Alexandros - Wageningen

Grieks eten, daar word ik over het algemeen toch eigenlijk altijd wel heel blij van. Dus toen mijn vriend via Vakantieveilingen een drie gangen diner bij een Grieks restaurant gekocht had, vond ik dat helemáál niet erg.
We hadden de keuze uit vier locaties, maar besloten uiteindelijk voor Alexandros in Wageningen te gaan. Op de website zag dit restaurant er wat ons betreft het gezelligst uit.
Toen we langs het restaurant reden deed de gevel niet persé erg gezellig aan, maar ach dat is de buitenkant, dacht ik nog, zolang het binnen maar gezellig is. Helaas viel dat toch ook wel een beetje tegen, maar dat het er toch behoorlijk druk was gaf hoop op een heerlijk culinair avondje...

Bij binnenkomst stonden we een beetje onhandig bij de bar te wachten tot er iemand naar ons (en de andere gasten die stonden te wachten) toe zou komen. Vrij snel kregen we een tafeltje toegewezen, ondanks dat we bijna een half uur te vroeg waren. Wij zaten met een tafeltje tegen de bar aan en dat vond ik eigenlijk wel een prima plek. In het restaurant zijn helemaal geen afscheidingen en de tafeltjes staan zo enorm dicht op elkaar dat je met gemak elkaars gesprekken kunt volgen. Ons tafeltje stond dan nog relatief afgezonderd, dus wij hadden nog enigszins iets van privacy.

Eigenlijk begon de avond prima. We bestelden een drankje en kregen de menukaart aangeboden. De keuze was aardig ruim, dus namen we rustig de tijd om te besluiten wat we wilden eten. Toen we onze menukaarten dicht op tafel gelegd hadden, kwam er een andere vrouw onze bestelling opnemen. Meer dan een 'ja?' kon er echter helaas niet af. Nou goed, het was druk dus we besteedden er maar niet teveel aandacht aan.

Onze voorgerechten kwamen vrij snel. Ik had feta saganaki (gebakken fetakaas) en mijn vriend gehad gekozen voor de keftedakia (gehaktballetjes in tomatensaus). Mijn gebakken feta zag er erg donker uit, wat het vermoeden doet rijzen dat het frituurvet of de olie wel aan vervanging toe is. Qua smaak was het ok. Niet vies, maar ook niet heel erg lekker. Het had wat meer op smaak gebracht mogen worden wat mij betreft.
De keftedakia (al waren het meer gehaktschijfjes dan gehaktballetjes) smaakten wel goed. Helaas voor mijn vriend waren ze inmiddels bijna koud voor ik tevreden was over de foto :-) Je moet er wat voor over hebben om met een foodblogger te gaan eten zullen we maar zeggen...

 

We waren nog rustig het voorgerecht aan het eten, toen bij een andere tafel de lege borden opgehaald werden. Helaas ging dat niet helemaal zoals gepland en belandde er eentje in heel veel stukjes op de grond. Kan gebeuren, even opvegen en niks aan de hand... zou je denken... Maar nee, de grote scherven werden aan de kant geschopt en dat was het... Er werd nog wel even tegen de gasten die in de buurt daarvan zaten gezegd: 'opletten hè, op die scherven' op een vermanende toon waarmee een moeder een kind zou aanspreken. De scherven zijn ook de rest van de avond gewoon blijven liggen.

Terwijl we aan het wachten waren op het hoofdgerecht probeerde een van de andere gasten de aandacht van de bediening te trekken, omdat hij drinken wilde bestellen. Het viel ons op dat dat nog niet meeviel, dus ik zei nog tegen mijn vriend 'misschien moet ik ook alvast wat drinken bestellen voor ik mijn glas leeg heb'. Toen we nog eens verder rondkeken zagen we op minimaal 6 andere tafels ook lege glazen staan. Blijkbaar is de bediening er niet op ingesteld om ervoor te zorgen dat iedereen ook wat te drinken heeft bij de maaltijd en dat terwijl daar toch juist de hoogste winstmarge op ligt. Gemiste kans als je het mij vraagt.

