Gorkumse zoute bolletjes, ook wel Gorinchemse zoute bolletjes, zijn zoute, ronde biscuitjes op basis van zanddeeg. Omdat er best veel zout in gaat, zijn ze niet aan te raden voor iemand met een hoge bloeddruk. Sowieso is het verstandig er maar een paar van te eten want teveel zout binnen krijgen is voor niemand goed.

Als je gewend bent weinig zout te gebruiken, dan zou ik niet meer dan 5 gram zout in de bolletjes doen anders zul je ze veel te zout vinden. Ik heb de hoeveelheid zout al verlaagd als je kijkt naar de meeste recepten op internet. Die vond ik namelijk zelf ook echt gruwel zout en ik had het idee dat mijn bloeddruk er spontaan van omhoog schoot.

Deze kaasstengels heb je in no time gemaakt en ze zijn ook nog eens ontzettend lekker. Zeker als ze net uit de oven komen en de kaas nog lekker warm en gesmolten is. Maar mocht je ze niet in één keer allemaal op eten (haha..) dan zijn ze koud ook nog altijd de moeite waard. Heel erg gezond zijn ze niet, maar ik vind dat je jezelf best weleens mag trakteren op wat lekkers (waarmee ik overigens niet wil zeggen dat gezond eten niet lekker is, want dat is alles behalve waar).

Ze zijn lekker voor bij de soep of om zo weg te knabbelen. Ik maakte deze kaasstengels bij mijn Zwolse mosterdsoep. Ik vind mosterd en kaas sowieso een goede combinatie en ik vind het altijd lekker om iets met een bite bij de soep te serveren.

Deze saucijzenbroodjes zijn gemaakt met kruiden en specerijen uit de Indische keuken. Het geeft een verrassende twist aan deze broodjes. Echt het proberen waard. En ook nog eens heel eenvoudig om te maken.

Met deze hoeveelheid gehakt kun je 12 goed gevulde broodjes maken. Het is ook erg leuk om er kleinere hapjes te maken. In dat geval halveer je de vellen bladerdeeg en kun je 24 kleine hapjes maken (waarschijnlijk wat meer zelfs). Lekker als borrelhapje of om te serveren op een feestje.

Mocht je alle zoetigheid rondom 5 december een beetje beu zijn, dan is dit een lekkere hartige afwisseling. Vorig weekend verkochten ze zakjes mini paprika's voor één euro op de markt. In zo'n zakje zaten wel 10-15 mini paprika's. Dat hoefde ik me geen twee keer te laten zeggen. Mini paprika's kun je namelijk heerlijk vullen.

Ik koos deze keer voor drie varianten met kaas, maar een vulling met bijvoorbeeld tonijn of ham is natuurlijk ook heel lekker. Houd je overigens niet van pittig, vervang dan in de tweede vulling de jalapeno voor kleine stukjes (geroosterde) paprika.

Ieeeeeh wat zijn deze broodjes griezelig! Maar gelukkig zien ze er alleen heel eng uit en zijn ze eigenlijk gewoon heel erg lekker.
Als je niet zo van ketchup houdt, kun je er ook curry op doen.

Super leuk om met Halloween te maken, of als je gewoon een keer iemand wil laten schrikken :-D