Anijskrollen zijn een typisch Brabantse lekkernij uit de omgeving van Veghel. Wat een mazzel dat ik daar vandaan kom! Ik ben dus groot gebracht met ieder jaar anijskrollen in de decembermaand. En smullen dat dat altijd was! Een beetje boter er op met een speculaasje en het feest is compleet. En dat hoeft voor mij echt niet alleen in december.

Je hebt wel even wat tijd nodig voor dit recept, omdat je het deeg 2x60 minuten laat rijzen voor een mooi luchtig resultaat. De basis van deze krollen is de bakkersformule voor gistdeeg. Dat wil zeggen 100% bloem, 60% vocht, 1,4% droge gist en 2% zout. In dit geval dus 500 gram bloem, 300 ml vocht, 7 gram gist en 10 gram zout.

Je hoort me vaak bij recepten zeggen dat het heel snel en eenvoudig te bereiden is. Dat ga ik bij deze worstenbroodjes niet doen. Moeilijk is het zeker niet, maar het kost echt wel even wat tijd.

Het heeft ook even geduurd voor ik tevreden was over het recept. In de meeste recepten die je op internet vindt, wordt het gehakt alleen op smaak gebracht met peper, zout en nootmuskaat. Zelf hou ik wel van wat meer pit en daarom heb ik er mosterd en een heel klein beetje sambal aan toegevoegd.

Smaken verschillen, dus doe vooral wat jij zelf lekker vindt!

Een tijdje terug vertelde ik jullie dat ik van Van Beekum Specerijen diverse producten thuisgestuurd had gekregen om uit te proberen. Daar zat ook spinaziepoeder bij. Ik had het nog nooit eerder gebruikt, dus ik wist in eerste instantie ook niet zo goed wat ik er mee wilde maken. Uiteindelijk is het een krokant gebakken tortilla met prei en rode ui geworden. Het was een experimentje, maar wel een erg geslaagd experimentje.

De tortilla wordt eerst belegd en daarna in de oven gebakken. Daardoor wordt hij heerlijk knapperig. Het is belangrijjk dat je de tortilla belegd met producten die niet teveel vocht bevatten, want dat zou de tortilla slap maken in de oven. En juist dat krokante maakt het zo lekker, als je het mij vraagt!

Flevolandse polderkoek is één van de weinige traditionele Flevolandse gerechten. Het zijn eigenlijk pannenkoeken waarbij een deel van de melk vervangen wordt door koffie. Daardoor krijgt het meteen een heel typische smaak.

De recepten die ik tegenkwam maken over het algemeen gebruik van slechts 1 ei. Ik heb er echter voor gekozen om dezelfde verhouding aan te houden die je bij de gewone pannenkoek gebruikt, dus 250 gram bloem, 500 ml vocht (normaal gesproken dus melk) en 2 eieren. Het maakt de pannenkoek namelijk lekker stevig.

In de Flevolandse polderkoek gebruik je ook ontbijtspek of bacon. Ik gebruik 3 plakjes per koek, maar dit kun je natuurlijk aan je eigen smaak aanpassen.

Eerder deze week plaatste ik een recept voor tzatziki. Mocht je nou nog wat over hebben, dan kun je die prima gebruiken om deze Griekse panini te maken.

De ingrediënten op de panini worden ook gebruikt in de traditionele Griekse boerensalade. Natuurlijk zo op zich al super lekker om te eten, maar op een panini is ook echt het proberen waard.
Ik had nog wat Griekse salade over en er lagen nog panini's die op moesten, dus deze panini is eigenlijk een beetje bij toeval ontstaan. Ik vond hem zo lekker dat ik hem er in ieder geval in hou!

TIP: Wil je er voor zorgen dat je contactgrill schoon blijft, leg de panini dan tussen twee velletjes bakpapier. Vocht en vet wat er uit loop vang je zo meteen op.