Al een tijdje ben ik me er van bewust dat Do Me a Flavour eigenlijk helemaal niet past bij wie ik ben en wat ik belangrijk vind in het leven. In de loop van de tijd ben ik een beetje uit het oog verloren waar mijn blog om moest draaien. Onlangs heb ik twee cursussen over duurzame en gezonde voeding gevolgd. Dit heeft me goed wakker geschud en me laten realiseren dat ik dit meer wil uitdragen. 
Daarom zal mijn blog de komende tijd in een wat ander jasje gestoken worden. De oude recepten blijven er voor nu op staan. In de loop van de tijd ga ik ze wel onder de loep nemen om te bekijken of ik vind dat ze hun plekje mogen behouden of dat ik ze niet meer bij Do Me a Flavour vind passen. 

Moestuinbakken Fruitboom Tomaten in de kas
Moestuin/eetbare tuin

Op mijn blog zal meer ruimte komen voor onderwerpen die een belangrijke rol in mijn leven spelen, zoals de moestuin/eetbare tuin en duurzaamheid.
Ik zeg bewust moestuin/eetbare tuin, omdat ik drie jaar geleden begon met een moestuin van ruim 100 m2, maar inmiddels bezig ben onze hele tuin om te toveren in een eetbare tuin.
Ik probeer hier zoveel mogelijk de principes van de permacultuur toe passen. Dit is een duurzame manier van tuinieren. Hier zal ik komende tijd meer over vertellen.


Naast de moestuin hebben we ook verse eitjes van onze kippen. Vorig jaar oktober kregen we de eerste twee van vrienden. In april dit jaar hebben we nog 3 schattige pluizige kuikentjes erbij gehaald. Het is zo'n heerlijk stel. 

Gelderse stimpstamp  Verse champignonsoep Gegrilde courgette uit eigen tuin
Seizoensgebonden en vegetarisch

De recepten zullen meer gericht zijn op de seizoenen en ook zullen vegetarische recepten een grotere rol gaan spelen. Zelf eet ik namelijk al jaren het liefst vegetarisch en dat terwijl de vegetarische recepten op mijn blog tot nu toe maar een kleine rol speelden. 

Een belangrijk duurzaamheidsaspect is het eten van seizoensproducten. Ondanks dat in de winkel tegenwoordig de meeste groenten jaar rond te verkrijgen zijn, wil dit helemaal niet zeggen dat ze ook duurzaam zijn. En waarom zou je groenten en fruit de halve wereld over laten vliegen terwijl er ook heerlijke producten van Nederlandse bodem zijn.

  
Bewustwordingsproces

Het werken in de moestuin heeft bij mij een soort bewustwordingsproces geactiveerd. In je eigen moestuin ben je afhankelijk van de seizoenen. Daardoor ben je ook veel bewuster van wat wel en geen seizoensgroenten zijn. Ook leer je veel over de groeiwijze en de voedingsbehoefte van planten. Het kweken en eten van je eigen groenten geeft echt zoveel voldoening.
Mijn streven is om jaar rond te kunnen eten van de groenten en het fruit uit onze tuin. Zo ver zijn we echt nog niet, maar we zijn goed op weg. Daarvoor heb ik me ook verdiept in bewaarmethoden, zoals wecken en inmaken. Ook super leerzaam.
Er gaan ook nog veel groenten in de vriezer. Dat is natuurlijk niet zo duurzaam, maar ik zit dan ook nog volop in een leerproces. Wie weet waar het me gaat brengen in de toekomst. Ik kijk er in ieder geval naar uit!