Als kind ging ik ieder jaar met mijn ouders en broer op vakantie naar Frankrijk. De keren dat we niet naar Frankrijk gingen zijn denk ik op één hand te tellen. De liefde voor Frankrijk is er dus wel een beetje met de paplepel in gegoten. Het is toch een soort van thuis komen iedere keer.

Ook voor mijn vriend en mij heeft Frankrijk een speciaal plekje en dan in het bijzonder Lille. Ons eerste weekendje weg was namelijk naar Lille. De reden waarom Lille is misschien wel een beetje bijzonder.

Voor ik mijn vriend leerde kennen ging ik ongeveer één keer per jaar met mijn broer naar Lille.

Niet om de stad zelf te bezoeken, maar om er boodschappen te gaan doen bij Auchan. Je kent het misschien wel, die mega grote winkel waar ze niet alleen héél veel lekker eten hebben, maar ook electronica, keukenartikelen, speelgoed... noem het maar op. Niet alleen ik, maar dus ook mijn broer is een beetje besmet met het Frankrijk-virus.

Toen ik mijn vriend net leerde kennen, kwam dit al snel ter sprake. Hij moet vast gedacht hebben dat we niet helemaal sporen, maar blijkbaar kon hij er wel mee leven want korte tijd later stelde hij voor om samen naar Lille te gaan. Sindsdien is het een jaarlijks terugkerend uitje geworden in december.

Ik kan me er echt al weken van te voren op verheugen dat we weer gaan shoppen in Lille. Bij mijn ouders en broer vraag ik altijd even na of zij nog iets 'nodig hebben' uit Frankrijk.

We vertrokken afgelopen vrijdag in de middag en waren tegen vijven in ons hotel. We hadden een relatief goedkoop hotelletje geboekt in het centrum. De kerstmarkt was op loopafstand, dus we verheugden ons al op de gluhwein.
Het centrum was gezellig aangekleed met allerlei kersttaferelen.Ook het reuzenrad had zijn plaats weer ingenomen op de markt. Om de hoek is de kerstmarkt zelf. Deze is overigens maar erg klein, dus mocht je er over denken om speciaal daarvoor naar Lille te rijden, dan zeg ik niet doen! Dat is echt de moeite niet.Wij besloten de kerstmarkt nog even te laten voor wat het was en eerst een hapje te gaan eten. We waren aan de vroege kant, dus een restaurant vinden dat al open was en geen fastfood was dat viel nog goed tegen. De meeste restaurants gaan pas om 19.00u open en het was nog maar 18.00u. Nog een uur wachten was ook niet echt een optie, want onze magen waren al een tijdje flink aan het rommelen.

Uiteindelijk vonden we een restaurant dat al open was (notabene tegenover ons hotel... we bleken per ongeluk een rondje gelopen te hebben).
Het was er nog niet druk, maar dat verbaasde ons niets gezien de Fransen over het algemeen pas later eten.

Vooraf kregen we broodjes met onder andere tapenade en roomkaas en een schaaltje olijven van het huis. Lekker!
We besloten beiden voor een zalm-komkommertartaar te gaan als voorgerecht. Dat bleek een erg goede keuze, want hij was verrukkelijk. Er zat ook nog een redelijke portie salade bij en daar maken ze me altijd blij mee.Als hoofdgerecht koos ik gamba's (uiteraard!) en mijn vriend koos de entrecote. De porties waren lekker ruim. We kregen er namelijk ook nog brood met boter en een gepofte aardappel bij geserveerd.Een dessert paste er echt niet meer bij, dus besloten we richting kerstmarkt te wandelen.
Je merkt dat in Frankrijk de beveiliging nog altijd opgeschaald is. Zo was er dit jaar voor gekozen bij de kerstmarkt een ingang en uitgang te maken, waarbij alle tassen bij de ingang gecontroleerd werden. Ook zie je veel (militaire) politie op straat.

Na een rondje over de kerstmarkt gelopen te hebben, vonden we het tijd voor gluhwein! Ieder jaar gaan we op zoek naar de leukste kerstmok op de kerstmarkten die we bezoeken. Helaas bleek dat in Lille nog niet zo eenvoudig als op Duitse kerstmarkten. De enige mok die we vonden waar Lille op stond waren deze rode in de vorm van een hartje. Maar ze zijn dan wel meteen erg leuk! De gluhwein zelf, viel een beetje tegen. Hij was niet zo kruidig als ik hem graag heb, maar wel lekker warm. En gezien mijn handen ijskoud waren, was die warmte heel erg welkom.Er waren ook enkele kraampjes waar je wat te eten kon kopen, maar wij hadden natuurlijk onze buiken nog vol dus die hebben we gelaten voor wat het was. Verder zijn er vooral kraampjes met snuisterijen, maar eigenlijk niets waarvan ik nou echt dacht dat is leuk. Opeens viel het ons op dat enkele kraampjes al gingen sluiten. We hadden er even geen rekening mee gehouden dat de kerstmarkt al om 21.00u zou sluiten!

De volgende ochtend haalden we ontbijt bij een bakker in het centrum. Wanneer ontbijt niet standaard inbegrepen is in het hotel, kiezen we er meestal voor om dat er niet bij te boeken maar bij een lokale bakker wat lekkers te halen. Zo ook deze keer.De vorige dag hadden we deze bakker al gezien en hadden ze heel veel lekkers in de vitrine liggen. Het viel nog niet mee een keuze te maken, maar uiteindelijk is het toch gelukt en kwamen we met vier lekkere 'broodjes' buiten.

 

Daarna was het eindelijk zover. Shoppen!! De Auchan is voor mij echt het walhalla. Vooral de afdeling vis, schaal- en schelpdieren. Daar hebben zóveel lekkers. Het is bijna onbegonnen werk om daar iets uit te kiezen.
Natuurlijk hebben ze er ook levende kreeften en krabben, maar die sla ik toch liever over. Al kun je het natuurlijk niet verser hebben dan dit.Ook van de broodafdeling ga ik atlijd watertanden. Wat een keuze. Daar kunnen ze bij ons in de supermarkt nog een puntje aan zuigen.
Toch is het me gelukt over deze afdeling te lopen zonder iets in de winkelwagen te leggen. We hadden tenslotte al super lekkere broodjes bij de bakker gehaald dus we hadden niets nodig. Al is dat laatste over het algemeen voor mij niet genoeg reden om het niet te doen :-)Het leukste aan het winkelen in Frankrijk vind ik dat je er allerlei dingen tegenkomt die je in Nederland in de supermarkt niet zo snel zult vinden. De diversiteit is enorm. Ook zijn ze echt steengoed in het maken van geweldige presentaties, waar je al honger van krijgt door er alleen maar naar te kijken.Uiteindelijk, zo'n drie uur later, lopen we moe maar voldaan en mèt een volle winkelkar (met vooral veel wijn) de winkel weer uit.
Auchan, see you next year!