Deze zoete aardappeltortilla is eigenlijk een beetje bij toeval ontstaan. Ik kreeg van iemand de vraag om een lekker vegetarisch gerecht te maken. Aardappeltortilla had ik al vaker gemaakt en vind ik erg lekker, maar ik vond het wel leuk om een keer een andere variant te maken. Nou vind ik zoete aardappel ook heel erg lekker, dus zo ontstond het idee om een aardappeltortilla van zoete aardappel te maken.

Ik heb de zoete aardappel overigens wel gecombineerd met gewone (kruimige) aardappels, om te voorkomen dat de smaak van zoete aardappel te overheersend zou worden.

Spinazie en tomaat combineren niet alleen goed met elkaar, maar ook met zoete aardappel. Het is ook erg lekker om er nog wat rucola bij te serveren.

Vijfschaft is een oud-Utrechts gerecht. Het werd vaak gegeten in de vorstperiode wanneer het werk op het land stil lag. Zoals de naam mogelijk al doet vermoeden, bestaat dit gerecht uit vijf hoofdingrediënten: bruine bonen, wortel, appel, ui en aardappel. Het is dus een behoorlijk stevige maaltijd.

Dit gerecht wordt vaak gegeten met rookworst en spek, maar ik hou hem in dit geval vegetarisch en laat dit dus achterwege. Ik vind het gerecht zo al stevig genoeg. Qua smaak voegt rookworst en spek natuurlijk wel echt wat toe. Wanneer je dit weg laat kan het geheel wat flauw zijn. Breng daarom goed op smaak met peper en zout.

Wist je trouwens dat er ook een gerecht bestaat dat zevenschaft heet. Dit is een net wat uitgebreidere variant op deze vijfschaft.

Voor velen is het geen favoriete groente, maar ik vind ze heerlijk: spruitjes! Deze keer heb ik ze verwerkt in een aardappeltortilla. Omdat mijn vriend niet zo van spruitjes houdt, mag ik hem lekker helemaal in mijn eentje opeten. En dat vind ik helemáál  niet erg.

Ik heb er een licht pittige twist aan gegeven met chiliflakes, maar mocht je daar geen fan van zijn dan laat je ze lekker achterwege. De kerriepoeder kun je naar smaak toevoegen. Het is een best krachtige smaak, dus niet meteen los gaan met dat potje!

Deze vegetarische quiche maakte ik naar aanleiding van de Foodboxchallenge van Have a good 'food' day en StudioKOOK. De foodbox bestond deze keer uit: groene appel, bladerdeeg, champignon, noten, peterselie en geitenkaas. Met minimaal vier van deze ingrediënten moest een gerecht gemaakt worden en er moest een oven aan te pas komen.

Ik koos voor vijf ingrediënten uit de lijst: bladerdeeg, champignon, noten, peterselie en geitenkaas. Eigenlijk heb ik dus alleen de groene appel achterwege gelaten. Ik was zelf erg benieuwd hoe de hazelnoten het zouden doen in een quiche en ik moet zeggen... verrassend goed!

Met dit recept voor groentengratin met krokante korst maak je meteen heel wat restjes op, doordat melk(producten), brood en groenten gecombineerd worden. Dit is de top 3 van meest verspilde producten in Nederland. Zonde, want je kunt er zoveel mee!

Ik heb groenten gebruikt die ik nog op voorraad had, maar daarmee kun je natuurlijk volop variëren. Het gaat er tenslotte om dat we voorkomen dat we groenten weg moeten gooien. Heb je geen rode paprika om deze gratin in te serveren, dan kan dat natuurlijk ook prima in een ovenschaal. Daar wordt hij zeker niet minder lekker van.

Van (oud) brood heb ik eerst zelf paneermeel gemaakt. Hoe je dat doet, lees je hier.