. Zij gebruiken namen zoals witte kaas of mediterrane kaas.

4.
Q: Mag je paddestoelen wassen?
A: Het mag wel, maar ik raad het niet aan. Paddestoelen nemen namelijk heel makkelijk vocht op en verliezen daardoor hun smaak. Je kunt ze het beste schoonmaken door ze met een stukje keukenpapier of een borsteltje schoon te borstelen. Doe dit heel voorzichtig zodat je de paddestoel niet beschadigd. Dat doet overigens niets af aan de smaak, maar het ziet er gewoon niet zo mooi uit.

5.
Q: Aluminiumfolie heeft een matte en een glanzende kant. Zit daar nog verschil in qua gebruik?
A: De glanzende kant van de folie weerkaatst de warmte. Wil je dus dat een gerecht warm blijft, wikkel de folie er dan omheen met de glanzende laag aan de binnenkant. Wil je juist dat de warmte weggehouden wordt, bijvoorbeeld om te voorkomen dat een gerecht te snel kleurt in de oven, wikkel de folie er dan omheen met de glanzende kant aan de buitenkant. Kort gezegd: glanzende kant naar binnen, warmte blijft binnen; glanzende kant naar buiten, warmte blijft buiten.