Deze aardappelsalade heb ik al vaak gemaakt als bijgerecht voor bij de barbecue. Het is een leuke variant op de traditionele aardappelsalade. Hoewel ik die ook erg lekker vind, is het ook weleens leuk om wat te variëren. Als er nog wat over blijft, dan vind ik dat helemaal niet erg want dan heb ik meteen een lekkere lunch voor de volgende dag. Het komt dus ook wel voor dat ik gewoon extra veel maak, zodat er zeker wat over blijft. 

De aardappelen kun je het beste al even van te voren koken, want die moeten volledig afkoelen. Het is tenslotte een koude aardappelsalade. Die tijd heb ik niet meegerekend in de bereidingstijd.

Natuurlijk kun je er naar keuze andere groenten in doen of er nog wat extra aan toevoegen.

Aardappelen poffen is echt super eenvoudig èn heel erg lekker. Meestal gebruik ik gewone aardappelen om te poffen, maar ik had nog zoete aardappels liggen dus besloot ik deze te gebruiken.

Je hebt slechts een oven, wat aluminiumfolie, olie, zeezout en rozemarijn nodig om deze gepofte zoete aardappels te maken. En een beetje geduld, dat dan weer wel want ze moeten ongeveer 45 minuten in de oven. Voordeel is wel dat je ze er alleen maar in hoeft te leggen en vervolgens dus drie kwartier de tijd hebt om andere dingen te doen. Bijvoorbeeld om er lekkere zure room met bieslook en bosui bij te maken.

Ik leg de aardappels altijd voor de zekerheid in een ovenschaal. Mocht er dan wat olie uit druppen dan beland het in ieder geval niet onder in de oven, maar in de schaal. Die is een stuk eenvoudiger schoon te maken dan de oven.

Het aspergeseizoen is half april begonnen en eindigt traditiegetrouw op 24 juni. Witte asperges worden ook wel het witte goud genoemd, maar persoonlijk vind ik de groene asperge veel lekkerder.

Ik vind altijd dat je er vooral niet al te veel mee moet doen. Even grillen, een vleugje citroen en wat Parmezaanse kaas er over en je hebt wat mij betreft een heerlijk bijgerecht! Ik heb de asperges ingevet met knoflookolie, maar met een eenvoudige olijfolie is het eigenlijk bijna net zo lekker. Zorg er overigens altijd voor dat je niet de grillpan, maar het product dat je in de grillpan wil bereiden invet. Laat daarnaast het product met rust, zodat er mooie grillstrepen ontstaan. Natuurlijk moet je de asperges wel af en toe omdraaien, maar doe dat vooral niet te vaak.

Kamper steur is een gerecht met een bijzonder verhaal. Of het waar is, geen idee, maar een grappig verhaal is het wel.

De stad Kampen zou bezoek ontvangen van een bisschop en men wilde hem een prachtig feestmaal voorzetten.  Er werd een grote steur gevangen en ze dachten dat ze daar wel indruk mee zouden maken. Helaas werd het bezoek uitgesteld vanwege ziekte van de bisschop. Omdat men dacht nooit meer zo'n grote steur te zullen vangen, werd besloten de steur een zilveren belletje om te binden en terug te zetten. Op deze manier zouden ze hem later weer terug kunnen vinden. Zoals je misschien al zult vermoeden werd de steur nooit meer teruggevonden... Uit nood ontstond het gerecht kamper steur dat gemaakt werd van eieren, geserveerd met een mosterdsaus.

Ik vond het zo'n grappig verhaal dat ik vond dat dit gerecht echt een plekje moest krijgen op mijn blog.

Deze gevulde champignons zijn heel eenvoudig te maken en ze kosten nauwelijks voorbereidingstijd. Ze zijn heel geschikt als bijgerecht, maar je kunt ze ook als voorgerecht opdienen. Warm uit de oven zijn ze het allerlekkerst.

In dit geval heb ik voor een kant-en-klare kruidenkaas gekozen, maar je kunt deze ook zelf maken. In dat geval meng je roomkaas met verse kruiden naar keuze zoals basilicum, peterselie en bieslook. Zorg ervoor dat je deze heel fijn snijdt.

Ik strooi er nog een klein beetje Parmezaanse kaas over voor ze de oven in gaan, omdat ik dat qua smaak nog net even iets vind toevoegen aan het geheel. Een andere kaassoort zou overigens ook kunnen, mocht je die nog in huis hebben.