In 2009 won Baarssen Visspecialiteiten uit Urk de titel Visspecialist van het jaar met hun Urker scholvlootje. Een gerecht met schol en langoustines, geserveerd in een bamboeschaaltje.

Ik was op zoek naar het vijfde gerecht voor de reeks 'Uit in eigen land, de 12 provincies: Flevoland' toen ik het recept voor dit gerecht tegen kwam op www.visrecepten.nl.  Ik vond het er zo heerlijk uit zien en besloot er mijn eigen versie van te maken.

Ik liet de langoustines achterwege om het gerecht wat toegankelijker te houden en gebruikte in plaats van viskruiden enkele losse kruiden. Uiteindelijk is het een soort vereenvoudigde versie van het originele recept geworden en daarom heb ik het ook omgedoopt naar 'eenvoudig scholvlootje'.


Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 20 minuten

Dit heb je nodig:
Ingredi├źnten:
2 scholfilets
2 eieren
50 ml kookroom
4 cherrytomaten
50 gram champignons
1 sjalotje
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook
1/2 theelepel tijm
1/2 theelepel peterselie
1/2 theelepel dille
verse basilicum
versgemalen vierseizoenen peper
zeezout

Keukenbenodigdheden:
oven
ovenschaaltje (iets groter dan de scholfilets, dus niet te groot want dan heb je niet genoeg ei/room mengsel)
bakpapier
koekenpan of hapjespan

En zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Snipper het sjalotje, snijd de knoflook fijn en snijd de champignons in dunne plakken
  • Verwarm de olijfolie in de pan en fruit het sjalotje hier in aan
  • Voeg de knoflook en champignons toe en laat fruiten tot de champignons geslonken en licht gebruind zijn
  • Haal de pan van het vuur en zet apart
  • Knip uit het bakpapier een vierkant, zo groot dat deze het ovenschaaltje helemaal bekleed
  • Leg deze schuin in het ovenschaaltje, zodat het papier aan de punten wat over de rand steekt
  • Leg het champignonmengsel in het ovenschaaltje
  • Strooi wat peper en zout over de scholfilets en leg deze op het champignonmengsel
  • Klop de eieren met kookroom los en voeg hier tijm, peterselie, dille, basilicum, peper en zout aan toe
  • Schenk het ei/room mengsel over de scholfilets
  • Halveer de cherrytomaten en leg deze er bovenop
  • Zet het ovenschaaltje gedurende ongeveer 10-13 minuten (afhankelijk van de dikte van de filets) in het midden van de oven
  • Eet smakelijk!