Vandaag opent Café Brasserie De Restauratie - gevestigd op het centraal station van Eindhoven- de deuren voor het publiek. Ik mocht afgelopen zaterdag al een kijkje komen nemen en alvast wat proeven van de nieuwe kaart.

De Restauratie is van oudsher een iconische plaats in Eindhoven, welke nu in ere hersteld is. In de jaren '50 had deze plek al de functie van centrale ontmoetingsplek. Oude elementen zoals de kroonluchters zijn bewaard gebleven en ook de oude stoelen komen weer terug. Deze zijn gecombineerd met de gemakken van nu. Niet alleen qua menu is er voor elk moment van de dag een specifiek aanbod, ook sfeer, licht en muziek gaan hier in mee.

Terwijl vrijwel heel het zuiden van het land zich onderdompelt in het feestgedruis van carnaval, kiezen wij er meestal voor om het carnavalsweekend even er tussenuit te gaan. Meestal gaan we dan naar Winterberg. Voor de meesten betekent dat skiën, snowboarden en misschien vooral après-skiën. Voor ons betekent dat een flink stuk wandelen en even helemaal tot rust komen.

Ik en skiën of snowboarden is sowieso een slechte combinatie vrees ik, al moet ik toegeven me aan beide sporten nog nooit gewaagd te hebben. Uit voorzorg zou je wel kunnen zeggen. Ten eerste ben ik alles behalve sportief aangelegd en ten tweede heb ik een behoorlijk 'kwetsbaar gestel' om het zo maar even te zeggen. Desalniettemin staat leren skiën toch nog wel op mijn wishlist, want als je al die mensen (en zelfs super jonge kinderen!) zo soepel van die bergen af ziet komen, dan lijkt het zo simpel en heerlijk haha. (Ik weet dat de werkelijkheid iets anders is maar toch...)

Perfect Tortilla is een bakvorm om krokante tortillabakjes mee te maken in de oven. Ik kreeg deze thuisgestuurd om uit te proberen.

De gebruiksaanwijzing die er bij zit is alleen in het Engels. Voor mij geen probleem, maar ik kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen handig is. Ook moet je zelf even omrekenen op hoeveel graden je de oven moet zetten, want deze wordt alleen in Fahrenheit aangegeven.

Maar goed, is dat eenmaal gebeurd dan kun je aan de slag. Het werkt echt super eenvoudig. Je neemt kant-en-klare tortilla's en duwt deze voorzichtig in de vorm. Ik moet zeggen, dat ging een stuk gemakkelijker dan ik gedacht had.

Zuid Holland en lekker eten bleken best wel een heel goede combi. In Den Haag en Scheveningen kun je je lol op, bijvoorbeeld bij het Frites Atelier van Sergio Herman, het Kroket Loket of de vele eettentjes aan de kust bij Scheveningen.
Bezoek je Gouda, dan mag een bezoek aan de Goudse kaasmarkt zeker niet ontbreken en ga ook even siroopwafels halen als je er dan toch bent! In Leiden mag je de Leidse sleutelkaas echt niet over slaan.
Of wat dacht je van de Markthal in Rotterdam of de kleinschalige maar supergezellige Fenix Food Factory. En mag ik dan bij deze Las Palmas nog even een keer noemen..

Maar je kunt natuurlijk ook zelf de keuken in om de lekkerste gerechten en lekkernijen uit Zuid Holland te maken. Ik deelde al vier recepten met jullie en met mijn stroopwafel ijs maak ik de lijst compleet.

Als je het over eten hebt en over Zuid Holland, dan kan het bijna niet anders dat de Markthal in Rotterdam ook genoemd wordt. Al sinds de opening wordt er vol lof over dit initiatief gesproken. Ze noemen zichzelf zelfs het foodwalhalla van Nederland. Dan heb je in ieder geval vertrouwen in jezelf!

Een kleinschaliger initiatief in Rotterdam is de Fenix Food Factory. Een oude havenloods is omgebouwd tot een culinaire broeiplaats waar diverse ondernemers hun producten aan de man brengen.

Maar waar ik persoonlijk toch het eerste aan denk, wanneer ik Rotterdam hoor is Las Palmas, het restaurant van Herman den Blijker. Ik werd dit jaar met mijn verjaardag zwaar verwend (en verrast) met een etentje bij dit restaurant. Ik krijg nog een grijns van oor tot oor als ik er aan terug denk...