Zodra de hoofdgerechten arriveerden werd al snel duidelijk, dat dit geen culinair topavondje ging worden. Ik had gekozen voor de visschotel met zalm, scampi en kalamaria. Daarbij werden frietjes (8 stuks maar liefst...) en rijst geserveerd met wat salade en tarama. Helaas was de tarama (waarvan het me helemaal niets zou verbazen als die kant-en-klaar ingekocht is, maar ach beter goed ingekocht dan slecht bereid) het lekkerste op het bord.
De rijst was flauw dus die heb ik dan ook laten liggen. Aan de scampi zat ook geen smaak en de kalamaria was vrij taai. Maar het meest dramatische vond ik nog wel de zalm. Ik weet niet wat ze ermee gedaan hadden, maar ik kon het vet er zo uit drukken. Het was echt een glibberige bende op mijn bord. Hij was aan alle kanten even bruin, waardoor ik sterk het vermoeden heb dat hij in (veel te veel) oude olie bereid is, die bovendien niet goed op temperatuur was. Nooit geweten dat zalm zoveel vet op kan zuigen. Eigenlijk was het hele bord een grote desillusie.
Het bord van mijn vriend was al niet veel beter, op de gyros na. Die vond hij echt lekker. De overige stukken vlees: suzuki, souvlaki en varkenshaas lieten ook te wensen over. De tzatziki was overigens wel lekker, die heb ik ook nog even snel geproefd.

 

Onze glazen waren inmiddels al een tijdje leeg, dus toen de borden opgehaald werden hadden we eigenlijk wel verwacht dat ons gevraagd zou worden of we nog wat wilden drinken. Maar dat gebeurde niet en eigenlijk had ik al geen zin meer om überhaupt nog extra geld hier uit te geven.

Na enige tijd kregen we de dessertkaart. Ik koos voor een assortiment aan Griekse gebakjes en ijs. Hoeveel kun je daar aan verpesten, niet dan? Mijn vriend koos voor lemon pie.
Toen de desserts gebracht werden had ik op zijn minst uitleg verwacht van wat ik nou aan Griekse gebakjes en ijs op mijn bord had, maar dat zat er niet in. Ik begon aan wat ik vermoed baklava geweest zal zijn. Dat het een beetje taai was, daar kon ik nog wel mee leven maar toen ik de onderkant ervan bekeek schoten de tranen me bijna in de ogen. Een glanzende laag olie prijkte op de onderkant. Ik heb het maar een beetje afgeveegd met een servetje.
Onderdeel twee was waarschijnlijk een beetje van de lemon pie zoals mijn vriend die had besteld. Tenminste, qua smaak leek het er op. Qua consistentie was het een heel ander verhaal. De mijne leek namelijk wel geschift, want hij zat helemaal vol met klontjes. Waarom ze in de omschrijving van de lemon pie over merengue praten is ons overigens ook niet duidelijk, want het was eigenlijk gewoon een mousse op een (te kleffe) bodem.
En als je dan alles gehad denkt te hebben en een hapje neemt van de appeltaart die vervolgens helemaal uit elkaar en van je lepel valt, dan heb je de hoop toch wel opgegeven. Gelukkig waren het bolletje ijs en de slagroom erbij wel lekker...

 

We besloten geen koffie of drankje meer na te willen doen en probeerden de aandacht van de bediening te trekken om te betalen. Na 20 minuten zijn we echter zelf maar naar ze toe gelopen. 'Dat is 10,20' kregen we te horen. Mijn vriend reageerde daar nogal verbaasd op, want we hadden allebei maar één drankje gehad. Dat bracht de serveerster een beetje uit haar doen, dus ze ging meteen zoeken welke rekening het dan wel moest zijn. Nee het was toch die, maar we moesten nog voor de hoofdgerechten een bijbetaling van 2,00 per gerecht voldoen. Het was toch wel heel netjes geweest om dat van te voren aan te geven. Niet dat het ons nou om die 4,00 extra gaat, maar ik ben van mening dat je je gasten wel moet informeren over de kosten.
Overigens had de serveerster dit ook duidelijk in de gaten (zij was degene die de bestelling van de hoofdgerechten had opgenomen). Mijn vriend pakte 20 euro en wilde kleingeld bij zoeken, maar voor hij zover was kreeg hij een tientje in zijn handen gedrukt met de woorden 'Is goed zo'. Dat er geen fooi in zat had ze dus ook wel door en als ze kon had ze ons zo buiten gekeken. Uiteraard heb ik eerst op mijn gemak nog even een pepermuntje voor ons beiden uit de schaal gevist.

Toen we buiten stonden, kon ik eigenlijk niets anders zeggen dan 'interessante avond'... Dit was in ieder geval niet wat ik verwacht had.

In dit geval waarschijnlijk geheel ten overvloede: Deze recensie is op geen enkele wijze gesponsord door het betreffende restaurant.