Het aspergeseizoen is half april begonnen en eindigt traditiegetrouw op 24 juni. Witte asperges worden ook wel het witte goud genoemd, maar persoonlijk vind ik de groene asperge veel lekkerder.

Ik vind altijd dat je er vooral niet al te veel mee moet doen. Even grillen, een vleugje citroen en wat Parmezaanse kaas er over en je hebt wat mij betreft een heerlijk bijgerecht! Ik heb de asperges ingevet met knoflookolie, maar met een eenvoudige olijfolie is het eigenlijk bijna net zo lekker. Zorg er overigens altijd voor dat je niet de grillpan, maar het product dat je in de grillpan wil bereiden invet. Laat daarnaast het product met rust, zodat er mooie grillstrepen ontstaan. Natuurlijk moet je de asperges wel af en toe omdraaien, maar doe dat vooral niet te vaak.

Kamper steur is een gerecht met een bijzonder verhaal. Of het waar is, geen idee, maar een grappig verhaal is het wel.

De stad Kampen zou bezoek ontvangen van een bisschop en men wilde hem een prachtig feestmaal voorzetten.  Er werd een grote steur gevangen en ze dachten dat ze daar wel indruk mee zouden maken. Helaas werd het bezoek uitgesteld vanwege ziekte van de bisschop. Omdat men dacht nooit meer zo'n grote steur te zullen vangen, werd besloten de steur een zilveren belletje om te binden en terug te zetten. Op deze manier zouden ze hem later weer terug kunnen vinden. Zoals je misschien al zult vermoeden werd de steur nooit meer teruggevonden... Uit nood ontstond het gerecht kamper steur dat gemaakt werd van eieren, geserveerd met een mosterdsaus.

Ik vond het zo'n grappig verhaal dat ik vond dat dit gerecht echt een plekje moest krijgen op mijn blog.

Deze gevulde champignons zijn heel eenvoudig te maken en ze kosten nauwelijks voorbereidingstijd. Ze zijn heel geschikt als bijgerecht, maar je kunt ze ook als voorgerecht opdienen. Warm uit de oven zijn ze het allerlekkerst.

In dit geval heb ik voor een kant-en-klare kruidenkaas gekozen, maar je kunt deze ook zelf maken. In dat geval meng je roomkaas met verse kruiden naar keuze zoals basilicum, peterselie en bieslook. Zorg ervoor dat je deze heel fijn snijdt.

Ik strooi er nog een klein beetje Parmezaanse kaas over voor ze de oven in gaan, omdat ik dat qua smaak nog net even iets vind toevoegen aan het geheel. Een andere kaassoort zou overigens ook kunnen, mocht je die nog in huis hebben.

Deze maiskoekjes maakte ik als onderdeel van een Mexicaans tapas buffet. Maar ook als borrelhapje of als lunch zijn ze een echte aanrader. Erg lekker met chilisaus of met verse guacemole.

Ik heb een beetje een Mexicaanse tint aan de koekjes gegeven, maar als je de komijn en koriander vervangt door bijvoorbeeld oregano en tijm zou je er ook een Italiaanse twist aan kunnen geven. Dat is het leuke van koken... een paar kleine dingetjes veranderen en je hebt meteen een heel ander smaakbeleving.

Eigenlijk zijn het geen koekjes, want ze worden niet zo hard en krokant als een echt koekje. Het doet meer denken aan rösti maar dan met groenten die niet geraspt worden. Misschien moet je ze gewoon maar eens proberen, dan weet je wat ik bedoel.

Riftkoek is de Nederlandse variant op de Duitse Reibekuchen en Zwitserse rösti. Het is een Gelders bijgerecht wat vaak gegeten wordt met zelfgemaakte appelmoes.

Ik had ze nog nooit zelf gemaakt, maar ik vind rösti altijd erg lekker dus ik vermoedde dat dit me ook wel ging smaken. En dat was zeker het geval. Ik had nog wat zelfgemaakte appelmoes in de koelkast staan. En inderdaad, dat combineert perfect met elkaar.

Voordeel is ook dat het echt niet moeilijk te maken is en niet veel tijd kost. Wil je dus eens wat anders dan gebakken aardappeltjes dan kan ik je deze zeker aanraden.