Hou je van tonijn en van tosti, dan is tuna melt echt iets voor jou. Het is namelijk een tonijn tosti! Dat klinkt toch al meteen goed niet dan? Ik gebruikte Turks brood, want daar had ik nog een restje van liggen. Als brood wat ouder is en niet meer zo lekker is om zo op te eten, dan is tosti altijd de perfectie oplossing als je het mij vraagt. Weggooien vind ik zonde en tosti vind ik heel lekker, win win dus :-) Maar als je geen Turks brood in huis hebt dan is gewoon brood natuurlijk een prima alternatief.

Bij de Turkse supermarkt kocht ik een pot paprikapasta. Ik koos voor een pittige variant (aci), maar er was ook een milde variant (tatli) verkrijgbaar. Is er nou geen Turkse supermarkt in de buurt, dan zou je het ook nog in de grotere supermarkt kunnen proberen. De pasta die ik gebruikte is van het merk Öncü, maar er zijn nog veel meer merken dus kijk gewoon wat je kunt vinden.

Anijskrollen zijn een typisch Brabantse lekkernij uit de omgeving van Veghel. Wat een mazzel dat ik daar vandaan kom! Ik ben dus groot gebracht met ieder jaar anijskrollen in de decembermaand. En smullen dat dat altijd was! Een beetje boter er op met een speculaasje en het feest is compleet. En dat hoeft voor mij echt niet alleen in december.

Je hebt wel even wat tijd nodig voor dit recept, omdat je het deeg 2x60 minuten laat rijzen voor een mooi luchtig resultaat. De basis van deze krollen is de bakkersformule voor gistdeeg. Dat wil zeggen 100% bloem, 60% vocht, 1,4% droge gist en 2% zout. In dit geval dus 500 gram bloem, 300 ml vocht, 7 gram gist en 10 gram zout.

Je hoort me vaak bij recepten zeggen dat het heel snel en eenvoudig te bereiden is. Dat ga ik bij deze worstenbroodjes niet doen. Moeilijk is het zeker niet, maar het kost echt wel even wat tijd.

Het heeft ook even geduurd voor ik tevreden was over het recept. In de meeste recepten die je op internet vindt, wordt het gehakt alleen op smaak gebracht met peper, zout en nootmuskaat. Zelf hou ik wel van wat meer pit en daarom heb ik er mosterd en een heel klein beetje sambal aan toegevoegd.

Smaken verschillen, dus doe vooral wat jij zelf lekker vindt!

Een tijdje terug vertelde ik jullie dat ik van Van Beekum Specerijen diverse producten thuisgestuurd had gekregen om uit te proberen. Daar zat ook spinaziepoeder bij. Ik had het nog nooit eerder gebruikt, dus ik wist in eerste instantie ook niet zo goed wat ik er mee wilde maken. Uiteindelijk is het een krokant gebakken tortilla met prei en rode ui geworden. Het was een experimentje, maar wel een erg geslaagd experimentje.

De tortilla wordt eerst belegd en daarna in de oven gebakken. Daardoor wordt hij heerlijk knapperig. Het is belangrijjk dat je de tortilla belegd met producten die niet teveel vocht bevatten, want dat zou de tortilla slap maken in de oven. En juist dat krokante maakt het zo lekker, als je het mij vraagt!

Flevolandse polderkoek is één van de weinige traditionele Flevolandse gerechten. Het zijn eigenlijk pannenkoeken waarbij een deel van de melk vervangen wordt door koffie. Daardoor krijgt het meteen een heel typische smaak.

De recepten die ik tegenkwam maken over het algemeen gebruik van slechts 1 ei. Ik heb er echter voor gekozen om dezelfde verhouding aan te houden die je bij de gewone pannenkoek gebruikt, dus 250 gram bloem, 500 ml vocht (normaal gesproken dus melk) en 2 eieren. Het maakt de pannenkoek namelijk lekker stevig.

In de Flevolandse polderkoek gebruik je ook ontbijtspek of bacon. Ik gebruik 3 plakjes per koek, maar dit kun je natuurlijk aan je eigen smaak aanpassen.