Deze gevulde champignons zijn heel eenvoudig te maken en ze kosten nauwelijks voorbereidingstijd. Ze zijn heel geschikt als bijgerecht, maar je kunt ze ook als voorgerecht opdienen. Warm uit de oven zijn ze het allerlekkerst.

In dit geval heb ik voor een kant-en-klare kruidenkaas gekozen, maar je kunt deze ook zelf maken. In dat geval meng je roomkaas met verse kruiden naar keuze zoals basilicum, peterselie en bieslook. Zorg ervoor dat je deze heel fijn snijdt.

Ik strooi er nog een klein beetje Parmezaanse kaas over voor ze de oven in gaan, omdat ik dat qua smaak nog net even iets vind toevoegen aan het geheel. Een andere kaassoort zou overigens ook kunnen, mocht je die nog in huis hebben.

Deze maiskoekjes maakte ik als onderdeel van een Mexicaans tapas buffet. Maar ook als borrelhapje of als lunch zijn ze een echte aanrader. Erg lekker met chilisaus of met verse guacemole.

Ik heb een beetje een Mexicaanse tint aan de koekjes gegeven, maar als je de komijn en koriander vervangt door bijvoorbeeld oregano en tijm zou je er ook een Italiaanse twist aan kunnen geven. Dat is het leuke van koken... een paar kleine dingetjes veranderen en je hebt meteen een heel ander smaakbeleving.

Eigenlijk zijn het geen koekjes, want ze worden niet zo hard en krokant als een echt koekje. Het doet meer denken aan rösti maar dan met groenten die niet geraspt worden. Misschien moet je ze gewoon maar eens proberen, dan weet je wat ik bedoel.

Riftkoek is de Nederlandse variant op de Duitse Reibekuchen en Zwitserse rösti. Het is een Gelders bijgerecht wat vaak gegeten wordt met zelfgemaakte appelmoes.

Ik had ze nog nooit zelf gemaakt, maar ik vind rösti altijd erg lekker dus ik vermoedde dat dit me ook wel ging smaken. En dat was zeker het geval. Ik had nog wat zelfgemaakte appelmoes in de koelkast staan. En inderdaad, dat combineert perfect met elkaar.

Voordeel is ook dat het echt niet moeilijk te maken is en niet veel tijd kost. Wil je dus eens wat anders dan gebakken aardappeltjes dan kan ik je deze zeker aanraden.

Garam marsala wordt in de Indiase keuken veel gebruikt. Het is een geroosterd specerijenmengsel en er zijn vele variaties van verkrijgbaar. Het zou zelfs zo zijn dat iedere streek zijn eigen variant heeft. Door het roosteren van de specerijen komen er veel aroma's vrij. Garam marsala bevat onder andere komijn, koriander, kaneel en kardemom, maar daarnaast kan het nog veel meer specerijen bevatten. Ik heb nu gekozen voor een kant-en-klaar garam marsala mengsel, maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken. Dan kun je hem naar je eigen smaak aanpassen en is hij eigenlijk nog veel lekkerder.

Deze wortelpuree is heerlijk als bijgerecht bij een Indiase maaltijd, bijvoorbeeld om brood in te dippen. Maar ook als spread op je boterham of cracker, eventueel met wat plakjes komkommer is het een echte aanrader: lekker en gezond!
Of wat dacht je van deze wortelpuree met een stukje kabeljauw? Zo zie je maar, je kunt er alle kanten mee op.

Ik vind zoete aardappels een heerlijke variatie op de gewone aardappel. Zoals de naam al zegt zijn ze wat zoeter van smaak. Ze zijn verkrijgbaar in een roze (oranje na het schillen) en een witte variant. In dit gerecht heb ik de witte zoete aardappel gebruikt.

In Canada worden er vaak frietjes van gemaakt en met Thanksgiving staan ze in de VS op het traditionele menu. Maar de zoete aardappel wordt met name in de Surinaamse keuken gebruikt. Ze worden ook wel bataat genoemd.

Je kunt er, net als met de gewone aardappel, veel kanten mee op. In dit recept zijn ze bereid in de oven en op smaak gebracht met tijm, peper en zout. Maar je kunt ze bijvoorbeeld ook koken of er een puree van maken.