De Zeebodem - Urk

Van de hele dag op pad zijn krijg je honger. Daarom besloten we het bezoek aan vissersdorp Urk (voor de serie 'Uit in eigen land, de 12 provincies: Flevoland') af te sluiten met goed gevulde maag. We waren 's middags al langs dit restaurant gelopen en besloten hier die avond een hapje te gaan eten.

Bij de deur prijkt een 'Smaakpolitie ok' sticker op het raam. Hoe lang zou die er al op zitten, vroeg ik me hardop af. Ruim 11 jaar dus, bleek na het raadplegen van internet. Of je er dan nog heel veel aan af kunt leiden is de vraag, maar het kijkt natuurlijk wel reuze leuk zo'n sticker op je raam.

Het restaurantgedeelte is op de eerste verdieping. De aankleding van de zaak was echt helemaal naar mijn smaak: redelijk donker maar wel heel erg sfeervol met gezellige vachtjes en kussentjes. Ik vond het meteen leuk.Ondanks dat er op dat moment niet veel gasten zaten, moest er toch even naar een plekje gezocht worden omdat bijna alle tafels gereserveerd waren. Gelukkig konden we toch terecht. Mijn maag rammelde al flink, dus daar was ik erg blij om.

We besloten voor het driegangenmenu te gaan, omdat dit prijstechnisch erg interessant was. Een voor- en hoofdgerecht samen zouden duurder zijn dan het driegangenmenu. Gezien we beiden flinke honger hadden, zou dat wel goed moeten komen.

Als voorgerecht koos ik voor de Noordzeevissoep en mijn vriend koos voor de warm gerookte zalm met gemarineerde rode biet, limoenmayonaise en een zacht aroma van Jack Daniëls. Mijn soep werd aan tafel ingeschonken en de zalm van mijn vriend geserveerd onder een wijnglas met daar in rook opgevangen. Bij het optillen van het glas verspreidde de heerlijke rookgeur zich en als we nog geen honger gehad hadden, dan zou je dat spontaan gekregen hebben. 
Beide gerechten vielen bij ons erg goed in de smaak.We besloten beiden ook voor een hoofdgerecht met vis te kiezen (je bent tenslotte in een vissersdorp...). Ik koos voor gepocheerde rolletjes van scholfilet, spinazie en gerookte zalm met citroenbotersaus en mijn vriend voor kabeljauwfilet met pesto, panko en aardappelmousseline. Daarbij werden nog wat bijgerechten geserveerd.De porties waren zeer royaal, zeker voor die prijs. Ik heb mijn vis dan ook niet eens helemaal op gekregen (ik moest ook nog wat ruimte laten voor het dessert). Wederom erg lekker. Je kunt direct merken dat ze hier gewend zijn om met vis te werken en de kwaliteit van de vis was ook top.

Het dessert werd voor mij apfelstrudel met vanillesaus en ijs (ok dat heeft echt niets met Urk te maken, maar is gewoon te lekker om niet te kiezen) en mijn vriend koos voor de chocoladedroom met witte chocoladeijs. De chocoladedroom werd echt prachtig geserveerd. De chocoladebol werd overgoten met warme chocoladesaus, zodat deze in vier parten uiteen viel. Weer een feestje op het bord.Kort samengevat: zeer geslaagd en mocht je in de buurt zijn, ben je een liefhebber van vis en wil je ergens gaan eten, dan kan ik je dit restaurant zeker aanbevelen. Of de Smaakpolitie het restaurant nog steeds zijn goedkeuring zou geven weet ik niet, maar dat het eten er erg lekker is weet ik wèl!

Kijk ook eens op hun website: http://www.dezeebodem.nl/index.html

Deze recensie is op geen enkele wijze gesponsord door het betreffende restaurant.