Op dagen dat ik werk, is het meestal mijn vriend die kookt. Maar mocht het dan toch een keer zo uit komen dat ik toch kook dan is dit een gerecht wat ik graag klaar maak. Je hebt er weinig werk aan dus het is ideaal na een drukke dag.

Pesto aardappeltjes maak je met slechts vijf ingrediënten. Ik heb ze deze keer gemaakt met groene pesto, maar het kan natuurlijk ook met rode pesto. Dat is een kwestie van smaak. Uiteraard kun je pesto ook zelf maken, maar ik wilde het deze keer lekker eenvoudig houden en heb dus gekozen voor kant-en-klare pesto.

Ik vind de tomatenrijst die je bij Griekse restaurants in Nederland geserveerd krijgt altijd zo ontzettend lekker. Daarom wordt het weleens tijd om mijn eigen versie met jullie te delen.

Wist je trouwens dat je in Griekenland helemaal niet standaard deze rode rijst bij de maaltijd krijgt geserveerd in een restaurant? Bij vrijwel ieder hoofdgerecht krijg je frietjes geserveerd. Als de tomatenrijst al op de menukaart staat is het een bijgerecht en moet je het er echt los bijbestellen. Daar kwam ik vorig jaar achter toen we een weekje op Corfu waren. Nooit eerder had ik me gerealiseerd dat dit ook weer zo'n typisch vernederlandst dingetje is, net zoals het eten bij de Chinees.

Dat maakt het overigens niet minder lekker en ook is serveer de rode rijst als onderdeel van een maaltijd, bijvoorbeeld met stifado (Grieks stoofvlees) of choriatiki, een Griekse boerensalade.

Ik vind eenvoudige, snelle en toch super gezonde recepten echt fantastisch. Een gezond gerecht hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en dit is daar echt een perfect voorbeeld van. Erg lekker bij een pastamaaltijd of een stukje kip.

De geroosterde groenten zijn zowel warm als koud heel erg lekker, dus mocht je wat over houden dan heb je meteen wat lekkers voor de volgende dag. Je verwerkt ze dan eenvoudig in een salade of, en dat is ook zeker de moeite waard om eens te proberen, op een stukje (stok)brood. Met wat balsamicostroop maak je het helemaal af.

Ik heb gekozen voor een mix van zomergroenten, zoals je die ook vaak in een ratatouille tegen komt. Geroosterd uit de oven vind ik ze persoonlijk nog net even wat lekkerder. Maar in de winter zou je ook heel goed een combinatie van wortel, bietjes en knolselderij kunnen nemen bijvoorbeeld.

Deze aardappelsalade heb ik al vaak gemaakt als bijgerecht voor bij de barbecue. Het is een leuke variant op de traditionele aardappelsalade. Hoewel ik die ook erg lekker vind, is het ook weleens leuk om wat te variëren. Als er nog wat over blijft, dan vind ik dat helemaal niet erg want dan heb ik meteen een lekkere lunch voor de volgende dag. Het komt dus ook wel voor dat ik gewoon extra veel maak, zodat er zeker wat over blijft. 

De aardappelen kun je het beste al even van te voren koken, want die moeten volledig afkoelen. Het is tenslotte een koude aardappelsalade. Die tijd heb ik niet meegerekend in de bereidingstijd.

Natuurlijk kun je er naar keuze andere groenten in doen of er nog wat extra aan toevoegen.

Aardappelen poffen is echt super eenvoudig èn heel erg lekker. Meestal gebruik ik gewone aardappelen om te poffen, maar ik had nog zoete aardappels liggen dus besloot ik deze te gebruiken.

Je hebt slechts een oven, wat aluminiumfolie, olie, zeezout en rozemarijn nodig om deze gepofte zoete aardappels te maken. En een beetje geduld, dat dan weer wel want ze moeten ongeveer 45 minuten in de oven. Voordeel is wel dat je ze er alleen maar in hoeft te leggen en vervolgens dus drie kwartier de tijd hebt om andere dingen te doen. Bijvoorbeeld om er lekkere zure room met bieslook en bosui bij te maken.

Ik leg de aardappels altijd voor de zekerheid in een ovenschaal. Mocht er dan wat olie uit druppen dan beland het in ieder geval niet onder in de oven, maar in de schaal. Die is een stuk eenvoudiger schoon te maken dan de oven.