Het Molenhuys – Rijkevoort

Het is vrijdagavond en je hebt allebei eigenlijk geen zin meer om nog te koken na een drukke dag. Wat doe je dan... Lekker ergens een hapje gaan eten! Via de AH restaurantactie kwamen we bij dit restaurant uit. Met een IENS score van 9,1 voor het eten, 9,2 voor de service en 8,9 voor het decor zijn de verwachtingen erg hoog.

Als we bij het restaurant arriveren valt ons meteen op dat het zijn naam eer aan doet. Pal naast het restaurant staat een schitterende molen en het restaurant zelf is gevestigd in het 100 jaar oude molenhuis.

Binnen besloten we een plekje te kiezen bij het heerlijk knapperende haardvuur. Het was erg rustig die avond, dus we konden plaatsnemen waar we wilden.

We hadden de keuze uit een drie-, vier- of vijfgangen menu. Omdat ik niet zo’n grote eter ben, besloten we voor een driegangen menu te gaan. Dat bleek een erg goede keuze gezien de vele extraatjes die tussendoor nog voorbij kwamen!

Als aperitief werd er een olijfboompje op tafel gezet, waar gemarineerde olijven in gehangen waren. Zoiets origineels hadden we nog niet eerder meegemaakt.
Later vertelde de gastheer ons dat ze eigenlijk lage boompjes besteld hadden, maar bij het ophalen bleken ze toch hoger te zijn dan gedacht. Hoe dan ook, wij vonden het echt een fantastisch idee!

Het Molenhuys Boompje met gemarineerde olijven

We hadden vooraf ook nog wat brood met boter, zeezout en olijfolie besteld. De broodjes kwamen nog warm aan tafel, heerlijk!

Terwijl we nog van het brood aan het genieten waren, kregen we een amuse. Dit was een bitterbal van eend op een bedje van onder andere quinoa. Bij de reservering hadden we aangegeven dat ik geen vlees eet. Ik kreeg echter toch de bitterbal van eend geserveerd. Ik heb er een hapje van geproefd, maar zoals verwacht was de smaak echt niet aan mij besteed. Dat doet overigens niets af aan de kwaliteit, want hij was echt heel goed bereid. 

Vervolgens kwam er nog een amuse: een cappuccino van kokos, citroengras en zalm. Kokos kan al snel heel erg overheersend zijn qua smaak, maar dit was heel erg goed gedoseerd. Het citroengras zorgde voor een frisse tegenhanger. Ook dit was weer genieten.

Bitterbal van eend 

Na een aperitief en twee amuses kwamen we bij het eigenlijke menu. Ik had als voorgerecht een tartaar van tonijn en mijn vriend een tartaar van simmentaler rund.

Beide gerechten waren plaatjes om te zien en nog belangrijker, ze smaakten heerlijk. De smaken vulden elkaar mooi aan en bij iedere hap had je weer andere smaken te pakken. Dat maakte het heel interessant.

Het hoofdgerecht liet even op zich wachten, maar dat vond ik geen enkel probleem. Ondertussen bestelden we nog een glas wijn en genoten van het haardvuur.

Toen het hoofdgerecht gebracht werd, vielen de prachtig opgemaakte borden weer meteen op.
Mijn hoofdgerecht bestond uit heilbot met couscous, courgette en aubergine. De heilbot was echt perfect. Hij was heerlijk zacht waardoor hij smolt op je tong. Er was gekozen voor een grove couscous, wat een erg prettig mondgevoel gaf. De saus zorgde ervoor dat het gerecht als een geheel bij elkaar kwam.

Mijn vriend had lam met broccoli, courgette en veenbessengelei. Zo af en toe vindt hij lam wel lekker, maar alleen – zoals hij zelf altijd zegt – als het goed bereid is. En dat was deze lam zeker. De cuisson was perfect, waardoor het lam super mals was. 

Heilbot met couscous

Terwijl we wachtten op ons nagerecht, werden we nogmaals verrast. Ditmaal met een dessertamuse. Deze bestond uit een gelei van limoen met schuim van gin tonic. Wederom een verrassende maar perfecte combinatie. Ik heb het glaasje zo goed mogelijk leeggelepeld, omdat ik het zo ontzettend lekker vond.

Het nagerecht was ook weer een feestje om te zien. Het was een nagerecht op basis van framboos, kokos en ananas, die op diverse manieren verwerkt waren. Er was onder andere een frambozen baverois, een kletskop van kokos, gevriesdroogd kokos en spongecake. Het viel niet mee om alles op te krijgen, omdat ik het al met al heel erg veel vond (vandaar dat ik eerder zei dat een driegangen menu een heel goede keuze was!) Het was echter zo lekker dat ik alles tot de laatste hap naar binnen heb zitten werken.

Zoet dessert

Al met al hebben we ruim drie uur zitten dineren en we hebben werkelijk van ieder onderdeel genoten.
Het eten was fantastisch, de bediening ontzettend vriendelijk en netjes en de locatie prachtig. Al met al zeker een aanrader en wij komen er gegarandeerd nog een keer terug!

Nieuwsgierig? Kijk eens op hun website!
http://www.hetmolenhuys.nl/

Deze recensie is op geen enkele wijze gesponsord door het betreffende restaurant.