Aardappelen poffen is echt super eenvoudig èn heel erg lekker. Meestal gebruik ik gewone aardappelen om te poffen, maar ik had nog zoete aardappels liggen dus besloot ik deze te gebruiken.

Je hebt slechts een oven, wat aluminiumfolie, olie, zeezout en rozemarijn nodig om deze gepofte zoete aardappels te maken. En een beetje geduld, dat dan weer wel want ze moeten ongeveer 45 minuten in de oven. Voordeel is wel dat je ze er alleen maar in hoeft te leggen en vervolgens dus drie kwartier de tijd hebt om andere dingen te doen. Bijvoorbeeld om er lekkere zure room met bieslook en bosui bij te maken.

Ik leg de aardappels altijd voor de zekerheid in een ovenschaal. Mocht er dan wat olie uit druppen dan beland het in ieder geval niet onder in de oven, maar in de schaal. Die is een stuk eenvoudiger schoon te maken dan de oven.


Aantal porties: 2
Bereidingstijd: 5 minuten + 45 minuten oventijd

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
2 zoete aardappels
2 theelepels zonnebloemolie
gedroogde rozemarijn
zeezout

zure room:
125 ml zure room
handje bieslook
2 bosuitjes

Keukenbenodigdheden:
oven
aluminiumfolie
eventueel een ovenschaaltje

En zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Was de aardappels en prik er met een mes gaatjes in
  • Wrijf de aardappels vervolgens in met olie
  • Pak een flink stuk aluminiumfolie en doe hier één aardappel in
  • Bestrooi deze met zeezout en rozemarijn
  • Doe dit ook met de andere aardappel
  • Vouw het aluminiumfolie dicht, maar zorg er voor dat je deze niet te strak om de aardappel vouwt
  • Leg de aardappels in de ovenschaal en laat ze in ongeveer 45 minuten garen
  • Om te controleren of de aardappels gaar zijn kun je er met een satéprikker in prikken; gaat dit gemakkelijk dan zijn ze gaar
  • Wanneer de aardappel gaar is, snijd je deze over de lengte door midden waarbij je hem niet helemaal door snijdt maar aan de onderkant nog aan elkaar laat zitten
  • Vervolgens maken we de zure room:
  • Snijd de bieslook fijn, doe deze samen met de zure room in een schaaltje en meng goed met elkaar
  • Schep de zure room in de aardappel
  • Snijd de bosui in ringetjes en strooi deze over de zure room
  • Eet smakelijk!