Spakenburgse pofkoek is een soort cake met krenten en rozijnen. Traditioneel wordt deze in een tulbandvorm gebakken, maar mocht je die niet in huis hebben dan volstaat een andere vorm natuurlijk ook. De smaak zal er niet minder om worden tenslotte!

Het recept voor Spakenburgse pofkoek is moeilijk vindbaar op internet. Ik ben wel wat varianten tegengekomen, maar via de facebookpagina van de Spakenburgse Markt kwam ik uiteindelijk een recept tegen op Mijnreceptenboek. Ik heb het iets aangepast qua hoeveelheden, omdat ik de hoeveelheid saus wel heel erg royaal vond. Ook stond er niet vermeld welk bakmeel zij gebruiken. Ik heb zelfrijzend bakmeel gebruikt. Ook heb de ik oventemperatuur wat lager gezet.

In eerste instantie dacht ik na het proeven van de pofkoek zonder saus dat deze niet echt van toegevoegde waarde zou zijn, maar daar ben ik op terug gekomen toen ik hem proefde mèt saus. Doordat de saus in de pofkoek trekt wordt deze lekker soppig en qua smaak maakt het het ook echt af. Ik vond het een verrassend resultaat en ga hem zeker nog vaker maken!

Ik heb een handmixer gebruikt om op het eind de massa wat egaler te krijgen. Dat lukte me niet met de garde, maar dat is optioneel.


Aantal porties: 12
Bereidingstijd: 30 minuten rozijnen/krenten wellen + 10 minuten + 55 minuten oventijd

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
500 gram zelfrijzend bakmeel
500 ml melk
1 ei
125 gram rozijnen
125 gram krenten
paneermeel
beetje boter
snufje zout

saus:
200 ml melk
60 gram donkerbruine basterdsuiker
60 gram ongezouten roomboter
125 ml stroop
snufje zout

Keukenbenodigdheden:
mengkom
garde
handmixer
tulbandvorm (of andere vorm)

En zo maak je het:

  • Laat de rozijnen en krenten ongeveer 30 minuten wellen in warm water
  • Verhit de oven voor op 160 graden
  • Doe het ei, zout en de melk in een mengkom en klop met de garde door elkaar
  • Voeg dan het zelfrijzend bakmeel in delen toe en roer constant door met de garde
  • Klop op het eind nog even met de handmixer als de massa niet egaal genoeg is
  • Vet de vorm in met boter en bestrooi daarna met paneermeel om te voorkomen dat de pofkoek aan de vorm blijft plakken
  • Doe de massa in de vorm en laat gedurende ongeveer 55 minuten in het midden van de oven gaar worden
  • Controleer met een prikker of het deeg gaar is (er mag dan niets blijven plakken aan de prikker)
  • Haal de pofkoek uit de vorm en laat afkoelen
  • Voor de saus doe je alle ingrediënten in een steelpannetje
  • Verwarm deze (niet laten koken) op laag vuur en roer door tot alles goed vermengd is en de suiker opgelost
  • Snijd de pofkoek in plakken en schenk daarna de saus er over
  • Eet smakelijk!