Het is inmiddels tijd om de laatste courgettes te oogsten in mijn moestuin. Er zijn er weer een heleboel af gekomen dit jaar en daar hebben niet alleen wij, maar ook familie en vrienden heerlijk van kunnen eten. Door het warme weer van afgelopen zomer groeiden ze enorm goed, waardoor ik vaak eigenlijk net te laat was met oogsten. Veel van de courgettes zijn daarom gebruikt om soep van te maken.

Nu het weer wat kouder is groeien ze niet zo hard meer. Doordat ze kleiner zijn, zijn ze minder waterig en dus smaakvoller. Perfect om te verwerken in deze aardappelkoekjes met feta. Deze kun je ook prima invriezen.

Tjap tjoy van de Chinees? Echt niet meer, als je hem eenmaal zelf gemaakt hebt! Ik vind die van de Chinees altijd een wat vettige saus hebben (althans, bij de Chinees bij ons in het dorp) en dat vind ik niet zo lekker. Bovendien zijn de groenten nooit zo knapperig als ik zou willen. Daarom besloot ik hem dus gewoon lekker zelf maken. En het is ook nog eens helemaal niet moeilijk, bleek achteraf.

Persoonlijk hou ik van wat dikkere sauzen. Ik heb hem daarom op het laatst nog even gebonden met maizena. Dat doe je heel eenvoudig door wat maizena in een kommetje te doen en daar een klein beetje koud water bij te doen. Roer dit tot een wit (dun) papje. Voeg dit toe aan de saus en je zult zien dat het direct gaan binden. Roer het daarom snel goed door zodat alles saus dezelfde dikte krijgt. Nog niet dik genoeg, dan voeg je gewoon nog wat toe. Let wel op dat je het steeds in kleine hoeveelheden toevoegt want voor je het weet is de saus juist weer te dik geworden. Ik begin altijd met 1 Ć” 2 theelepels maizena en voeg dan steeds wat toe tot ik er blij mee ben.

Op dagen dat ik werk, is het meestal mijn vriend die kookt. Maar mocht het dan toch een keer zo uit komen dat ik toch kook dan is dit een gerecht wat ik graag klaar maak. Je hebt er weinig werk aan dus het is ideaal na een drukke dag.

Pesto aardappeltjes maak je met slechts vijf ingrediƫnten. Ik heb ze deze keer gemaakt met groene pesto, maar het kan natuurlijk ook met rode pesto. Dat is een kwestie van smaak. Uiteraard kun je pesto ook zelf maken, maar ik wilde het deze keer lekker eenvoudig houden en heb dus gekozen voor kant-en-klare pesto.

Ik vind de tomatenrijst die je bij Griekse restaurants in Nederland geserveerd krijgt altijd zo ontzettend lekker. Daarom wordt het weleens tijd om mijn eigen versie met jullie te delen.

Wist je trouwens dat je in Griekenland helemaal niet standaard deze rode rijst bij de maaltijd krijgt geserveerd in een restaurant? Bij vrijwel ieder hoofdgerecht krijg je frietjes geserveerd. Als de tomatenrijst al op de menukaart staat is het een bijgerecht en moet je het er echt los bijbestellen. Daar kwam ik vorig jaar achter toen we een weekje op Corfu waren. Nooit eerder had ik me gerealiseerd dat dit ook weer zo'n typisch vernederlandst dingetje is, net zoals het eten bij de Chinees.

Dat maakt het overigens niet minder lekker en ook is serveer de rode rijst als onderdeel van een maaltijd, bijvoorbeeld met stifado (Grieks stoofvlees) of choriatiki, een Griekse boerensalade.

Ik vind eenvoudige, snelle en toch super gezonde recepten echt fantastisch. Een gezond gerecht hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en dit is daar echt een perfect voorbeeld van. Erg lekker bij een pastamaaltijd of een stukje kip.

De geroosterde groenten zijn zowel warm als koud heel erg lekker, dus mocht je wat over houden dan heb je meteen wat lekkers voor de volgende dag. Je verwerkt ze dan eenvoudig in een salade of, en dat is ook zeker de moeite waard om eens te proberen, op een stukje (stok)brood. Met wat balsamicostroop maak je het helemaal af.

Ik heb gekozen voor een mix van zomergroenten, zoals je die ook vaak in een ratatouille tegen komt. Geroosterd uit de oven vind ik ze persoonlijk nog net even wat lekkerder. Maar in de winter zou je ook heel goed een combinatie van wortel, bietjes en knolselderij kunnen nemen bijvoorbeeld.